Yılmaz Zafer Özen, gözleri ışıl ışıl, dikkatli ve heyecanlı bir genç. YKS’e gireceklere örnek olacak bir hikâyesi var. Başarılı bir öğrencinin sınavlara hazırlık hikâyesi. Üniversite sınavını ilk 400’e girerek kazandı.

ÖZEL HABER: Aslı Akış

Başarı inanç işidir. Önce hedef lazım. Başarı hikâyelerinde ‘azmetti, başardı’ diye yazılır. Kimse “ödenmesi gereken bedelden” bahsetmez. Hayal etmek, hedef belirlemek, kendine inanmak. Bunlar önemli ama asıl önemli olan; çalışmak, ter dökmek, birtakım zevklerinden vazgeçmek, rahatını bozmak, ailenden ve arkadaş çevrenden uzak kalmak... Bunları göze alabilirsen başarılı olursun.  Yılmaz Zafer Özen tüm bunları gerçekleştirdi. O şimdi Koç Üniversitesi İşletme bölümünü %100 bursla kazandı.

“ADAPTASYON ÇOK ÖNEMLİYDİ”  

Eşit ağırlık Türkiye 328. ve Bolu 2.si Yılmaz Zafer Özen, üniversite sınavına nasıl hazırlandı, günde kaç saat çalıştı tek tek anlattı. Çok farklı süreçleri olduğuna değinen Özen, “Pandemi sürecinden dolayı çok fazla evde kaldığım bunun yanı sıra okulda çalıştığım dönemler oldu. İlk başta günlük 3-4 saatlik bir çalışmayla başladım. Daha sonra okulum açıldı ve bunu biraz arttırmaya çalıştım. Sabah kalkıp okuluma gidiyor günlük çalışmalarıma devam ediyordum. Daha sonra 1-2 kapanma daha oldu. O dönemlerde iyice çalışma saatlerimi arttırdım. Deneme odaklı çalışmaya başladım. Durmadan değişen bir süreçte ayak uydurmak, adaptasyon çok önemliydi” dedi.

“TÜRKİYE 328.Sİ OLMAK KEYİFLİ”

Lise yıllarında 3 kez okul değiştiren ve üniversite sınavında derece yapan Özen çalışmasının karşılığını aldığını vurgulayarak; “Koç Üniversitesi İşletme Bölümü şuan en prestijli 2-3 bölümünden birisi,  belki de en prestijlisi. Türkiye 328.si olmak keyifli açıkçası. Sınava çalışmaya ilk başladığımda kesinlikle hedefim bu değildi. İyi bir lise dönemi de geçirmedim. Fen Lisesinde başladım, ayak uyduramadım kendimi oraya ait hissetmedim. Daha sonrasında okul değiştirdim. Bu kez İzzet Baysal Anadolu Lisesine geçtim ve orada da bir aidiyetsizlik yaşadım. Daha sonra 3.okuluma geçtim. Bu uzun süreçten sonrada kesinlikle beklentim yoktu. Türkiye derecesi 9. ve 10. sınıfta çok büyük bir hayaldi. Biraz ulaşılması imkânsız gözüküyordu ama şuan çok keyifliyim. Kesinlikle çalışmamım karşılığını aldığımı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“SORUMLULUK VE FEDAKARLIK ÖNEMLİ”

Yılmaz Zafer Özen, kendisi gibi pek çok üniversite sınavına hazırlanan yaşıtlarına tavsiyelerde bulunarak; “En önemli tavsiyem kesinlikle sorumluluk almaları. Ellerinden geldiğince süreci kendileri yönetmeleri. Çünkü bir başkası sana yardımcı olacağım derken, seni yeterince tanımaması önüne bir engel olarak çıkıyor. Bunun dışında fedakarlık çok önemli. Bu dönemde kesinlikle bazı şeylerden vazgeçmek bazı şeyleri ertelemek bazı şeyleri arkanda bırakman gerekiyor. Bunun dışında kesinlikle sorumluluk ve fedakarlık. Bunlar olduktan sonra başarının gelmesi kaçınılmaz. Aynı zamanda azim, disiplin çok önemli. Kendine ait bir plan sadık olmak. Bu planın üzerinde oynamalar yapmak ve bu planı ne olursa olsun esnetsen bile bırakmamak çok önemli.” ifadelerini kullandı.

AİLESİNİN DESTEĞİNİ KARŞILIKSIZ BIRAKMADI

Sınav başarısında aile bireylerinin desteğinin öneminden de bahseden Özen; “Ailenin desteği gerçekten önemli. Çalıştığını gören insanlar her türlü şekilde destek oluyor zaten. Babam ben çalışırken odaya girerdi ve görürdü. Kurduğu cümle ‘Sen çalışıyorsun ve sonucu artık hiç önemli değil’ derdi ve bu cümle benim için çok önemliydi. Bunu annem ve babamdan duymak gerçekten içimi rahatlatıyordu. Bunun dışında kesinlikle evde ortam sağlanmalı. Sınav öğrencisi için ekstra dikkatli davranılmalı. Ses,  gürültü biraz da misafirlik dönemleri falan. Kesinlikle bana bu ortamlar sağlandı. Ellerinden geleni onlarda yaptılar. Bende onların bu davranışlarını karşılıksız bırakmadım.” diye konuştu.

BAŞARISINI TAÇLANDIRMAK İÇİN HİÇBİR ENGELİ YOK

YKS’deki başarısını üniversitede okurken de taçlandırmak isteyen Yılmaz Zafer Özen; “Kısa vadede Koç Üniversitesini derece ve onur öğrencisi olarak bitirmek, daha sonra yurtdışında belirli bir süre kendimi geliştirmek ardından da Master, doktorayı yapmak 33-34 yaşımdan profesör olmak aynı zamanda iş dünyasında da belli bir şekilde yükselmek istiyorum. Yapacağımı da düşünüyorum. Çünkü artık bunları yapmam için önümde hiçbir engel yok. Kesinlikle çok motiveyim” dedi.

“ELİNİZDEN GELENİ YAPIN, SONUCUNU DÜŞÜNMEYİN”

Sınava hazırlık döneminde bir hocasının sözünü hatırlatarak kendisine ilham kaynağını olduğunu belirten Özen; “Elinizden geleni yapın. Sonucunu düşünmeyin. Bir öğretmenim ‘Hedeflerinizi o kadar yüksek koyun ki, ulaşamasanız bile hayal edemeyeceğiniz bir yerde olursunuz’ demişti. Arkadaşlarım da bu dönemde bana çok yardımcı oldular. Ailem dışımda, gerçekten ikinci bir ailem gibiydiler. Onlara çok teşekkür ederim. Öğretmenlerim, özellikle matematik öğretmenim ‘Eylem’ hocama çok teşekkür ederim. Bana 12.sınıfta matematiği sevdirdi. Sınavda da en çok işime yarayan kesinlikle matematiğim oldu. Aynı şekilde yine ‘Harun’ hocama beni kötü lise döneminden çekip çıkartanda oydu onlara çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim