Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzman Hekimi Dr. Serap Kayhan güneşin zararlı etkilerinden cilt sağlığının korunması amacıyla önerilerde bulundu.

Uzm. DR. Serap Kayhan; Güneş ışığının dalga boylarına göre; ultraviyole, görünür ışık ve infrared ışın olarak adlandırılan elktromanyetik ışınlardan oluştuğuna dikkat çekerek; “Dünyaya gelen güneş enerjisinin %5’ini UV oluşturur. UVA; camdan geçebilir, deride yaşlanmaya ve kırışıklık oluşmasına neden olur. UVB; camdan geçemez, güneş yanığı, bronzlaşmakırışıklık gelişmesi, fotoyaşlanma ve deri kanseri gelişiminden sorumludur. Akut UV maruziyetine bağlı aralıklı güneş yanığı olması deri kanseri riskini önemli derecede artırmaktadır. Kronik UV maruziyeti; kuruluk, deride düzensiz renk değişikliği, kırışıklık, deride kalınlaşma ve kılcal damar gelişimi ve deri kanserine neden olabilmektedir” şeklinde konuştu.

SPF DEĞERİNDE GÜNEŞTEN KORUYUCU ÜRÜN SEÇİLMELİDİR”

Güney koruyucularının nasıl kullanılması gerektiğine de işaret eden Kayhan; “Kişiler saat 10.00 ile 16.00 arasında dışarıda zaman geçirmekten kaçınılmalı, güneşten koruyucu kıyafet giyilmeli ve 30 veya daha yüksek SPF değerinde güneşten koruyucu ürün seçilmelidir. Güneş koruyucular dışarda iken her 2 saatte bir yenilenmelidir. Yüzme, terleme ve diğer aşındırıcı hareketler sonrasında da yenile gerekmektedir. Geniş siperlikli şapka kullanılması, UVA ve UVB blokajı yapan güneş gözlüğü kullanılması ve solaryuma girilmemesi önerilir.

ÇOCUKLUK VE ERGENLİK DÖNEMİNDE GÜNEŞTEN KORUNMA SON DERECE ÖNEMLİDİR”

Çocukluk çağı güneşin fotokarsinojenik etkileri için özellikle savunmasız bir dönem olduğu için çocukluk ve ergenlik döneminde güneşten korunma son derece önemlidir. Çocukluk ve ergenlik döneminde düzenli güneş kremi kullanımı gelişebilecek deri kanseri sıklığını önemli oranda azaltabilir. 6 aydan küçük bebeklerin olabildiğince direk güneş ışığından uzak tutulması önerilir. 6 aydan büyük çocuklarda giysi ve gölge ile mümkün olduğunca korunmanın yanı sıra maruz kalan deri bölgesine en az SPF 30 değerinde, geniş spektrumlu, suya dayanıklı güneş koruyucu krem kullanılması önerilir” dedi.

“GÜNEŞ KORUYUCU KREMLER YAZ-KIŞ KULLANILMALIDIR”

“Güneşten koruyan bir ürünün sağladığı koruma faktörü güneşten koruma faktörü (SPF) ile değerlendirilir” diyen Serap Kayhan; “Güneşten koruyucu kremlerin uygulama kalınlığının SPF üzerine belirgin bir etkisi vardır. Yüz, saçlı deri ve boyuna 1 çay kaşığı, her bir kola 1 çay kaşığı, gövdeye ve her bir alt ekstremiteye 2 çay kaşığı olmak üzere tüm vücuda 9 çay kaşığı ürün kullanılmalıdır. Güneş koruyucuları yenilemek ürünün kalınlığını artırır ve daha güvenilir koruma sağlar. Güneşten koruyucu kremlerin kullanılabilmeleri için kozmetik açıdan uygulanabilir, UVA ve UVB’nin her ikisine karşı koruyucu, fotostabil ve dayanıklı olması yanında irritasyon oluşturmadan kolay uygulanabilir olması gerekmektedir. Güneş koruyucu seçerken sadece SPF değerine değil, ek olarak su direnci, UVA koruması ve fotostabilitesine de dikkat edilmelidir. Kişiler 30 veya daha yüksek SPF değerinde güneş koruyucu seçmelidir.Güneş koruyucular  yaz-kış her mevsim sürülmelidir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim