İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi, dijital hasta takip sistemi HİMS 6 sertifikası aldı. Bundan sonra hastaneye başvuran hastaların takibi dijital sistemle yapılacak. HİMS 6 ile ilgili bilgiler veren İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammed Emin Demirkol, sistemle hasta memnuniyeti ve güvenli tedaviyi sağlayacaklarını söyledi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Hastanın bütün işlemlerinin kağıt üzerinden çıktığını söyleyen, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammed Emin Demirkol, HİMS 6 belgesini alan Türkiye’deki 1200 hastane içinde ilk 17 içinde yer aldıklarını söyledi.

Bolu insanının böyle bir hizmeti hak ettiğini ifade eden Demirkol, “HİMS 6 programında bu hafta sonu Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde gerçekleşen sempozyumun sonunda ödülümüzü aldık. HİMS 6 Analytics 6. Seviye belgemizi aldık, öncelikle Bolu’muza hayırlı ve faydalı olsun çünkü insanımız bunu hak ediyor.” dedi.

“1200 hastane arasında ilk 17 arasındayız”

Türkiye’deki 1200 hastane içinde HİMS 6 sertifikası alan 17 hastane arasında yer aldıklarını söyleyen Demirkol, 6 aylık bir süreç sonrasında sertifikayı almaya hak kazandıklarını söyledi.

Demirkol, “HİMS 6 Sağlık Bakanlığı’nın anlaştığı bir dijital hastane programı. Dijital ve Güvenli hastane programı aslında. HİMS 6 ile daha önce yaklaşık 3 ay önce yerel ve ulusal basında hastanemizin dijitalleşmesi ile ilgili haberleri yapmıştık. HİMS 6 ile hastanemiz tamamen dijitalleşiyor. Dijitalleşmekten kasıt da şudur; hastamız hastaneye yattığında veya acile geldiğinde, bütün işlemleri epikriz dahil, vital bulguları, tansiyon nabız, ateşler de dahil olmak üzere bütün her şeyi kağıt üzerinde olmaktan çıkıyor, sisteme kayıt ediliyor. Uygulanan tedaviler, yapılan orderlar, bütün süreç sistem üzerinde kayıtlı hale geliyor. Daha sonra da bunların kaybolmasının önüne geçilmiş oluyor. Hemşire, doktor ve hasta üçlüsünde oluşan üçgende herhangi bir yerin ihmaline veya unutmasına imkan verilmiyor bu sistemle. Tamamen güvenli bir tedavi, kağıttan kurtulmuş dijital tedavi ve bu dijitallikle birlikte hasta memnuniyetini en üste çıkarmayı hedefledik. Bununla ilgili yaklaşık 6 ay önce genel sekreterliğimizin desteği ile bir bismillah demiştik aslında. Daha önce bir dal hastanesi olan Fizik Tedavi Hastanemiz HİMS 6’yı almıştı. Ama ana hastane olarak Bolu’da ilk bize nasip oldu. Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 7 – 8 yıllık süreçte sadece 15 hastane almıştı bunu bunun içinde özel hastaneler de var. Bu 15 hastanenin aldığı HİMS 6’yı bu yıl sadece 2 hastane aldı. Biz de bu 17 hastane arasına bu yıl girmiş olduk. Türkiye’de yaklaşık 1200 hastane var, 1200 hastane arasında ilk 17 arasında artık Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi de HİMS 6 sertifikası olan bir hastane olarak yerini aldı.” diye konuştu.

“Hedefimiz HİMS 7’yi almak”

HİMS 6 sonrasında hedeflerinin HİMS 7 sertifikası almak olduğunu ifade eden Demirkol, bu sertifikayı alan ikinci hastane olmak istediklerini söyledi. Demirkol şu ifadeleri kullandı; “Genel Sekreterliğimize verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. Çalışma arkadaşlarımız, bu ekipte yer alan arkadaşlarımız 3 aydır geceli gündüzlü çalıştılar son iki hafta hastanede yattılar. Ödül törenine bunu yetiştirelim diye. Bakanımızın da katıldığı, bilişim genel daire başkanımızın da bize bizzat ödülü takdim ettiği ve çok önem verdikleri bir süreçte belgemizi aldık. 2017’nin sonunda bakanlık bütün hastanelerin HİMS 6 almasını istiyor, biz buna öncü olduk ve bunu aldık. İnşallah bundan sonraki hedefimiz, HİMS’in en üst seviyesi olan HİMS 7. HİMS 7’de ise hastanenin her şeyi dijital. Hasta başındaki monitörler, ameliyathaneler, yoğun bakımlar, her şeyin dijital olduğu ilaç kayıplarının engellendiği, epikrizlerin, faturalamaların her şeyin sistem üzerinden yapıldığı mükemmel bir sistem. HİMS 7 alabilmek için öncelikle HİMS 6 almak gerekiyor ve bir yıl bu sistemi tam anlamıyla oturtmak ve hastane personelinin benimsemesi gerekiyor. Biz HİMS 6’yı aldık, inşallah seneye bu zamanda HİMS 7’yi almak istiyoruz. Türkiye’de sadece bir hastanede HİMS 7 var ikinci hastane de inşallah biz olacağız. Almak için çalışacağız inşallah, bunu başaracağımıza da canı gönülden inanıyorum.”

Editör: TE Bilisim