HALİM SELİM OLMAK İSE HÜRMETKARLIKTIR.

Sayın Okurlar:

Hırs, daima hiddetlidir, şiddetlidir. Böyle olunca, tek tabi sonu da nefrettir. Hırs, aslında insanlık dünyasının değil, avamın sokak ve köprü altı kültürünün bir nevi kültürsüzlük kültürüdür. Nitekim iki arif veya iki Akif insan arasında bunun için kavga olmaz. Ruhunda güzellik diyarı olmayan bir kişi, adeta meyvesi olmayan bir bağdır. Güz mevsiminde bir anda altüst olur ve gider. Başta şükür, insanoğlunun en güzel vasfıdır. Bilinmelidir ki şükrün olmadığı yerde, kanaat olmaz ayrıca tüm hünerler, sanatlar kaybolur. Yüzündeki hırsı, şiddeti yansıtmayan bir ayna, aynada değildir o artık bir münafıktır. Nitekim her iyi can, her güzel kalp, iyi isimle ve iyi sonla kalır. Dünyada zulmetin çoğu hırstan kaynaklanır. İşte bunun için, kimin hırsı fazlaysa yarası da fazladır. Aşırı hırsı hiddeti tavana vurmuş bir düşünce mizacı ve bu kötü tabiatının küstahlığı dolayı, kimsenin iyi olmasını da istemez.

Sayın Okurlar:

Hırs adeta nefsin kolunda nemruttur. Makul akıl ise daima candır ve daima Halil’dir. Bundan dolayıdır ki asaletli ruhun içindedir. Dolayısıyla, müspet aklın, ayrıca bir kılavuza da ihtiyacı yoktur. Kılavuza muhtaç olan, körlenmeyen nefis ve hırstır. Dikkat edilirse, tüm dedi kodular, şarlatılanlar gönül kırmalar kültürsüzlük kültürünün bu tarzda şer ve şeytan güçlerinde aşırı hiddetin ve hırsın sonucunda çıkarırlar. Nitekim Hak Hukuk sayılmadıktan sonra vefakâr olmanın da bir anlamı yoktur. Böyle bir vefa, vefasızlığın ta kendisi olur. Lezzet (Şerlerde şeytanlarda hırsta değil, tatlı dil güler yüz ve makulü görebilen akılda olur.) Gönül gözü açık olanın baş gözü, uyusa bile gönlünde yine yüzlerce göz olur. İşte tüm bunlar için insanlığın haklı ve doğru yolu muazzez aklın müspet düşüncesinden gelir. Nitekim Cenabı Hak sevmediği bir kuluna evvela hırs, nefret ve kin verirmiş daha sonrada kısım kısım aklını alırmış. Aklın aklıda içtir ama hırsın, nefretin her tarafı kabuktur.

HUZMA SAFA-DAMA KEDER(Bulanığı bırak duruyu al)

Sayın Okurlar:

YARIN KİMSELERDEN KORKMAMAK İÇİN BU GÜNÜN GÜNAHINDAN KORKAN BİR DÜŞÜNCE NE KADAR AZİZ NE KADAR FAZİLETLİDİR.

Dilerim ki bütün insanlık âlemi, iyiliğin, güzelliğin, doğruluğun, asaletli yaşantının saniyen HAKKIN VE HUKUKUN İÇERİSİNDE OLSUN.