İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, yeni zamlara tepki göstererek, “AK Parti İl Başkanı Suat Güner’e seslenmek istiyorum. Bu gelinen tablodan memnun mu? İktidarlar gelir geçer ama bu arkadaşlar bu memlekette yaşayacaksa, bugün bu sorunu görmemezlikten gelemezler” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye, yeni yılı farklı girdi ve hammaddelere gelen zamlarla karşıladı. İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş da bu zamları ve mevcut ekonomik tabloyu değerlendirdi. Hükümetin kendine göre bir model ortaya koyduğunu ve başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden Örnekbaş, “2021 yılında maalesef hükümet ekonomik yönden zaten başarısız bir tablo çizerken, bu başarısızlığını perçinledi. Kendine göre bir ekonomik model ortaya koydu, o modele göre de faizleri indirip, dövizi düşürecek, ihracatı arttıracak, yatırımı arttıracak bir takım önerilerle toplum karşısına çıktı. Fakat bu yaptığı icraat ne faizleri indirmedi. Gerçek faizler yüzde 25, 26 hatta bazı bankalarda yüzde 30’a kadar çıkabiliyor. Yatırımcının bu faizlerle bir şey alıp yapması mümkün değil. Aslında kredi kullananın kaldığı da pek söylenemez” dedi.

“TÜRK PARASI YÜZDE 80-90 DEVALÜE EDİLDİ”

Türk lirasının yüksek oranda değer kaybettiğine dikkat çeken Örnekbaş, “Böyle saçma sapan bir ekonomik öngörü ile yola çıktıkları için son iki ayada Türk parası neredeyse yüzde 80-90 devalüe edildi.  Özellikle 20 Aralık akşamı 18 liraları gören Dolar’ın ve onun 8-10 saatte tekrar 11 liraya inmesi, bizleri derinden düşündürüyor. Bu arada kimler ne para kazandı ve ya bu Dolar’ın ya da Euro’nun yükseltilmesi kimin eseri, niçin böyle bir şey yaptılar, kim ne kazandı? Milletin kazanmadığı ortada. Millet gerçekten fakirleşti” ifadelerini kullandı.

“AMAÇ YÜZDE 50 ZAMMI GERİ ALMAKTI”

Elektrik ve diğer ihtiyaçlara gelen zamların amacının, ücretlere yapılan zamları eritmek olduğunu belirten Örnekbaş, “Vatandaşın kullandığı elektrik, doğalgaz, gıda maddeleri, ulaşım, tarım girdileri, kira, nakliye, haberleşme… Aklına ne geliyorsa, yüzde 30’un altında zam yapılan hiçbir şey kalmadı. 2022 yılına girerken gece 24’ten itibaren geçerli olmak üzere, zamlar yapıldı. Amaç, asgari ücretliye verilen yüzde 50 zammı bir şekilde geri almaktı ki bunu başardılar. Asgari ücretli kardeşlerimiz ilk maaşlarını şubat ayında alacaklar. Ama biz şubat ayına gelmeden bu paranın ceplerinden çıktığını görüyoruz. Bu da bizi ziyadesiyle üzmektedir. Öteye memur ve çalışanlara Devlet’in verdiği zam maalesef emekli vatandaşlarımız yansımadı. Yaklaşık yüzde 30 bandında tutulmuştur ki emeklilerin geçim sıkıntısı çok büyüktür. Bu konuyu da hükümet, kendine doğru yontmaktadır. Bu milletimizi farklı bir zaruret içinde tutmaktadır” diye konuştu.

“SUAT GÜNER’E SESLENMEK İSTİYORUM”

AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner’e seslenerek, ekonomik durumdan memnun olup, olmadığını soran Örnekbaş, “Genel Başkanımız zaten Cumhurbaşkanımıza yâda AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu konuları sürekli dile getiriyor, sürekli sesleniyor. Ekonomik politikaların yanlış olduğu, doğru yol olmadığı, ucube bir sistemle ülke yönettiklerini söylüyor. Ben de buradan mevkidaşım olan AK Parti İl Başkanı Suat Güner’e seslenmek istiyorum. Bu gelinen tablodan memnun mu? Bu pahalılıktan memnun mu? Halkımız ne yapacak? Gıda maddelerinin fiyatlarından memnun mu? Akaryakıttan, elektrikten, doğalgazdan memnun mu? Hiç sesleri çıkmıyor, oysa bunlar iktidar partisinin il başkanı ve yöneticileri. Bu arkadaşlar Bolu’nun bir evladı olarak genel başkanlarını, hükümeti, iktidarı uyarmalarını istiyorum. Neticede iktidarlar gelir geçer ama bu arkadaşlar bu memlekette yaşayacaksa, bugün bu sorunu görmemezlikten gelemezler” kelimelerini kullandı.

“KORKUYORUM Kİ HİPER ENFLASYONLA TANIŞACAĞIZ”

Mevcut ekonomik tablonun devam etmesi durumunda Türkiye’de hiper enflasyon yaşanacağını belirten Örnekbaş, “Herkesin günden güne fakirleştiği, zor bir dönemi yaşıyoruz. Korkuyorum ki önümüzdeki aylarda hiper enflasyonla tanışacağız. Yani biz şu anda iki haneli enflasyonları konuşuyoruz ama böyle giderse üç haneli enflasyonlarla karşı karşıya kalmak zor olmayacak. Bizim yaptığımız saha ziyaretlerinde gördüğümüz şu, köylümüz artan gübre, gübre fiyatı yüzde 300 artmıştır, mazot fiyatları, ilaç, tohum fiyatları yüzünden üretimden vazgeçmiştir. Üreticimiz, tarım ürünü ekmek istemediğini, hayvancılıktan vazgeçtiklerini söylüyor. Üretim olmazsa Türkiye gıda maddelerini nereden karşılayacak” açıklamasında bulundu.

“DIŞA KARŞI KUZU GİBİLER, İÇTE DE ESİP GÜRLÜYORLAR”

Hükümetin dile getirdiği, “Dış güçler” kavramına ilişkin de değerlendirmede bulunan Örnekbaş, “Sürekli dış güçlere kabahat bulmanın doğru olmadığını değerlendiriyorum. Elbette ki küresel güçlerin etkileri oluyordur, her Devlet’te olur. Zaten hükümet etmek demek bu etkileri ortadan kaldırmayı gerektirir. Onların etkilerini sıfıra düşürmen gerekir. ‘Vay Amerika şöyle dedi, İngiltere bunu yaptı.’ Kardeşim senin elin elma-armut mu devşiriyor? Kalk ne yapman gerekiyorsa yap. Senin de stratejik konumda elinde kıymetli kozların var. Neden oynayamıyorsun? Dışa karşı kuzu gibiler, içte de esip gürlüyorlar” şeklinde konuştu.

“BU GİDİŞİ TÜRKİYE’NİN DEVAM ETTİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Türkiye’nin bu şekildeki bir ekonomik süreci devam ettiremeyeceğini işaret eden Örnekbaş, erken seçim tahminini paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu ekonomik tablo, bu gidişi Türkiye’nin devam ettirmesi, sürdürmesi mümkün değildir. Dolayısıyla artık yeter diyoruz, sizinle olmuyor. Bu işin bitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki 5-6 ay içerisinde sandığın milletin önüne geleceğini değerlendirenlerdenim. Gerçekten bu ekonomik yapıyı bu hükümet taşıyamaz. Türkiye’nin insanlarının en doğru kararı vereceklerine inanıyorum ve böyle bir kararda da İYİ Parti’nin birinci parti çıkarak iktidara geleceğini değerlendiriyorum ve böyle umuyorum. Vatandaşlarımızdan duyduğumuz sözler, bizim gerçekten değerlendirmeye alındığımızın, iktidar sorumluluğunun verileceğini anlamış bulunmaktayız. Onun için sürekli sahadayız, köylerinde kahvelerinde, evlerinde, ocaklarındayız…”

Editör: TE Bilisim