Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, İdlib'de çıkan çatışmada şehit olan 5 asker ve 3 sivil için bir başsağlığı mesajı yayınladı. Karsu, “İdlib'de şehit olan askerlerimize ve sivillere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

İdlib’in Türkiye’nin önemli dış politika maddesi  olduğunu kaydeden Kazım Karsu; “Dikkat çeken gerçek ise Şam’ın kontrolündeki bölgelerin her geçen gün haritada daha büyük bir yer kapladığıdır. Suriye ordusunun ilerlemeye devam ettiği İdlib'de harita her saat yeniden çiziliyor.  Bir insanlık trajedisinin yaşandığı İdlib, son aylarda gündemimizde hep kendisine yer bulsa da, geçen hafta yaşanan kritik gelişmeler ile birlikte durum farklı bir boyuta ulaştı. Bölgeden gelen şehit haberleri, durumun ne kadar ciddileşebileceğini gözler önüne serdi. Türkiye’nin şu anda en önemli dış politika maddesi olan ‘İdlib’de durumun nasıl bu noktaya geldiği, önemi ve gelecekte neler olabileceği’ cevaplamamız gereken soruların başında gelmektedir” diye konuştu.

“ORTADOĞU’YA MEZHEP EKSENLİ BAKILMASININ TÜRKİYE’NİN TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ OLDUĞUNU VURGULAMIŞTIK”

Ortadoğu’ya mezhep eksenli bakılmasının Türkiye’nin tarihinde görülmemiş olduğunu vurgulamıştık” diyen Karsu; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Eylül 2018’de İdlib konusunda altı maddelik bir çağrı yaparak yaklaşan tehlikeye karşı bütün sorumluları uyarmıştık. Bu çabalarımızın tek bir amacı vardı: Doğunun ve batının buluştuğu, kültürlerin bin yıllardır birbirleriyle kucaklaştığı coğrafyamızda akan kanı durdurmak ve bölge halklarının geleceğe eşitlik ve kardeşlik içinde umutla bakmalarını sağlamak. Bu çağrıda İzlenen dış politikanın Türkiye’nin çıkarlarına endekslenmiş bir dış politika olmadığını, 90 yıllık dış politikamızın kısa bir süreç içinde perişan edildiğini ve bütün birikimlerimizin çöp sepetine atıldığını, Ortadoğu’ya mezhep eksenli bakılmasının Türkiye’nin tarihinde görülmemiş olduğunu vurgulamıştık” şeklinde konuştu.

“SURİYE’NİN GELECEĞİNE ANCAK SURİYE HALKININ KARAR VEREBİLECEĞİNİ HİÇ UNUTMAMALIYIZ”

CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu son olarak; “Ankara ile Şam arasındaki yolun barışa giden en kestirme yol olduğunu ve Suriye’nin geleceğine ancak Suriye halkının karar verebileceğini hiç unutmamalıyız,-ABD ve Rusya’nın çıkarları arasında savrulmamak için, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlık, egemenlik ve iyi komşuluk ilişkileri ilkelerine dayanan, bütünlüklü ve uyumlu tek bir Suriye politikası izlemeliyiz, -Suriye yönetimi başta olmak üzere, uluslararası hukuka ve ilişkilere dayalı, meşruluğu olan bütün aktörlerle, konuşarak diplomasiyi etkin kılmalıyız,  Suriye yeniden güvenli ülke olduktan sonra ülkemizdeki sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerini teşvik etmeli ve bu amaca uygun politikalar geliştirmeliyiz.  Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesini asla terk etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim