Arapça kalıplar dilidir. Ktp kökünden kitap, katip gibi kelimeler hkm kökünden hakim, hüküm, hakem gibi kelimeler türetilebilir. Hakem günümüz Türkçesinde bir anlaşmazlığı çözmek için iki tarafın başvurduğu kimse ya da kendisine seçme yetkisi verilen bilirkişi, spor müsabakalarında oyunu yöneten yetkili ve sorumlu kimse anlamlarında kullanılır.

Boluspor-Ankaragücü maçında sahada maalesef hakemin yönetimi çok kötüydü. Ne oyunu yönetebildi ne de sorumluluk alabildi. Dahası gözünün önünde cereyan eden iki tane penaltı olması gereken, elle oynama pozisyonlarını es geçti.

Oynanan müsabaka köyler arasındaki futbol turnuvası değil. Milyonlarca lira harcanan, profesyonel futbol müsabakası. Sarf edilen onca emek var. TFF bu tarz kötü yönetim gösteren hakemleri ilerleyen haftalarda müsabakalarda yine görevlendirirse başka takımlarında canı yanacaktır.

Futbol konuşacak olursak Boluspor ayağına gelen fırsatları tepiyor. Adanaspor, Samsunspor ve Ankaragücü mücadelelerinde alınan 2 puan yerine 9 puan alınabilseydi bambaşka bir tablo ortaya çıkacaktı. Üstelik bu üç maç galip gelinebilecek mücadele de sergilendi fakat hala skoru değiştirebilecek alternatif bir oyuncu ortaya çıkmadı. Teknik heyet oyuncu eksiklikleri sebebiyle istediklerini yapamamış olabilir ama bu fotoğrafı değiştirecek olan da yine teknik heyet ve yönetimdir.

Maç esnasında Reha hocaya ve yönetime istifa sesleri yükseldi tribünlerden. Maçtan sonra Boluspor'un teknik sorumlusu 'böyle taraftarlık olmaz' 'protesto edenlerin amaçları farklı' mealinde açıklamalarda bulundu. Nasıl ki taraftarın Reha hocayı istifaya davet etmesi mevcut şartlarda çok doğru görünmüyorsa, Reha hocanın da taraftar için kurduğu cümleler yerinde görünmüyor. Öncelikle sorun takımın kalitesinde, bu takımın başına dünya futbolundaki en formdaki teknik adamı getirseniz bu futboldan daha ötesi olmaz fakat kaliteli ayaklar ekibe katılırsa işler değişebilir.

Reha hocanın maçtan sonra istifa edip etmeyeceğine dair açıklamasına ek olarak taraftarlığın nasıl yapılacağına dair fikirlerini kamuoyu ile paylaşması ilerleyen haftalardaki olası kötü sonuçlarda tepkileri de artırabilir.

Sezon başından beri camiada iletişimsizlik hat safhada. Taraftar, basın, teknik heyet, yönetimin birbirleriyle iletişimi yok denecek kadar az. Bu şartlar altında istenilen başarının gelme şansı da çok az. Boluspor'un iyiliği için tüm paydaşların aynı masaya oturup problemleri çözmesi gerekiyor. Aksi takdirde kayıp bir sezon daha yaşanacağa benziyor.