Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü İsmail Yalçın istihdam seferberliği kapsamında işsizlik maaşı ve mesleki eğitim kursları hakkındaki yeni düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yalçın, 2016 Aralık-2017 Temmuz arasında Türkiye’deki çalışan sayısına Bolu ili olarak 3314 yeni çalışan eklendiğini belirtti. İşbaşı eğitiminden yararlanan kişi sayısı 855 olurken; istihdamın en az %50’nin üstünde bir rakamı geçtiğini, Mesleki Eğitim Kurslarında 875 kişi, Girişimcilik Eğitim Programında ise kendi işini kurmak isteyenlerin hibe alarak KOSGEB desteği ile yeni bir iş ve meslek kapısını açabileceğini sözlerine ekledi.

ASLI AKIŞ

İstihdam seferberliğine katkıda bulunanlara teşekkür eden İŞKUR Bolu İl Müdürü İsmail Yalçın, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Şubat ayında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrılarıyla istihdam da milli bir seferberlik programı başladı. Bolu ilinde de ‘Milli Seferberlik’ kapsamında Kasım’da 2016 çalışan sayısına ilave olarak Temmuz ayı sonunda 3314 yeni çalışanı istihdam etmiş durumdayız. Bu konuda sektör ayrımımız yok. Bütün sektörler ilave istihdamdan yararlanabiliyorlar. Bununla birlikte 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bir sigorta teşviki getirildi. Yılsonuna kadar Aralık 2016 çalışan sayısına ilave her yeni çalışanın vergi ve sigorta yükleri Devlet tarafından karşılanıyor. Bu da istihdam anlamında işletmelerimize bir destek ve katkı sağladı. Bu ilave istihdamı gerçekleştiren bütün şirketlerimize, işverenlerimize kurumum ve Devletim adına teşekkür ediyorum.

“İŞSİZLİK SİGORTASINDAN YARARLANMANIN 3 TEMEL KOŞULU VAR”

Ulusal istihdam eylem planı ve 2017 uygulama stratejisi uygulama planı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş durumda. Bu kapsam içinde işsizlik maaşından yararlanma koşulları ile ilgili bazı değişiklikler yapılacağı konusunda basına yansımış görüşler var ama şu ana kadar yapılmış veya yürürlüğe girmiş bir değişiklik yok. Dolayısıyla eski sistem aynen devam ediyor. İşsizlik sigortasından yararlanmanın 3 temel koşulu var. Bunlardan birincisi çalışanın kendi isteği, rızası dışında işini kaybetmiş olması gerekiyor. Geriye dönük 3 yıl içinde 600 gün sigorta priminin olması gerekiyor.

“KURUMUMUZA MUTLAKA GELSİNLER”

Biz kurum olarak yaptığımız araştırmalar neticesinde işsizliğin temel sebeplerinden birisinin de mesleksizlik olduğunu gördük. Bunu net ifade etmek lazım.Eleman arayan, çalışacak kişi arayan çok iş yeri var. İş arayanda çok kişi var. Bunlar birbirleriyle örtüşmüyor ise, bunun en temel sebebi de mesleksizlik. Dolayısıyla vatandaşlarımızın aranılan işlere uygun meslekleri yok ise, biz mesleki eğitim kurslarımızla ya da iş başı eğitim programlarımızla işletmelerle iş birliği içersinde talep edilen mesleklere dönük elemanı yetiştirmeye gayret ve çaba harcıyoruz. Bu konuda mesleki eğitim programlarımız var, iş başı eğitim programlarımız var. Mesleki eğitim programlarımız genellikle Halk Eğitim Merkezleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün eğitim kurumlarına bağlı kurumlarla iş birliği yapıyoruz. İş başı eğitim programlarımızı da doğrudan işletmelerle iş birliği içinde yapıyoruz. Bugüne kadar Temmuz ayı itibariyle iş başı eğitim programı kapsamında 855 vatandaşımızı bu programdan yararlandırmış durumdayız. Bu programın temel şartlarından bir tanesi de iş başı eğitimi programı katılımcılarının en az %50’sinin istihdam zorunluluğu var. Şu ana kadar bizim gerçekleştirdiğimiz iş başı eğitim programlarında istihdam edilenlerin sayısı %50’nin çok üzerinde. Diğer mesleki eğitim kurslarında da bugüne kadar 875 tane vatandaşımız mesleki eğitim kurslarından geçirerek onlara meslek edinmelerine ve meslek sahibi olmalarına yardımcı olduk. Girişimcilik eğitim programı da kendi işi kurmak isteyen vatandaşlarımızı eğitimden geçirerek onların girişimci olmalarını ve KOSGEB’in vermiş olduğu desteklerden faydalanmaları için gerekli belgeleri ve dosyaları hazırlamaları için kendilerinin bilmesi gereken bilgileri onlara aktarıyoruz. KOSGEB onaylıdır, bizim girişimcilik eğitim programlarımız. KOSGEB’in hibelerinden yararlanmaları içinde bu eğitime katılmaları mecburidir. Eğer vatandaşlarımız uzun süredir ‘biz iş bulamıyoruz’ diyorlarsa kurumumuza mutlaka gelsinler. Uzun süre iş bulamamalarının sebeplerini, danışmanlarımız aracılığıyla biz analiz edelim. Gerekirse onları mesleki eğitim programlarımız ve iş başı eğitim programlarımızdan yararlandırarak kendilerine yeni bir meslek ve yeni bir iş kapısı açalım.”

Editör: TE Bilisim