Bolu Hizmet İş Sendikası, Bolu Belediyesi, Sendika yetkilileri ve sendika üyelerinin katılımlarıyla 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçen personellere ilk defa toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Haber: Aslı Akış

Karaçayır Nikah Salonunda gerçekleşen törene, Bolu Belde Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, HAK-İŞ Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Hizmet-İş Sendikası'da Bolu il Başkanı Hacer Çınar ve işçiler katıldı.

Hizmet-İş Sendikası Bolu İl Başkanlığı ile Bolu Belediyesi arasında yürütülen toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanarak taraflar tarafından imza altına alındı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan imza töreninde ilk olarak Hak İş- Hizmet - Hizmet İş Bolu İl Başkanı Hacer Çınar konuşma yaptı.

“İŞÇİ EMEK VERENDİR, ALIN TERİ DÖKENDİR”

Çınar; “İşçi emek verendir, alın teri dökendir, haram yerine bereketi tercih edendir. Kimseye boyun bükmeyen, rızkını Allahtan bilendir. İşine kattığı niyet ve besmele ile onu ibadete çevirip kaderine düşen rolü dürüst, temiz, örnek olarak yaşayıp bunları da ameli salihe çeviren, gözü gönlü tok veren eldir” sözlerine başladı.

Çınar, toplu iş sözleşmesinin 3 kriteri olduğuna dikkat çekerek; “Değerli emekçi kardeşlerim bizim toplu iş sözleşmesi anlayışımızın temelini 3 kriter oluşturmaktadır. İşimizi, aşımızı güven altına almak, imzaladığımız ve haklarımızı zamanında alabilmek, iş yerimizde iş barışı, verimliliği ve kardeşliği temin edebilmektir.

Çok yüksek maaşlara imza atıp aylarca maaş ve sosyal haklar ödenmiyorsa, çalışanlar işini aşını kaybediyorsa o sözleşme iyi bir toplu sözleşme olarak değerlendirilemez. Geçmişte bu tük sıkıntıları ve olumsuzlukları yaşamış bir sendika olarak imza altına almış olduğumuz bu tolu iş sözleşmelerinin nasıl bir anlamı olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Aldığımız haklardan daha da önemlisi iş güvencemizin olması şehrimize hizmet eden bir belediyenin çalışanı olmaktır. Bu da ayrı bir gururdur ve bu gururu her birlikte yaşıyoruz.

REFAH SEVİYENİZİ YÜKSELTEN BİR SÖZLEŞME OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Sizlerin sadece ekonomik değil, moral değerler ve sosyal kazanımlarla da ileri bir seviyede olmanız hizmet anlayışımızın bir gereğidir. Çünkü ücretler kadar bu ücretlerin moral ve sosyal zemini de önemlidir. Bu nedenle tolu iş sözleşmelerimizde ücret maddeleri kadar sosyal ve idari maddelerde yer almaktadır. Tolu iş sözleşmelerimiz ile üyelerimizin sosyal yaşamlarını geliştirmeyi de amaçlamaktayız. Kıymetli emekçi kardeşlerim kanun gereği kısıtlı olan ilk toplu iş sözleşmesinin sizlere ve bizlere hayır getirmesini diliyorum. Bundan sonraki toplu iş sözleşmelerimizin de çok daha içinize sinen refah seviyenizi yükselten bir sözleşme olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“SENDİKA ÜYE SAYIMIZ 315 BİN”

HAK-İŞ Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız; amaçlarının 41 yıldır emekçilerin hakkını gözetmek olduğuna dikkat çekerek; “Kamuoyundan da takip ettiğiniz üzere 2019 Ocak ayı istatistiklerine göre sendikamızın üye sayısı bir önceki döneme göre 29 bin kişi artarak 315 bin’e yükselmiştir. Hizmet- İş sendikamız Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olma özelliğini devam ettirmektedir. Emekçi kardeşlerimizin takdirini kazanmaya devam etmekte istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Üyemiz olsun olmasın bütün emekçi kardeşlerime teşekkür ediyorum. Mücadelesini onurlu ve ilkeli bir şekilde sürdüren tüm teşkilatımızı gönülden tebrik ediyorum.  Üyelerimize hizmet ederken onların gönlüne de girmeye çalışıyoruz. Sendikamıza teveccühü düşünürsek gönül sendikacılığını da kazanmış olduğumuzu düşünüyorum. Bizler bu ülkenin değerleri ile sendikacılık yapmayı, değerleri geleceğe taşımayı öncelikle göre biliyoruz.41 yıldır bu amaçla çalışıyoruz. Emekçi kardeşlerimizin hakkını hukukunu gözetmeye ve genişletmeye çalışırken ülkemizin çıkarlarını koruma ve geliştirme görevimizi asla ihmal etmiyoruz” diye konuştu.

“TABİATIN KALBİ DEDİK VE BURAYA HER HİZMETİ BERABER YAPTIK”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise imza töreni öncesi yaptığı açıklamada, Bolu’nun Dünya’da yaşanılabilir 10 kent arasında yer alması için hep beraber çalıştıklarını, yapılan çalışmaları ekip olarak başardıklarını dile getirdi.

Bolu özel bir coğrafya. Bu coğrafyada 15 yıl gibi bir süre Bolu halkının iradesi ile hizmet yapma imkanı buldum. Bolu geleceğine umutla bakan bir şehir. Topraklarının %65 ormanlarla kaplı, 200 kadar göl ve gölet’i olan ve dünyada dört mevsimin doyasıya yaşandığı te yer.  Onun için tabiatın kalbi dedik. Buraya hizmeti beraber yaptık. Önce bir hedef belirledik, Bolu turizm, spor, sağlık, üniversite kenti olacak dedik. 15 yıldır bu hedefe kilitlenmiş şekilde çalıştık. Şehircilik anlamında dünyada yaşanılabilir en güzel 10 şehirden bir tanesi arasına sokmak için uğraştık. Çok ciddi mesafeler aldık. Şehrimiz gelişti güzelleşti.

1970 yıllarda kimse sigortalı olmak istemezdi. Devlet çalışanını sigortalı yapmak ve özendirmek için büyük çabalar sarf ederdi. 1976 yılında Adapazarı’nda çalışırken ilk sendikal faaliyeti başlattık ve HAK-İş’in kurulma aşamalarında görev aldım. Aradan geçen süre zarfında sendikalar artık gelişti ve sendikaların işçi sayısı arttı. Çalışma hayatında işveren ile işçi beraber o iş yerini beraber ayakta tutup geleceğe taşıması lazım ki devam edebilelim. Önce bir işimiz olsun. Sonra burayı nasıl beraber kalkındıralım ki payımızı alalım mücadelesi yapalım. Şu an sendikalı sayımız eperce arttı. Önemli olan bu belediyeyi geleceğe daha umutla nasıl taşıyabilir, ülkemizi nasıl kalkındırabilir ve bu kalkınmadan da kendi payımızı nasıl alabilirinizin mücadelesini hep beraber yapmak zorundayız. Bu güne kadar bize verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“ÜLKE BİZİM, BOLU BİZİM BAŞKA GİDECEK YERİMİZ YOK”

Bolu’yu benimseyerek gerçekleştirilen hizmetlerin, Bolu’nun kalkınması, bu hassasiyetin ve dayanışmanın önümüzdeki süreçte de devam etmesi arzusunu dile getiren Başkan Yılmaz; “Genel Başkan Yardımcımız Celal Bey’e ve İl Başkanımız Hacer Hanım’a gayretleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte bu gücü, istikrarı devam ettirme noktasında sizlerin desteklerini de bekliyorum. Ülke bizim, Bolu bizim. Başka gidecek yerimiz yok. Ülkemizi daha iyi yerlere taşıma noktasında desteklerinizi beklediğimi ifade eder, sözleşmemizin hepinize, hepimize, Bolumuza hayırlar getirmesini temenni ederim. “ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından HAK-İŞ Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz toplu iş sözleşmesi protokolünü imzaladı.

Toplu sözleşme töreni sonrasında Hizmet-iş Sendikası Bolu İl Başkanı Hacer Çınar tarafından Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a çiçek takdim edildi.

Editör: TE Bilisim