Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, “Finansal okuryazarlık ve kadının ekonomik güçlenmesisemineri düzenlendi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen seminere katılan kadınlara, finansal okuryazarlık, konusunda bilgiler aktarıldı. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu TSO Konferans Salonunda düzenlenen seminere, Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş, daire müdürleri ve kadınlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan seminerde ilk konuşmayı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit yaptı. Koçyiğit, “Bireylerin, günümüz sosyal, ekonomik koşullarında okur-yazarlık becerilerine sahip olmaları hem finansal problemleri önceden görüp çözebilmeleri hem de refah içerisinde bir hayat sürdürebilmeleri açısından çok önemlidir. Sürekli gelişen ve değişen dünyayı yakalayabilmek için finansal konuların takip edilmesi ve kişilerin kendi hayatları için en anlamlı kararları verebilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak, ancak finansal durumumuzu görerek, mali dengeleri sağlayarak, değişimi kabul ederek, finansal okur-yazarlığın hayat boyu uygulanacak bir kavram olduğunu bilerek yaşamaktan geçecektir.” diye konuştu.

Daha sonra konuşmasını yapan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, kadının toplumdaki önemine değindi. Davarcıoğlu, “Kadın, toplumların gelişmesinin, ilerlemesinin temel aktörüdür. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir toplumun temel yapısı kadınlardan geçer. Güçlü Türkiye’nin inşasında en büyük pay, yine kadınların olacaktır. Kazanma, harcama, tasarruf etme, yatırım yapma, geliri sürdürülebilir kılma ve geleceği sosyal güvence altına alma konusunda kadınlarımızın bilinçlendirilmesi ve eğitim almaları şarttır. Kadınların finansal okur-yazarlığı, ekonomimizi güçlendirecek sacayaklarından biri olacaktır.” dedi.

Açılış konuşmalarının devamında bir konuşma da Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş yaptı. Bozkuş, “Toplumumuzda önemli bir yere sahip olan kadınlarımızın, aile ekonomisine katkı sağlaması, bilinçlenmesi, parasını idare etmesi ve ailede bu beceriye sahip genç bireylerin yetişebilmesi amacıyla finansal okuryazarlık seminerleri çok önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu.

Bozkuş’un ardından AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın konuşmasını yaptı. Aydın, “Finansal okuryazarlık, gündelik hayatta bireylerin karşılaştığı temel finansal sorunların bilinçli bir şekilde çözebilme, finansal kararlar alabilme yeteneğidir. Başka bir ifadeyle, para alan, maaşı olan, bunu kullanma durumunda olan kişilerin finansal sistemin içinde olma bilinciyle hareket etmesi, kredi kartı varsa bunu doğru kullanmasının, bilinçli kullanmasının, asgari ödemelerin ne anlama geldiğinin bilinmesi diye ifade edilir. Zaten Türk kadınları, anneler bunu hamdolsun bunu yapıyoruz. Yapmak zorunda olduğumuzu da zaten biliyoruz. Bunun eğitimle desteklenerek, bilinçli hale gelmesi aynı zamanda bunun tasarrufa yönlendirilebilir olması son derece önem arz ediyor. Dolayısıyla, bununla alakalı yapılan bu semineri çok önemsiyorum.” dedi.

Protokol konuşmaları kapsamında son konuşmayı Bolu Valisi Aydın Baruş yaptı. Finansal anlamda bilinçli kadınların yetişmesinin önemine vurgu yapan Vali Baruş şöyle konuştu; “Erkek ve kadın sosyal hayatta daima birbirinin destekçisi olarak hareket eden bireyler olmuştur. Hayat mücadelesi birlikte hareket etmeyi zorunlu kılmıştır. Son yüzyıllara kadar kadının geleneksel rolü tarım toplumlarında genelde aile işletmesini destekleyici, eşine ekonomik anlamda destek veren kişi olmuştur. Sanayi devrimini geçtiğimiz, bu devrede artık erkek ve kadının ekonomik hayatta birlikte mücadele etmesi son derece zorunlu hale gelmiştir. Hayat şartlarının zorluğu bizi el ele hep birlikte mücadele etmeye zorlamaktadır. Diğer taraftan ülkelerin kalkınması ileri gitmesi aynı zamanda kadının da ekonomik ve sosyal hayatta son derece aktif rol oynamasını gerektirmektedir.

Bizim bildiğimiz, annelerimiz, kadınlarımız, aile bütçelerinin yönetilmesinde son derece önemli paya sahiptir. Hepimiz şahit olmuşuzdur ki, çocukluğumuzdan itibaren bir ailenin zor bir durumu söz konusu olduğunda çocuklarının veya ailenin erkeğinin bir desteğe ihtiyacı olduğunda annelerimiz kara gün için biriktirdikleri, ellerinde tuttukları kaynakları seferber ediyorlar. Çocukları harçlıksız kaldıkları zaman ceplerine harçlık koyuyorlar. Erkeklerin işi zora girdiğinde, altınlarını, mücevherlerini hiç düşünmeden feda edebiliyorlar. Bizim ailemizde kadın temel direk konumunda. Kadınlarımız olmasa, bizler erkekler olarak herhalde bu tasarrufu, zor günlerde en azından bir çözüm bulmayı başaramayız. O anlamda bugün düzenlenen bu program kadınlarımıza aile bütçesinin yönetimindeki rollerini daha da pekiştirecek, bilinçli kadınlarımızın yetişmesi, bu eğitimi alması, aile bütçelerinin daha düzenli, disiplinli şekilde yönetilmesini sağlayacaktır. Unutmayalım, ülke ekonomilerinin güçlü olması, aile bütçelerinin güçlü olmasına bağlıdır. Aile bütçelerimizin güçlü olması da disiplin içinde, tasarruf içinde yönetilmesine bağlıdır.”

Protokol konuşmaları tamamlandıktan sonra, Habitat Derneği Finansal Okuryazarlık Eğitmeni Zeynep Keskin, sunum yaptı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen, “Finansal okuryazarlık ve kadının ekonomik güçlenmesi” semineri, Türkiye İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın, KOSGEB İl Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Hakan Alumur ve İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Demirses’in konuşmacı olarak katıldığı panelle tamamlandı.

Editör: TE Bilisim