İl Genel Meclisi (İGM) Üyesi Eyüp Beşli, Eskiçağa Köyü için heyelan tehlikesine dikkat çekerek, “Orada yaşayan insanlarımız şu mevsimde can güvenliği yok. Olası bir heyelanda hepsi can ve mal kaybı yaşayabilecek durumdalar” dedi.

Bolu, son yılların en yoğun kar yağışının ardından sıcak havanın etkisini girdi. Aniden gelen sıcak hava, özellikle yüksek kesimlerdeki yoğun karların da hızla erimesine neden oldu. Hızlı erime ise toprağın yumuşamasına neden olurken, Bolu genelinde heyelan riski yüksek seviyeye çıktı.

“HEYELAN SIKINTISI OLUŞMAYA BAŞLADI”

Cumhuriyet Halk Partisi Mengen İl Genel Meclis Üyesi Eyüp Beşli de İl Genel Meclis toplantısında bu konuya değindi. Mengen’de meydana gelen ve Mengen-Bolu yolunun kapanmasına neden olan heyelana dikkat çeken Beşli, “Son dönemlerde Bolu en fazla kar yağışı olan bir mevsim geçirdi. Bunun neticesinde heyelan sıkıntısı da oluşmaya başladı. Bolu civarında en fazla heyelan olan bölgelerden bir tanesi Mengen Yumrutaş köyüdür. Geçmişte bunun sıkıntısını defalarca yaşadık. Ne yazık ki 2 Nisan Cumartesi akşamı saat 20.30 civarında yine bir heyelan meydana geldi. Bunun neticesinde Mengen-Ankara-Bolu istikameti 24 saat süreyle trafiğe kapatıldı. 24 saat kısa bir süre. Burada gayretli çalışmalarından dolayı görevlilere ve yetkililere teşekkür ediyorum. Kısa bir sürede trafiğe açtılar” dedi.

“ESKİÇAĞ KÖYÜ GEÇMİŞTE SIKINTISI YAŞADI”

Eskiçağ Köyü’ne dikkat çeken Beşli, “Bunun yanında heyelan yaşayabilecek bir yerleşim alanımız var Eskiçağ Köyü. Eskiçağ Köyü geçmişte bunun sıkıntısını yaşadı. Can kayıpları yaşadı. Umarım bu mevsimde heyelanın en fazla yoğun olduğu bu dönemde Eskiçağ umarım bir sıkıntı yaşamaz. Bizim komisyonumuz, Çevre ve Sağlık Komisyonun bununla ilgili bir çalışma yapmasını talep ettim. Gerçekten çok önemli bir konu. Orada yaşayan insanlarımız şu mevsimde can güvenliği yok. Olası bir heyelanda hepsi can ve mal kaybı yaşayabilecek durumdalar. Bir an önce yetkililerin burada ciddi anlamda bir çalışma yapması gerekiyor. Geçmişte bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Oradaki insanları ikna edemedik dediler. Yer gösterdiler. Yer kabul edilmediği belirtildi” ifadelerini kullandı.

“KİŞİLERİN TASARRUFUNA BIRAKMAMAK GEREKİYOR”

Köyde yapılacak çalışmaların, vatandaşın tasarrufuna bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Beşli, “Ben artık bu konularda can güvenliği yoksa oradaki kişilerin tasarrufuna bırakmamak gerekiyor. Yapılması gereken, alınması gereken önlemler bir an önce alınması gerekiyor en kısa zamanda. Hatta biz konuyla ilgili geç bile kaldık. Bu geçen sene sonbahar ayında yapılması gereken bir çalışma. Çünkü her kış ayından sonra bu tehlikelerle karşı karşıya kalıyoruz. Geç kalınmış bir çalışma olacaktır. Geçte kalınsa en erken bugün olması kaydıyla çalışmaların başlamasını talep ettim. Umarım gündeme getirdiğimiz konu bir an önce çözüme kavuşur. Oradaki insanlarda huzur içinde, rahat bir şekilde yaşamlarına devam ederler” diye konuştu.

“SIKINTININ DEVAM ETTİĞİNİ BEYAN ETTİLER”

Beşli, köylülerin tehlikeyi dile getirmeye devam ettiğini de aktararak, “Şu anda ben Mengen istikametine gelip giderken yolumun üstünde. Sürekli Eskiçağ da duruyorum. Oradaki insanlarla sohbet imkanı buluyorum. Oradaki insanlarla yapmış olduğumuz sohbette sıkıntının devam ettiğini, hatta Eskiçağ Köyü’nün üstünde kayaların olduğunu, o kayaların hala temizlenmediğini, toprak kaydığı anda o kayaların o köyde tehlike oluşturacağını beyan ettiler. O köyde bir tehlike arz etmiyor diyorlar ama bunun yanında da başka bir yer gösteriyorlar. Burada bir çarpıklık var. Tehlike yoksa orada niçin başka yer gösteriyorsunuz? Bizim orada kültür varlıklarını koruma kurulunun kayıtlarına geçmiş iki tane yerimiz var. Bir tane tarihi hamam, bir tane de cami var. Bunlar orada koruma altına alındıktan sonra oradaki insanlarımız can güvenliği içerisinde, kendi istedikleri şekilde bir yere gitmeye razılar, gitmek istiyorlar. Oradaki insanlar bunu söyledikten sonra yetkililer can güvenliği açısından bir sıkıntı yok demesine anlam veremiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim