Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Merkez Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları tarafından Paşaköy Mahallesi Sosyal Tesisinde  “29 Eylül Kalp Günü” etkinliği düzenlendi.

Haber: CANSU GÜRZ

“Kalp ve Damar Hastalıkları”na dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla her yıl 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Bolu’da düzenlenen etkinlikte Eniştebey Camiine gelen vatandaşlara yönelik; Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin artırılması, sigara ve Alkol kullanımının zararları, hipertansiyon, obezite, diyabetin önlenmesi, sigara bırakma poliklinikleri hakkında bilgilendirme yapıldı, broşür verildi. Bolu AK Parti İlçe Başkanı Kazım Konak ve Paşaköy Mahallesi Muhtarı İsmail Çimen’in de destek verdiği etkinlikte; çeşitli konularda sloganların yer aldığı şapka ve sabunlar da hediye edildi. Tansiyon ve şeker ölçümü yapıldı.

“KALP VE DAMAR HASTALIKLARI (KDH) BİR NUMARALI ÖLÜM NEDENİDİR”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Çalışanları 29 Eylül Kalp Günü kapsamında “Tüm dünyada yılda 17 milyon kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden kaybetmektedir. Türkiye'deki toplam ölümlerin %86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastalıkları (KDH) bir numaralı ölüm nedenidir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının %47'si KDH’dan kaynaklanmaktadır.” denildi.

“KALP DAMAR HASTALIKLARINA BAĞLI ÖLÜMLERİN DÖRTTE ÜÇÜNDEN FAZLASININ ÖNLENEBİLİR”

Tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve müdahale edilmesinin çok önemli olduğuna değinen Merkez Toplum Sağlığı çalışanları, kardiyovasküler hastalıklar değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.

Değiştirilebilir Risk Faktörleri:

  • Sigara kullanımı
  • Sağlıksız beslenme
  • Fiziksel aktivitenin az olması
  • Alkol kullanımı
  • Hipertansiyon
  • Obezite
  • Diyabet
  • LDL yüksekliği/HDL düşüklüğü/Trigliserit yüksekliği

Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada tek bir risk faktörünün değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve müdahale edilmesi çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

“HASTALIK RİSKİ OLAN BİREYLERDE ERKEN TESPİT VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ”

Erken teşhis ve tedavinin önemine değinen sağlık çalışanları,“40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınmakta, kan basıncı ölçülerek ve total kolesterol değeri bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Hesaplama sonrasında aile hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlamakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirmektedir.

Aile hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim