Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleriyle Bolu Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifi tarafından İlimiz Demirciler Köyü'nde hizmete sunulan “Yöresel Yemekler Kır Lokantası'nın açılış töreni gerçekleştirildi.

Haber: Aslı Akış

Açılışa; Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Baibü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, kurum müdürleri, il genel meclisi üyeleri ve pek çok davetli katıldı.

Bolu Demirciler Köyü'nde, 49 kadın üyeden oluşan Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bir ilke daha imza attı. 2020 yılında kurulan Demirciler Gelincik Kadın Kooperatifi köydeki ilkokul binasını yeniden düzenleyerek Bolu yöresel yemeklerinin yapıldığı bir restauranta çevirdi. Restaurant, Bolu protokolünün katıldığı açılış töreniyle hizmete girdi.

PROJE SÜRECİNİ ANLATTI

Açılışta ilk olarak Bolu Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifi Başkanı Emine Özdoğan kooperatif ve projenin içeriğiyle ilgili bilgiler paylaştı. Özdoğan “Biz Demirciler Köyü’nün gelinleri olarak 49 kadın hep birlikte, birlik ve beraberlik içinde Demirciler Gelincik Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. İki yıllık bir geçmişimiz var. Daha sonrasında bir proje yazdık, kadın emeğin, birliğin temeli… Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Doğu Marmara Kalkınma Ajansına sunduk ve projemiz hibe almaya hak kazandı. Büyüklerimiz tarafından güzel faaliyetler yapacağımız düşünüldü. Daha sonra köyümüzün yaklaşık 20 yıldan beri atıl durumda bulunan okulunun tadilatını yapabildik bu projemizle, içinin dizaynını yapabildik. 6 tane kooperatif ortaklarının bahçelerinde seralarımız var, 1 tane lavanta bahçemiz var…”diye konuştu.

ÖNCELİKLE EĞİTİM ŞART DEDİLER

Aldıkları hibe desteği ile köylerinde atıl durumda bulunan okulun tadilatını yapıp, kır lokantası yaptıklarını söyleyen Özdoğan, yeni etkinlikler yapmak istediklerine dikkat çekti. Özdoğan; “Eğitim şart dedik ve kooperatif ortaklarımız 40 saatlik bir eğitim aldılar. Daha neler yapabileceğimizi düşünerek, 130 saat girişimcilik eğitimi aldılar. Etkili sunum, pazarlama eğitimi aldılar. Seracılık eğitimi aldılar çünkü seralarımız var ve bundan sonra inşallah daha fazla seramız olacak. Ayrıca size yörelerimizin yemeklerini daha güzel sunmak adına aşçılık eğitimimizi de aldık. Atıl durumda bulunan okulumuzdan bahsetmiştik, artık burası Yöresel Yemekler Kır Lokantası oldu. İki ana binası var, bir bölümünde mutfağımız, iki odasında restoran bölümümüz var. Aynı zamanda sol tarafımızda üretim atölyemiz var. Bahçesinde etkinlikler yapmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEYE İMZA ATTILAR”

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2020 yılında sosyal gelişmeyi destekleme kapsamında desteklediği projeye dair görüşlerini aktararak;  “Bakanlığımızın bu desteğinden dolayı gerçekten kooperatiflerimizin üstlenmesi, kadın kooperatiflerimizin güçlenmesi unutulmuş yöresel ürünlerimizin tekrar yöneticilerle buluşması insanlarımızla buluşması anlamında çok güzel bir proje oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Büyük bir sahiplenme oldu. Sayın Marmara kalkınma ajansının bölgede yürüttüğü sosyal gelişmeyi destekleme proje içinde en başarılı proje dediğimiz bir projedir” dedi.

“MEKAN ÇOK GÜZEL OLMUŞ”

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, açılışı yapılan lokantanın hayırlara vesile olmasını dileyerek; “Gelincik hanımeli kooperatifimizin bu güzel mekânın inşallah bolumuza hayırlar getirir. Hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

“GİTTİĞİMİZ YERLERDE VE GELEN MİSAFİRLERİMİZE GELİNCİK HANIMELİ KOOPERATİFİ SEPETİ HEDİYE EDİYORUZ”

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Demirci köyü hanımeli kooperatifinin Bolu’ya katkısını üniversite olarak desteklediğini belirterek; “Üniversite olarak şehir dışına çıktığımız ya da üniversitemize ziyaretçi geldiği zaman kendilerine iki şey hediye ediyoruz; Bolunun ürettiği çikolata, diğeri de gelincik hanımeli kooperatifi sepeti. Bölgemizin değişmez hediyesini hem gittiğimiz yerlere götürüyoruz aynı zamanda gelen misafirlerimize takdim ediyoruz.” diye konuştu.

“İNŞALLAH BU ÇALIŞKANLIK VE BEREKET BÜYÜR VE DEVAM EDER”

Alişarlı, Bolu’nun pek çok marka değerin olduğunu da anımsatarak; “Üniversite, Narven ve çikolata fabrikaları bunlardan bir tanesi. Gelincikte onları takip eden bir kuruluş olma yolundadır. Bizim muradımız bu inşallah bir marka değeri olur. Bolunun değeri ile anılır ve tanınır ve rekabette görür. Bunlar kendiliğinden olan şeyler değil. Arkasında çok ciddi desteklerde olması gerekiyor. Bu destekler özellikle değerli muhtara ve gelincik kooperatifinin üyelerine ve başkanına teşekkür etmek istiyoruz. Yine aynı zamanda sayın valimizin desteği de olmasa bu projelerin gelişmesi mümkün değil. Ticaret odası ve daha da önemlisi Marmara kalkınma ajansının desteği önemlidir. Bu noktada bu projeye destek veren ekibe teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışkanlık ve bereket büyür ve devam eder.” İfadelerini kullandı.

“GELENEKSEL TATLARIMIZ YAŞATILIYOR”

Son olarak konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, Kadın Kooperatifleri'nin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak; “Bizler tarih boyunca var olan ve misafirperver bir milletin evlatlarıyız. Gelincik Hanımeli Kooperatifimiz de böylesine güzel bir hizmeti nostaljik bir köy okulunda mücessem hale getirdi. Hünerli eller sayesinde geleneksel tatlarımız yaşatılıyor ve üretim amacıyla bir araya gelen hanımlar hem sosyalleşirken hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorlar.” dedi

“GİRİŞİMCİ KADINLARIMIZI KUTLUYORUM”

Vali Ümit, işletmenin hayırlı olmasını dileyerek; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız girişimci kadınlarımıza fevkâlade önemli katkı ve ciddi sermaye desteği veriyor. Toplumumuzun içinde çok mahir eller var, çoğunluğu kadınlarımız tarafından yapılan lezzetler var, bunların kaybolmaması için müesseseleşmek gerekiyor. Bunun güzel bir örneği olan Yöresel Kır Lokantası'nın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, girişimci kadınlarımızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

BELGE TAKDİMİ YAPILDI

Açılış konuşmalarının ardından, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü halk oyunları ekibinin gösterisi beğeniyle izlenirken akabinde Bolu Gelincik Hanımeli Kadın Kooperatifi ortaklarına HACCEP ve ISO140001 belgeleri,  projeye destek veren kurum ve kuruluşlara da teşekkür belgeleri Bolu Valisi Ahmet Ümit ve diğer protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Programda son olarak “Yöresel Yemekler Kır Lokantası”nın açılış kurdelesi kesildi ve tüm misafirlerle birlikte gökyüzüne balolar uçuruldu.

YÖRESEL LEZZETLER İKRAM EDİLDİ

Açılışta davetlilere Demirciler Gelincik Kadın Kooperatifi kadınlarının yaptıkları yöresel yemekler ikram edilirken, Restaurantta Demirci Köyü kadınlarının yaptıkları Bolu yöresine ait yemekler haricinde el yapımı katmer ve çörekler de bulunacak.

Editör: TE Bilisim