Bolu İl Genel Meclisi (İGM) toplantısında söz alan CHP Mengen Meclis Üyesi Eyüp Beşli, “15 yıla yakın süredir, bu iş yerinden kira almıyoruz” diyerek, Özel İdare’nin taşınmazlarına dikkat çekerken, İGM Başkanı Yaşar Yüceer, “Bununla ilgili arkadaşlarımız bir rapor hazırlasın” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

İl Genel Meclisi Aralık Ayı 1. Toplantısında CHP Meclis Üyeleri tarafından İl Özel İdaresine ait farklı taşınmazların durumu ve kira gelirlerinin araştırılmasına yönelik gündem önergesi verildi. İGM CHP Mengen Meclis Üyesi Eyüp Beşli, önergeye ilişkin söz aldı.

“KÖYLERDE DAHİ BU FİYATA KİRAYA VERİLEN BİNALAR KALMADI”

Beşli, Özel İdarenin Ankara ve İstanbul’daki mülklerinin kira gelirlerine dikkat çekerek, “Mülkiyeti Özel İdareye ait Ankara – Altındağ’da ve İstanbul – Fatih’te iki tane binamız var. Bu binaların ikisi de ikişer katlı ve halen kirada. Bizim önergeyi vermemizin sebebi bu kira gelirleriyle ilgili. Ankara’da bulunan kiranın aylık geliri 4 bin 600 lira, senede 55 bin lira olarak yatmakta. İstanbul, Fatih’teki iki katlı binanın aylık geliri bin 400 lira. Bu fiyatlarla Ankara’da, İstanbul’da bırakın; küçük köylerde dahi bu fiyata kiraya verilen binalar kalmadı” dedi.

“KİRAYA ARTIŞ YAPABİLME YETKİMİZ VAR”

Kira artışına gidilebilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Beşli, “Her yıl Devlet’in açıklamış olduğu artış oranına göre kiraları yükseltiyor ama bu yetersiz görünüyor. Bizim bir hakkımız var. Her 5 yılda bir emsal değerine göre kiraya artış yapabilme yetkimiz var.  Biz bunun gündeme alınıp, değerlendirilmesinin yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“PARAMIZ YOK DİYE YAPILAMIYOR”

Akçakoca’da bulunan arsaya ilişkin de bilgi veren Beşli, “Bir de bizim Akçakoca’da bir tane arsa mı tarla mı, hangi vasıfta olduğunu bilmiyoruz… Bu yer atıl vaziyette duruyor. Bunun ne şekilde kullanabiliriz konusunda bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bizim Karacasu’daki tesisimiz paramız yok diye yapılamıyor. Projesi hazır, kaynak yok yapamıyoruz. Bizim orayı bir şekilde değerlendirip, oradan gelecek gelirle Karacasu’daki tesisi yaptırabiliriz” diye konuştu.

“15 YILA YAKIN SÜREDİR, BU İŞ YERİNDEN KİRA ALMIYORUZ”

Beşli, Karacasu’da bulunan taşınmazdan ise 15 yıldır kira alınmadığını aktararak, “Karacasu eski fizik tedavi hastanesinin karşısında bizim dükkânımız var. Biz 15 yıla yakın süredir, bu iş yerinden kira almıyoruz. Bunun ruhsatı kim tarafından, ne şekilde verildi… Ben bu bilgiye ulaşamadım. Burası bizim ama ‘Üstündeki yapı bizim değil’ diye cevaplar geliyor. Mülkiyeti bize ait bir yerin üzerine bina yapılıyor, bundan haberimiz yok” kelimelerini kullandı.

“ARKADAŞLARIMIZ BİR RAPOR HAZIRLASIN”

İGM Başkanı Yaşar Yüceer de konunun araştırılmasını isteyerek, “Ankara – Altındağ, İstanbul – Fatih zaten kirada ifade ettiğiniz gibi. Akçakoca’daki arsa da Bol-Öz Tur. adına kayıtlı zaten. Özel İdare adına değil, biliyorsunuz. Yani bu konudaki gündem ya da önergenizi Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edelim. Bununla ilgili arkadaşlarımız bir rapor hazırlasın” şeklinde konuştu.

“ŞAHSİ KANAATİM BU KONUYU GÜNDEME ALALIM”

Çalışmaların şeffaf şekilde yürütüleceğinin altını çizen Yüceer, şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuyla ilgili Meclis olarak bizim almamız gereken bir karar varsa bugüne kadar aldık, bundan sonra da alırız. Benim de şahsi kanaatim bu konuyu gündeme alalım, Plan ve Bütçe Komisyonu çalışma yapsın. Kaçıracak ya da bilgi sahibi olunmayacak bir konu yok. Şeffaf bir şekilde İl Özel İdaresinin ilgili organları tarafından konular yürütülmekte ve takip edilmekte.”

Konuşmaların ardından gündem maddesi oylanarak gündeme alındı ve Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Editör: TE Bilisim