Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sel sonrası yardıma giden Bolu İHH Arama Kurtarma ekipleri Bolu’ya döndü. İHH Arama Kurtarma Bolu Başkanı Mehmet Akyüz, bölgenin son durumu ve yaşananlar hakkında detaylı bilgi verdi. Akyüz; “Gerçekten çok büyük bir afetle karşılaştık fakat müthiş bir dayanışma ve destek söz konusu. Umarım bir daha böyle bir afeti yaşamayız” dedi.

Haber: Aslı Akış

Ülkemizin güneyi yangınlarla kavruldu, Batı Karadeniz’de ise sel hepimizi derinden üzdü. Adana’dan, Muğla’ya kadar bölgede onlarca yangın çıktı. Yangınlardan en çok zarar gören şehirlerin başında Muğla geldi. İHH Bolu Arama Kurtarma ekibi de yangınlara müdahale etmek ve insani yardımda bulunmak üzere bölgeye gitti. Yüreğimizi yakan orman yangınlarıyla mücadele amacıyla günlerce yeşil vatanın kurtarılması için yangın söndürme çalışmasına katılan Bolu İHH tarafından kurulan Arama Kurtarma Birimi Batı Karadeniz’de meydana gelen sel olayından etkilenen mağdurların yardımına da koştu.

Akyüz, bölgedeki vatandaşların selin şokunu hala atlatamadığını ifade etti. İnsanların kayıplarına üzüldüğünü de hatırlatarak, ilçenin ayağa kalkması için nakdi yardıma ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

İHH Arama Kurtarma Bolu Başkanı Mehmet Akyüz, önce orman yangınları sonra Batı Karadeniz’de meydana gelen selin ardından bölgedeki çalışmalarına dair konuştu. Akyüz; “İHH Afet Yönetimi Başkanlığı’nın yanında, AFAD Bolu İl Müdürlüğü’nün de bizden destek talep etmesiyle, geçtiğimiz 20 gün önce Batı bölgelerinde çıkan yangın faaliyetlerinde görev aldık. 4 kişilik ekiple yangınlara müdahale ettik. Bizim bulunduğumuz ekip Muğla, Milas, Gürceğiz köyündeydi. Burada yangına müdahale ettik. Parça parça çıkan 4 yangını, ormancılarla birlikte Bolu’dan giden 4 kişilik ekip söndürdü. Ardından buradan AFAD bizi Yatağan Yumaklı Köyüne gönderdi. Oradaki soğutma çalışmalarına destek olduk ve yine oradaki köylülere, afetzedelere yardım çalışmasında bulunduk. Ardından da Muğla Dalaman’a görevlendirilerek soğutma çalışmalarına destek olduk.

“4 KİŞİLİK EKİPLE ARAMA FAALİYETLERİNDE BULUNDUK”

Tam biz döndükten sonra maalesef Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinde çok şiddetli yağmurlar neticesinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle, Bolu AFAD il Müdürlüğü’müz ve Afet Yönetim Başkanlığımız bizi istediler. Afetin merkezi olan Bozkurt ilçesine 4 kişilik ekiple gittik ve orada arama faaliyetlerinde bulunduk. Yine AFAD, bizi daha sonra Küre ilçesine gönderdi burada da kaybolan bankacıyı bulduk. Maalesef vefat etmiş olarak. Yine araçları içerisinde sele kapılan 4 kişiden, 2 kişilik aileyi İHH ekiplerimiz buldu. Bu arama çalışmalından sonra Bozkurt sanayi bölgesinde ve Ezine deresinin karşı kısmında yer alan ve selden zarar gören evlerde ve araçlarda arama çalışması yaptık. Hamdolsun ki orada herhangi bir vefat durumu ile karşılaşmadık” şeklinde konuştu.

“BOLU AFAD’IN CANLA BAŞLA ÇALIŞTIĞINA BİZ ŞAHİT OLDUK”

Mehmet Akyüz, Bolu AFAD İl Müdürlüğü ekiplerinin sel bölgesinde canla başla çalıştığını belirterek, kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür etti. Akyüz; “Şunu belirtelim yine bizim gönüllümüz AFAD birimine kendine ait olan mini ekskavatörü teslim etti. Orada şu anda Bozkurt bölgesinde temizleme çalışmalarında Bolu’dan bir aracımız da yer alıyor. Bolu AFAD İl Müdürlüğüne özellikle bize verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.  AFAD Bolu İl Müdürlüğü özellikle Bozkurt’taki sel felaketinde, çok ciddi canla başla çalıştığına biz şahit olduk. Hatta İl Müdürümüz Cengiz Çavuş Bey, orada selden yıkılan büyük binaların enkazında, 24 saat boyunca oranın kontrolünü almak için enkazın başında bizzat kendisinin beklediğine şahit olduk.

“MÜTHİŞ BİR DAYANIŞMA VARDI”       

Müthiş bir dayanışma vardı, müthiş bir destek söz konusuydu. Kayıplarımız için çok üzgünüz… Gerçekten çok büyük bir afetle karşılaştık, Bozkurt’ta. Rabbimizden bu büyüklükte bir afeti tekrar milletimize yaşatmamasını temenni ediyoruz. Bir orman köyü olması ve vadide bulunması, yukarıda dikili olan ağaçları da söküp şehir merkezine getirmekle birlikte, tomrukların ilçenin girişindeki ana köprüyü tıkaması ve ani şekilde baskının şehir merkezine yayılması nedeniyle çok büyük bir debiyle, durum söz konusu. Tabi bu bir anda olmuş. Kaçabilen evlerinin üst kısımlarına kaçmış, ancak kaçamayanlar sel sularına kapılarak kaybolmuş. İşte arama çalışmaları bu sel sularına kapılarak, nerede bulacağını bilmediğimiz, kişileri bulmaya yönelik. Tabi çok büyük bir balçık söz konusu. Temizleme çalışmaları da çok zor gidiyor. İnsanlar çok üzgünler. İlk defa böyle çok şiddetli bir yağışla karşılaştıklarını belirtiyorlar. Ama ona rağmen tevekkül haldeler. Kayıplara hepimiz çok üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

“UMARIM BİR DAHA BÖYLE BİR AFETİ YAŞAMAYIZ”

Sel bölgesine çok sayıda ayni ve nakdi yardımların yapıldığına işaret eden Akyüz, asıl iht,yaç duyulanın nakdi yardım olmasının altını çizerek; “Devlet ve özellikle sivil toplum kuruluşları, İHH başta olmak üzere burada çok sayıda, ayni yardım yani ihtiyaçları bulunan yemek, sıcak yemek dağıtımı ve diğer güvenli bölgelerde barınmalarını sağlayacak alanların oluşturuldu. Ancak orada ilçenin yeniden ayağa kalkabilmesi için devletimiz, Bolu Valiliği de geçtiğimiz günlerde özellikle nakdi yardıma ihtiyaç söz konusu. Vatandaşlarımızdan da çok sayıda, ‘Biz de yardımda bulunalım, bizim de bir katkımız olsun’ şeklinde çok sayıda talep geldi. Orada bunun olduğunu gördük, milletimiz çok cömert davranıyor.  Ama orada ihtiyaç duyulan şey ilçenin ayağa kaldırılması yönünde nakdi yardımlar. Tabi halk orada çok üzgün, kayıplarına mı üzülsünler, karşılaştıkları şok hala atlatabilmişi değiller. Bir de Bozkurt ilçesi biraz daha böyle yaşlı nüfusun olduğu bir bölge. Tabi biz de çok üzüldük bu durum karşısında. Umarım bir daha böyle bir afeti yaşamayız. 17 Ağustos 1999 depreminin de yıl dönümünde, ben gerek gerek hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, gerek yangından etkilenen afetzedelere ve vefat edenlere ve sel bölgesinde vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim