Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yapımı devam eden Karadere Tüneli ile ilgili yaptığı açıklamada, bu yılın sonunda Karadere sularının Bolu’ya geleceğini söyledi. Özcan, “DSİ de hızlı bir şekilde çalışıyor. Bir engel görünmüyor, DSİ’den ya da bizden kaynaklanan bir eksiklik olmazsa, bu yılın sonunda Karadere suları Bolu’ya gelmiş olacak” dedi.

Haber: Ömer Çetinaslan

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu’nun içme suyunun bir bölümünü karşılaması beklenen Karadere Tüneli’ndeki çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Başkan Özcan, Bolu Belediyesi’nin DSİ ile birlikte hızlı bir şekilde çalıştığını ifade ederek, Karadere sularının bu yılın sonunda kullanılabilir hale geleceğini söyledi.

“BU YILIN SONUNDA KARADERE SULARI BOLU’YA GELMİŞ OLACAK”

Özcan, belediyenin üzerine düşen görevi tamamlamak için çalıştığını ifade ederek, DSİ’nin de işini bitirmesi halinde, bu yılsonunda, Karadere sularının Bolu’ya geleceğini söyledi. Özcan, “Firmaya yer teslimini de yaptık. Firma, havalar biraz düzelir düzelmez hemen faaliyete geçecek. Bu yıl bitmeden, yaz aylarının sonunda, Bolu Belediyesi olarak Karadere Tüneli ile ilgili tüm yükümlülüğümüzü yerine getirmiş olacağız. Bizim dışımızda, DSİ’nin yaptığı bir ihale var. Boruları döşüyorlar. DSİ de hızlı bir şekilde çalışıyor. Sayın Fatih Metin’e daha önce teşekkür etmiştim, ödeneğin yaklaşık 3’te 2’sini aktarmış. Bir engel görünmüyor, DSİ’den ya da bizden kaynaklanan bir eksiklik olmazsa, bu yılın sonunda Karadere suları Bolu’ya gelmiş olacak. Bu yılın sonunda, biz üzerimize düşeni tamamlamış olacağız. DSİ de tamamlayacak gibi görünüyor. Eğer ikisi birlikte tamamlanırsa, 3,6 km’si Karadere Tüneli’nden geçecek. Temiz Su Arıtmaya getireceğiz o suyu. Ondan sonra da şehre vermeye başlayacağız.” dedi.

 “KARADERE’NİN SU İHTİYACINI KARŞILAMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Başkan Özcan, Karadere sularının Bolu’nun su ihtiyacını tek başına karşılayamayacağına vurgu yaparak, belirli dönemlerde Gölköy Barajı ile birlikte kullanacağını ifade etti. Özcan, “Karadere sularının, hiçbir zaman Bolu’nun tek başına su ihtiyacının karşılaması mümkün değil. Şuan için şehre, saniyede 430 litre su veriyoruz. Karadere’den alabileceğimiz en fazla su, saniyede 250 ml. Bundan bir ay önce gitseydiniz orada en fazla 50 ml. su olduğunu görecektiniz. Karadere sularının kullanacağız ancak tek başına yeterli olmadığı için, yeni bir kaynak buluncaya kadar Gölköy Barajı’ndaki su ile beraber kullanacağız.

Bizim, tahsisimiz 250ml ama bazı aylarda 600-700ml’ye kadar çıkıyor. Bizim planlamamız; “Gölköy’ü tamamen devreden çıkartıp, şehrin birkaç ay ihtiyacını doğrudan Karadere’den karşılayalım. Diğer zamanlarda, Karadere sularına Gölköy’den ilave yapalım. Bazı dönemlerde de %80’ini Gölköy’den verelim” diye bir düşüncemiz var” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK TÜRBİNİ YAPACAĞIZ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, son olarak, su arıtma tesisine bir elektrik türbini yapılacağını söyledi: “Oraya bir de elektrik türbini yapacağız. Oradan elektrik üreteceğiz. Ciddi bir gelir bekliyoruz. En azından Gölköy’de ödediğimiz elektrik parasının bir kısmını, bu vesile ile oradan çıkartabilmek.”

Editör: TE Bilisim