Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenler Ceren Mutluer ve Orhan Curaoğlu ile hayvansever Kamil Atay tarafından geliştirilen proje ile 3 boyutlu yazıcıyla tasarlanan protez bacaklar tasarladı. Protez bacaklar sayesinde uzuv kaybı olduğu için yürüyemeyen sokak hayvanları yürümeye başlayacak.

Haber: Servet GÖKÇEK

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenler Ceren Mutluer ve Orhan Curaoğlu ile hayvansever Kamil Atay tarafından geliştirilen3 boyutlu yazıcıyla tasarlanan protez bacaklar sayesinde uzuv kaybı olduğu için yürüyemeyen 2 köpek yürümeye başladı. Akademisyenler Mutluer ve Cureoğlu, projenin geliştirilmesi ve daha çok kişiye ulaşması için destek bekliyor.

Burdur'un Yeşilova ilçesinde sol ön patisinin bir kısmını kaybeden yavru köpek, Yeşilova Salda Canları Sokak Hayvanları Derneği'nde gönüllü görev yapan müzik öğretmeni Mesut Çal tarafından korumaya alındı. Mesut Çal, köpeğin durumunu derneğin sosyal medya hesabında paylaştı. Paylaşımı gören, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ceren Mutluer, meslektaşı Dr. Öğretim Üyesi Orhan Curaoğlu ve hayvansever mühendis Kamil Atay ile birlikte, uzuv kaybı yaşayan sokak hayvanları için bir proje geliştirmeye karar verdi. Mutluer, Curaoğlu ve Atay, üç bacağı ile yürümekte zorluk çeken ve denge problemi yaşayan 6 aylık bir köpeğin yeniden yürüyebilmesi için, 3 boyutlu yazıcı kullanarak protez bir bacak tasarladı. Mutluer tarafından 'Atlas' adı verilen yavru köpek, üniversitenin Eğitim Fakültesi'nde bulunan 3 boyutlu yazıcı ile yapılan protez bacağa uyum sağlayarak kısa sürede yürümeye başladı.

“HAYVANSEVER BİRİ OLARAK YARDIMDA BULUNMAK İSTEDİM”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ceren Mutluer, 3 boyutlu yazıcı ile protez üretimine nasıl başladığını anlattı. Ceren Mutluer kendisinin de bir hayvan sever olduğunu, hayvanlara yardım etmeyi sevdiğini söyleyerek; “Yeşilova salda canları sosyal medya hesabında sokak hayvanlarına yardım edildiğini gördüm. Bende bir hayvansever olarak çeşitli yardımda bulunmaya çalışıyordum. Yeşilova salda canları sosyal medya hesabında köpeğin ön patisinin çeşitli nedenlerden dolayı yaralandığını gördüm. Köpeğin tedavisinden sonra veteriner ayağını kesmek zorunda kalmış. Yürümekte zorluk çektiğini öğrendim. Bunu öğrendikten sonra ilk olarak köpeğe ‘Atlas’ ismini verdim. Köpeğin yürümesine yardımcı olabilmek için protez bacak yapmak istedim. Protez bacak içinde medikal malzemeler gerekiyor. Protez bacak üretimine başlamadan önce yurt dışındaki çalışmalara baktım. ODTÜ Teknokent'te ilgili kişilerle fikir aşamasındayken görüşmeye çalıştım. Medikal şirketlerle de görüştüm. İnsanlara yönelik protez çalışmalar var fakat hayvanlar için bir protez çalışmasının olmadığını fark ettim. Bunu da Bu süreçte Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Orhan Curaoğlu ve hayvansever arkadaşım, mühendis Kamil Atay ile birlikte görüşecek neler yapabiliriz diye fikir alış-verişinde bulunduk. İlk başta karakalem ile bu süreci planlamaya çalıştık. Ancak bunda iyi bir mühendislik bilgisi gerekiyor. Çünkü çizimin kendi kafamızdaki ürüne dönüştürmemiz lazım. Çeşitli programlar yardımıyla. Bunun için de mühendis olan lise arkadaşım Kamil Atay ile görüştüm. Kendisi de ilgi alanı olan 3 boyutlu yazıcı ile yapabileceğini söyledi. Yurtdışında titanyum bileşenli malzemelerin olduğunu biliyoruz ama şuan bizim kullandığımız cihazda fakültenin 3 boyutlu yazıcısıdır. Bu yazıcı ile titanyum bileşenli çalışmalar mümkün değil” dedi.

“TEMMUZ AYINDAN İTİBAREN SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ”

Mutluer, yaptıkları protezleri sürekli yenileyerek hayvanların rahat etmelerini sağladıklarını vurgulayarak; “3 boyutlu yazıcı ile bir şeyler üretebiliriz diye düşündük. Öncelikle malzeme açısından bir arayışa gittik. Bunun için flamente karar verdik. Çizimini oluşturduk. Daha sonrasında 3 boyutlu yazıcımız ile protezi oluşturduk. Bu bizim ilk prototipimizdi. Köpeğin rahat etmesi için protezin alt kısmı, yerle temansını daha iyi yapabilmesi için kadınların kullandığı ayakkabıların alt kısmını yerleştirdik. İç kısmında ise ortopedik ayak tabanlığı yerleştirerek rahat etmesi sağladık. Ayağında durması içinde cırt cırt mekanizması oluşturduk. Temmuz ayından beri bu süreci takip ediyoruz. Köpeğimiz büyüme çağından olduğu için protezi farklı ebatlarda, farklı boyutlarda geliştirerek yeniledik. Yeşilova salda canları sosyal medya hesabını takip eden Konya’daki Ferhat bey bize ulaştı. ‘siyah inci’ adında köpeğinde de aynı sıkıntı olduğunu söyledi. Bununla ilgili çeşitli ölçümler yapıldı. Ölçümler bize gönderildikten sonra onun için ayrı bir protez hazırladık. Şuanda ‘Siyah İnci’ adlı köpeğimiz yürüyebiliyor” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ BİR PROTOTİP OLUŞTURDUK”

Mutluer, prototipi oluşturmadan önce ölçümler alındığından bahsederek; “İkinci bir prototip oluşturduk. Buna da pati-mod dedik. Bu prototip modüler bir sistemdir. Alt kısmı sabit, üst kısmı değiştirilebiliyor. Bu geliştirdiğimiz prototip ile 2 hayvan daha rahat yürüyebiliyor. Prototipi oluşturmadan önce ölçümler yapıyoruz. Pati takılmadan önce yaşam kalitesini ölçmek için bir ölçme aracı geliştirdik. daha sonrasında pati takıldıktan sonraki yaşam kalitesini ölçtük. Pati takıldık sonra yaşam kalitesinin arttığı yönünde olumlu geri dönüşler aldık” şeklinde konuştu.

“BU İŞİ GÖNÜLLÜ OLARAK YAPIYORUZ”

Mutluer, hiçbir destek almadan hayvanlara yardım ettiklerini belirterek; “3 boyutlu yazıcı ile protez üreterek yardımcı olduğumuzu duyan vatandaşlarımız bize ulaşarak yardım istiyorlar. Kendilerine de yardımda bulunacağız. Biz bu yaptığımız çalışmalardan kesinlikle ücret almıyoruz. Bu işi gönüllü olarak yapıyoruz. Bu süreçte herhangi bir destek almıyoruz. Okulumuz cihazını kullanarak yardımda bulunuyoruz. Kendi imkanımız ile malzemeleri alıyoruz. Eğer bize destek olursa biz bu projeyi geliştirip devam edebiliriz. 3 boyutlu yazıcımız ile sadece 20 cm boyutunda çıktı alabiliyoruz” dedi.

“ALTERNATİF PORTATİFLER ÜRETİYORUZ”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Orhan Curaoğlu sınırlı malzeme çeşidiyle çalışan yazıcıları olduklarını, daha dayanıklı ve uygun malzemeleri kullanabilen cihazla farklı projeler üretebileceklerini aktararak; “Bu projeye bir nevi sosyal sorumluluk projesi veya topluma burada edindiğimiz tecrübeleri nasıl topluma nasıl transfer edebiliriz bu bakımdan da bakabiliyoruz. Bu nedenle daha önce yapmış olduğumuz projelerden elde ettiğimiz ekipman ve tecrübeyi böyle bir durumda da kullanmak istedik. Çalışmalarımız sonucunda elimizde olan cihazlarla sürekli bir arge gibi çalışıyoruz. Bununla alakalı olarak ilk başta 20-25 saate varan bir üretim tasarlamadan sonra daha alternatif portatiflerle değişik sürelerde üretimlerimiz devam etmektedir. Değişik modellerle beraber. Şu an elimizde sınırlı malzeme çeşidiyle çalışan bir yazıcımız var. Bu alternatifler üzerine daha değişik daha dayanıklı ve uygun malzemeleri kullanabilen cihazlara da bir projelendirme sonucunda da elde etmek istiyoruz. Daha uygun protezlerin üretilmesi hem hayvanlar için hem de ileriye dönük çalışmalar için kazanç sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim