Bolu Valiliği ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde, kamu ve özel sektör yönetici ve temsilcilerinin konuk olduğu toplantıda, bölgemizin en büyük organizasyonu olacak Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF) hazırlık çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu; iş dünyasının önde gelen firma ve kuruluşlarının temsilcilerine, BATIKAF çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.

BATIKAF’a; MARKA, KOSGEB, İŞ-KUR, il müdürlükleri ile ülke genelinde faaliyet gösteren ve ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan özel sektör firmalarından tam destek geldi.

Rektörlük Senato Odası’nda düzenlenen toplantıya, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, Üniversite Kariyer Merkezi Müdürü ve BATIKAF Yöneticisi Doç. Dr. Murat Tarhan ve BATIKAF Sponsorluk Koordinatörü Doç. Dr. Şaban Karasakal ile kamu ve özel sektörün önde gelen firma ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri katıldı.

 “BU ÖNEMLİ ORGANİZASYONU EL BİRLİĞİYLE YÜRÜTECEĞİZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda 11 bölgede bölgesel kariyer fuarları yapılacağını belirterek, “Her bir bölgenin ev sahibi, bir üniversite olacak. Batı Karadeniz Kariyer Fuarı ev sahipliğini de bize tevdi ettiler. Üniversitemiz organizasyonunda toplam 17 paydaş üniversite var. Bu önemli organizasyonu el birliğiyle, güç birliğiyle yürüteceğiz. Bu tür etkinlikler sadece bir kurumun tek başına yapabileceği organizasyonlar değil elbette. Çok fazla prosedürü, basamağı var. Birlikte çalışarak, fuarı başarıyla gerçekleştireceğiz inşallah. Bu noktada, değerli Valimiz Ahmet Ümit, BTSO Başkanı Türker Ateş, İş-Kur ve Organize Sanayi Bölge Müdürlerimizin çok ciddi katkıları oldu. Kendilerine müteşekkiriz, çok sağolsunlar” dedi.

“BU TÜR ÖNEMLİ ORGANİZASYONLARA ŞEHRİN VE İŞ DÜNYASININ DA HAZIR OLMASI GEREKİYOR”

Bu tür etkinliklerde önemli ihtiyaçların söz konusu olduğuna dikkati çeken Rektör Alişarlı; “Konaklama ihtiyacı olacak. En büyük kalemlerden biri bu. Örneğin, Satranç Federasyonu, bizlerden 2000 kişilik konaklamalı otel-alan talep etmişti. Böylece, Satranç turnuvasını Bolu’ya taşıyabiliriz demişlerdi. Yine Üniversitemiz Teknofest’in paydaşı oldu. İnşallah bu önemli organizasyonu, Bolu’ya getirmek amacıyla görüşmeler yapıyoruz. Değerli Valimizle, bir ön değerlendirme de yaptık. Sonuç itibariyle, bu tür etkinliklere şehrin de, iş dünyasının da hazır olması gerekiyor. Biz, elimizden gelen tüm gayreti, yapılması gereken ne varsa bunu yerine getirmek için çalışıyoruz.” ifadelerini vurguladı.

“KARİYER FUARLARI, ÖĞRENCİ VE MEZUNLARA REHBER OLMASI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ”

Devlet kurumları ve iş dünyasının, üniversite öğrencileri ve mezunlarının istihdamında önemli birer kapı olduğunun altını çizen Rektör Alişarlı, “Bu fuarlar öğrencilere sadece hem staj, hem iş bulma anlamında imkan sağlayan etkinlikler değil. Aynı zamanda, öğrencilerin kariyerlerine yön çizmeleri için bir rehber. Bunun birçok örneği var aslında. Gencin, bir branşı, bir diploması var ama yaptığı iş çok farklı olabiliyor. Bu açıdan, kariyer fuarlarının, öğrenci ve mezunların ufkunu açması, onlara yön göstermesi açısından çok önemi var. Kariyer kapılarından bir tanesi de bu fuarlar.” dedi.

“KARİYER FUARLARI 2 GÜNDE OLUP BİTMEYECEK; KALICI SONUÇLARINI GÖRECEĞİZ”

Konuşmasında iş dünyasından beklentilerine de yer veren Rektör Alişarlı, “BATIKAF’ta, firmalar öğrencilerimizle buluşacaklar. Hem staj, hem iş görüşmeleri yapılacak. Firmalar kendi aralarında görüşmeler yapma imkanı bulacak. Fuarların en önemli özelliğinden biri, tüm bu etkinlikler aynı zamanda kayıt altına alınacak ve takip edilecek. Bunu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi yapıyor. Bu önemli çünkü pandemi nedeniyle ertelenmiş olmasına rağmen, 2020’de yapılması planlanmış fuara kayıt olan 450’nin üzerinde öğrenci bile staja davet edildi. Toplamda sayı 100 binleri buldu. Şu da olacak: yaz tatili nedeniyle izne ayrılan personellerin yeri, bu süre içerisinde öğrencilere ayrılacak. Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız, seyahatleri sırasında firmaları, bu önemli organizasyonlara katılmaya davet ediyor. Fuarların, bu tür kazanımları oluyor. Biz de kariyer fuarı ekibimizle birlikte, firmaları ziyaret ederek, hazırlık ve sponsorluk görüşmeleri yapıyoruz. Hem ilimizi, hem üniversitemizi tanıtıyoruz, hem de iş dünyasını fuara davet ediyoruz” dedi.

BTSO BAŞKANI ATEŞ: “İŞ DÜNYASINA VERDİĞİ DESTEKLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.”

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise, yaptığı konuşmada özetle “Aralarında BATIKAF’ın da olduğu bölgesel kariyer fuarları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda olduğu için ayrı bir statüde. Aynı zamanda TOBB’un fuar takvimlerinde de yerini aldı. Bu fuarda amacımız, hem kendi firmamızı tanıtabilmek, hem üniversitemizin ve paydaş üniversitelerin öğrencilerini ve mezunlarını firmalarla buluşturmak. Arz ve talepleri bir araya getirebilmek. Tüm bunların böyle büyük bir platformda yer alabilmesi, bizler için çok çok önemli. Öncelikle desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Çevre illerden de oda başkanlarımız, iş-kur müdürlerimiz, rektörlerimiz, valilerimiz, bizlere çok destek veriyor. Allah’ın izniyle bu fuarı da çok doğru, güzel ve stratejik şekilde, alnımızın akıyla tamamlayacağımızı düşünüyorum. Tabii ki sizlerin desteğini bekliyoruz. Fuara gelmeyi talep eden ve gelecek olan çok firma var. Görüşmek için gayret gösterdiğimiz ama ulaşamadığımız firmaların da fuara geleceğini biliyoruz. Fuar, inşallah bir şenlik havasında geçecek.” ifadelerini kullandı.

 “ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA İŞ DÜNYASININ EMEĞİ BÜYÜK”

Bolu Valisi Ahmet Ümit ise, konuşmasına “Bir taraftan salgın, bir taraftan kış şartları nedeniyle ofislerinize gelip sizleri ziyaret etmeyi planlarken, toplantıyı bu şekilde yapmak durumunda kaldık. İnşallah iade-i ziyaret gerçekleştireceğiz sizlere. Sizler, ilimizin ve ülkemizin son derece önemli işlerini yerine getiren kıymetli paydaşlarımızsınız. Allah razı olsun, istihdam sağlıyorsunuz, vergi veriyorsunuz, üretim yapıyorsunuz, memleketin imarına katkı sağlıyorsunuz, hem kazanıyorsunuz hem kazandırıyorsunuz. Her iş önemli ama insanların istihkakının kazandırılması en önemlisi olmalı. Bu vesileyle, ilimizin tanıtılmasına, üretimine, istihdamına, ihracatına ve ithalatına emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 2 yıldır devam eden koronavirüs sürecinde hiçbiriniz kapılarını kapatmadı. Sıkıntılar çektiniz, hep beraber mücadele ettik ve bugünlere ulaştık. Bugün de hamdolsun, kısmi de olsa, maske kullanımının serbest oluşunun ilk Cuma’sını yaşıyoruz. 2 yıl önce, bu kadar insan ölecek, bu kadar insan hasta olacak, bu kadar zarar olacak deniyordu. Şimdi hamdolsun ülkemiz 2021 yılında, ekonomik verilere göre yüzde 11 büyüme sağladı. Bunu sizler sağladınız, sizlerin emeği büyük.” diyerek başladı.

“BU ORGANİZASYONUN GERÇEKLEŞMESİNDE REKTÖR ALİŞARLI’NIN CİDDİ KATKILARI OLDU”

BATIKAF’ın hem ilimiz hem bölgemiz için önemli bir organizasyon olduğuna vurgu yapan Vali Ümit, özetle “Rektör hocamın, bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde çok ciddi katkıları oldu. Deyim yerindeyse fuar etkinliğini, Bolu’da icat etti. Çok güzel ve faydalı bir icat oldu. Gaziantep’e gitti ve oradan dönüşte yaşananları ve hedefleri heyecanla anlattı. Ben de Rektör hocam kadar heyecanlanmıştım. Nihayet bugünlere kadar geldik. İnşallah 25 ve 26 Mart 2002 tarihlerinde bu fuarı gerçekleştireceğiz. Kamudan özel sektöre hepimiz, bu fuarda yer almaya çalışalım. Çünkü hem birbirimizi tanıyalım, hem kendimizi tanıtalım, tanışalım. Hiyerarşik olarak, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda bu fuar yapılıyor. Cumhurbaşkanlığımız, bu ekonomik çalışmalara, üretime üst düzeyde değer veriyor.” şeklinde konuştu.

 “BATIKAF HAZIRLIKLARI NEREDEYSE TAMAMLANDI”

Vali Ümit; “Kariyer fuarımız  arz ve talebin buluştuğu bir etkinlik olacak. Bu kariyer fuarında, Mısır’a, Suriye’ye maden aramaya gidenler, kendi evinin önündeki madeni bulurcasına bir şeyleri fark edecek. Kendi evlatlarımızı tanıyalım, onlar da bizleri tanısın. Her nesil, yerini bir sonraki nesile bırakacak. Gelecek nesillerimizin daha yetenekli, daha basiretli, daha ferasetli, daha üretken, daha vatanperver, daha milli-manevi değerlerine düşkün insanlar olabilmeleri için, bu zeminleri hazırlamamız gerekiyor. Bu da insan unsuruyla oluyor. Biz hem ev sahibi olarak, hem iş dünyası olarak, hem yönetim dünyası olarak kısacası kamu ve özel sektör olarak burada her yönüyle bu konuyu sahiplenmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanlığımız da 81 vilayet içinde, bu konuyu Bolu’ya tevdi etmiş durumda. Bu da hepimiz için fevkalade bir onur. Hemen hemen bütün hazırlıklar tamamlandı. 11 vilayetimiz ve valilerimizle, 17 üniversitemiz ve 60-70 bin üzerinde öğrenci ve mezun, her branştan gençler gelecek. 11 ilin valisi, özel sektör firmalarının burada yer alması için gayret gösteriyorlar. Ticaret odası ve sanayi odası başkanlarımız aynı şekilde. Konuyla ilgili tüm dostlarımız, paydaşlarımız gayret gösteriyorlar. İnşallah 25 ve 26 Mart 2022 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda geniş, etkin ve nitelikli bir yapıyla buluşmayı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“KALKINMA AJANSLARI OLARAK BATIKAF’A KATILIYORUZ”       

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu ise, “Bilecik-Eskişehir-Bursa Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’na katılıyoruz. Fuarın bölgemizde duyurulması ve yaygınlaştırılması için tüm çalışmalar yürütülüyor. Ülkemizde 26 kalkınma ajansı var. 2022 yılı mottosu, ‘Genç İstihdamı’. Bizim görevimiz,  üniversitelerimizden mezun olan gençlerimizi, kariyer fuarlarında ya da başka mecralarda iş dünyamızla buluşturmak. Bu yıllardır eksikti. Cumhurbaşkanlığımız öncülüğünde gençlerin kariyerleri ile ilgili hususlarda, orta ve uzun vadede güzel neticeler oluşturacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan kamu ve özel sektör yönetici ve temsilcilerinin değerlendirmeleri alındı. İş dünyasından BATIKAF’a tam destek geldi.

Editör: TE Bilisim