Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı oda üyeleri ile birlikte Korona virüs sonrası normalleşme sürecinde kahvehanelerin mağdur edilmesi ve ekonomik olarak zarar görmesi üzerine basın açıklamasında bulundu. Kahvehanelerde oyunların serbest bırakılması taleplerini de dile getirdi. Kalaycı; “Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir” dedi. 

Haber: Tuğra Gülen

Covid-19 tedbirleri nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinde faaliyetlerine ara verilen kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonları 1 Haziran’a kadar kapalı kaldı. 1 Haziran sonrası tedbirli bir şekilde açılan işletmelerden kahvehane ve kıraathane dışındaki oyun salonlarında oyun oynatılmasına izin verilirken, kahvehane ve kıraathanelerde oyun oynatılmasına hala izin verilmemesi tepki çekti. İzzet Baysal Heykeli’nin önünde açıklama yapan Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı maddi larak sıkıntı yaşadıklarının altını çizerek;

“Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmamasının kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz” dedi.

“KAHVEHANELERİMİZ YAKLAŞIK 500 YILLIK BİR KÜLTÜRDEN GELİYOR”

Kahvehanelerin kökeninin çok eskiye dayandığına dikkat çeken Kalaycı; “Kahvehanelerimiz yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça vakit geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir” dedi.

“ESNAFLARIMIZ GÜNLÜK MASRAFLARINI DAHİ KARŞILAYAMIYORLAR”

Oyun oynatılmasına izin verilmemesinden dolayı kahvehanelere gelen müşteri sayısının az olduğunun altını çizen Kalaycı, esnafların maddi olarak sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Kalaycı; “Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnaflarımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Öte yandan bu zorlu süreçte iş yerlerimizin kiraları, vergileri, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Anayasamızın 173. Maddesine göre Devlet, Esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

“NEREDEYSE KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELDİK”

Esnafın işçilerinin yevmiyesini ödemekte zorluk yaşadığına dikkat çeken Kalaycı; “Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir” şeklinde konuştu.

“TALEPLERİMİZ ŞU ŞEKİLDEDİR”

Pandemi sürecinden en çok kahvehane esnafının etkilendiğini söyleyen Kalaycı, taleplerini şöyle sıraladı; “Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.

1-Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılmasını,

2-Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesini,

3-Birikmiş olsan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesini,

4-Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.”

“TÜM TEDBİRLERİ EKSİKSİZ OLARAK ALACAĞIZ”

Kahvehanelerde hijyen kurallarına uyulduğuna ve oyun oynanmasına izin verildiği taktirde yine bütün tedbirlere uyacaklarının altını çizen Kalaycı; “Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz” dedi.

“KAHVEHANELERİN NORMALLEŞMEMESİNİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKMEKTEYİZ”

Bütün işyerleri normalleşirken kahvehanelerin neden normalleşmediğini anlamadıklarını söyleyen Kalaycı; “Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmamasının kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARIMIZA ÇARE BULUNMASINI BEKLİYORUZ”

Son olarak sorunlarına bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Kalaycı; “Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim