Bolu Bağışçılar Vakfı Kurucu Başkanı, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, iş insanı ve hayırsever Şerafettin Erbayram, 19 Aralık 2019 yılında aramızdan ayrıldı.

Bolu’da tarım ve hayvancılık anlamında bir çok projeye öncülük eden Erbayram’ın vefatı herkesi derinden üzdü. Ayrıca Bolu Bağışçılar Vakfı Kurucu Başkanı ve İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyetinde de yer alan hayırsever iş insanı Şerafettin Erbayram’ı rahmet ve minnetle anıyoruz.

 ŞERAFATTİN ERBAYRAM KİMDİR?

Şerafettin Erbayram, 1937 yılında Bolu’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Lise tahsilini 1956 yılında Bursa Ziraat Meslek Lisesi’nde tamamladı. Mesleği ile ilgili olarak 1956 yılına kadar Tarım Teşkilatında çalıştı. 1959-1963 yılları arasında Almanya, Nürtingen’de Ziraat Mühendisliği eğitimini tamamlayarak yurda döndü.

14 Eylül 1963 de Hayriye hanımla evlendi. Bu evlilikten İlknur ve Kamil olmak üzere iki çocuğu var.

1972 yılından sonra ticarete atıldı. Kanatlı sektörünün Bolu’daki başlangıcında söz sahibi oldu. 1995 yılında Türkiye’de ilk defa Kaliforniya tipi beyaz hindi üretimi başlatmış ve hindiyi yılbaşı suçlusu olmaktan kurtarma projesine öncülük etti.

2002 yılında Bolana – Saanen ırkı süt keçisi, damızlık, adaptasyon ve üretme çiftliğini kurdu. % 100 keçi sütü kullanarak peynir üretimine başlandı. Bu proje dahilinde 2008 yılında Türkiye’de ilk kez tüketime yönelik, pastörize, % 100 keçi sütünü piyasaya sundu. 2003 yılında, oğlak ve keçi eti kullanılarak % 100 Bolcana markası altında Oğlak ve keçi sucukları üretimini gerçekleştirdi.

Şerafettin Erbayram, Bolu çiftçisi için yeni ürün arayışlarını sürekli devam ettiren kişiliğe sahip bir Boluludur. Bu arayışlarından birisi de Kabuksuz Kabak Çekirdeği üretimi olmuştur. Bu konudaki araştırmalar halen devam etmektedir. Bolu’da tohumluk Patates üretiminin yaygınlaşmasında 20 yılı aşkın çalışmalarda bulunmuştur. Şerafettin Erbayram kendisini Bolu tarımının gelişmesine, özellikle kırsal kesimin kalkınmasına adamış bir Ziraat Mühendisidir.

Şerafettin Erbayram tarımsal kalkınmanın ülkemizde alım garantili sözleşmeli çiftçi metoduyla gelişeceğine inanmış ve bu çalışmalara kendini adamış bir Ziraat Mühendisidir. Bu çalışmalarını sosyal sorumluluk anlayışı ile bütünleştirmektedir.

1972 yılında Bolu Tohumluk Patates Üreticileri Derneği, 1985 yılında Bolu Kalkınma Vakfı, 1992 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Araştırma-Geliştirme Vakfı kuruluşlarında aktif rol aldı. 1986 yılından itibaren İzzet Baysal Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu üyeliği yapmaktadır. Bolu Bağışçılar Vakfının da kurucusudur.

 

Editör: TE Bilisim