Günümüzde adından sıklıkla söz ettiren, yaş sınırlaması olmaksızın herkeste görülebilen inme(felç), bugün çağımızın hastalığı olarak biliniyor ancak bu hastalığa yönelik tedavi yaklaşımları yetersiz kalıyor. İnme hastalarına yaklaşım konusundaki bu eksikliği tamamlamak amacıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan Batı Karadeniz bölgesinin tek inme merkezi olarak hizmet veriyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün,  Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan “İnme Merkezi” ne ilişkin bilgiler verdi. Ögün; “Bolu’da, inme merkezi gibi büyük bir fırsatımız var. Biri inme geçirdiğinde tedaviden mahrum kalmamasını istiyorum. Kolunda ya da bacağında güçsüzlük ve konuşma bozukluğu fark eden hasta ya da yakını 112’yi ararsa hızlıca hasta bize ulaşabilir.” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Geçtiğimiz Haziran ayında beyninin solunum ve dolaşım fonksiyonları bölgesini etkileyecek damarlarının tıkanması sonucu felç geçiren 21 yaşındaki tıp öğrencisini örnek gösteren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, “Batı Karadeniz de tek olan İnme Merkezimizde yapılan başarılı anjiyo işlemi ile genç bir hastanın tekrar hayata tutunduğunu görmek, yaptığımız işin ne kadar önem arz ettiğini bir kez daha anlamamıza vesile oldu. 21 yaşında tıp fakültesi öğrencisi annesi de hekim, ani gelişen bilinç kaybı nedeniyle Bartın’dan bizi arıyorlar. Biz hemen iletişime geçiyoruz. Hastayı hızlıca alıyoruz, aldıktan sonra da hastanın pıhtısı tamamen temizlendi. Tamamen normal yaşamına şu anda devam ediyor. En iyi örnek bu bence.” şeklinde konuştu.

ÖĞÜN, İNME 122 MOBİL UYGULAMASINDAN BAHSETTİ

Doç. Dr. Muhammed Nur Ögün, Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Atilla Özcan’ın çok büyük desteğiyle, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İnme 122 mobil uygulamasının öneminden bahsederek; “Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir’in desteğiyle yapılan bir uygulama. Hastayı sahada sağlık çalışanı görüyor.  Sağlık çalışanı hastayla ilgili bilgileri giriyor. Bilgileri girdiğinde en yakın inme merkezine, mesaj gidiyor. Mesaj gittikten sonra biz içeriğini görüyoruz ve hasta uygunsa hemen geliyor” diye konuştu.

“BOLU’DA İNME MERKEZİ GİBİ BÜYÜK BİR FIRSATIMIZ VAR”

Öğün, İnme tedavisinde en önemli faktörün tedaviye çabuk ulaşabilmesidir” diyerek; “Protokolümüz olduğu için Düzce 112’de hastayı direkt bize getiriyor. Zaten bizim büyük oranda hastadan haberimiz olmuş oluyor. Hasta gelince hemen hızlıca görüntülemeye alınıyor. Görüntülemeden sonra hızlıca konuşuyoruz. Ardından hasta anjiyoya alınıyor ve biz de hemen peşinden gelip işlemi yapıyoruz. Bolu’da, inme merkezi gibi büyük bir fırsatımız var. Ben Bolu’da biri inme geçirdiğinde tedaviden mahrum kalmamasını istiyorum.

“İNME DE ZAMAN ZAMAN ÖNEMLİ”

Bütün çalışanlarımıza bilgi verdik, sunumlar yaptık. Köroğlu Devlet Hastanesi, 112 bu konuda dikkatli. Hasta sağlık merkezine gelene kadar ki süreyi biz kontrol edemiyoruz. Bu süreyi kontrol edebilen hasta yakınları. Dolayısıyla, hasta kendinde bir değişiklik fark ettiğinde, kolunda ya da bacağında güçsüzlük ve konuşma bozukluğu fark eden hasta ya da yakını 112’yi ararsa hızlıca hasta bize ulaşabilir. Arkadaşlar çok duyarlı, Sağlık Müdürümüzün desteği var bu konuda.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim