Bolu’da Malatya kayısısı satan Kemal Akbaş, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) tarafından bu yıl kayısı alımı yapılacağı kararı üzerine kayısının değer kazanacağını söyledi. Akbaş, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararın üretici için sevindirici olduğunu belirterek, “Kayısı üreticisi için bundan daha müjdeli bir şey olamaz. Üreticinin elinden Günkurusu 23 TL, kuru kayısının 21 TL’ye alınması çok güzel. Kayısının değeri budur” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) verilen görev doğrultusunda bu yıl ilk kez kayısı alımı yapılacağını söyledi. Bakan Pakdemirli’nin 2020 yılı için kuru kayısıyı kilogram başına 21 TL, günkurusunu ise 23 TL’den alacaklarını açıklaması, kayısı üreticisinin yüzünü güldürdü.

Bolu’da 3 yıldır Malatya kayısısı satan Kemal Akbaş, Bakan Pakdemirli’nin açıklaması üzerine devlet eliyle doğrudan üreticiden kayısı alınmasını sevinçle karşıladıklarını belirterek, Malatya’da bu yıl yapımı tamamlanan ‘Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun Malatya için çok önemli bir yatırım olduğunu ifade etti.

Akbaş, öte yandan Bolulularda 3 yıl önce kayısı kültürünün olmadığını, kayısının faydalarını öğrendikçe kendisinden kayısı almaya başladıklarını belirtti.

“KAYISI ÜRETİCİSİ İÇİN DAHA MÜJDELİ BİR HABER OLAMAZ”

Kemal Akbaş, kendisinin de aynı zamanda kayısı üreticisi olduğunu belirterek, “Ben hem üreticiyim hem de satıcıyım. Bolu’da küçük bir dükkanım var. Kayısı üreticisi için bundan daha müjdeli bir şey olamaz. Devlet üreticinin elinden günkurusunu 23 TL, kuru kayısıyı 21 TL’ye alıyorsa çok güzel. İnşallah gerçekleşir” diye konuştu.

“BU KARARI HAYRANLIKLA KARŞILADIM”

Devletin aracı olmadan doğrudan üreticinin elinden kayısı almasının doğru bir karar olduğuna değinen Akbaş, “Üretici, ürettiği malı zamanında doğrudan satabilse, değeri budur. Fakat üretici kayısıyı bir yavru gibi yetiştiriyor, tam kanatlanıp uçacağı zaman tüccarlar geliyor; üreticinin sıkışık olduğunu görüyor ve 8-10 TL’ye alıyor. Ben de o tüccarlardan alıyorum. Kuru kayısıyı 21-23 TL, günkurusunu 26-27 TL’ye alıyorum; 35-45 TL’ye satıyorum. Marketler 65-75 TL’ye satıyor. Kilogramda 8-10 TL de ben kazanıyorum, büyük satıcılar 35-40 TL kazanıyor. Üretici 8-10 TL’ye veriyor. Bu kararı hayranlıkla karşıladım. İnşallah yalnızca kayısı üreticisine değil; buğday, mercimek, nohut üreticinin de yüzü güler. Üreticiden devlet alsın, mal neden araya düşüyor? Bu zamana kadar yapılmadı, üretici de devlet de üzüldü” ifadelerini kullandı.

KAYISININ FAYDALARINI GÖREN BOLU HALKI ALIŞTI”

Bolu’da kayısı kültürünün olmadığını söyleyen Akbaş, ilk kayısı dükkânının kendisinin açtığını ifade ederek, “Bolu’da kayısı kültürü yoktu. Kayısıyı marketlerde, pazarlarda görüp alan pek yoktur. İlk kayısı dükkânını ben açtım buraya. Sağ olsun doktorlar, üniversitedeki hocalar ve doğudan buraya gelen memurlar, öğretmenler, öğrenciler görüp gelirler. Kayısının faydalarını gören Bolu halkı da alıştı. Hata bizde; kayısının reklamını yapamadık, faydalarını iyi anlatamadık” şeklinde konuştu.

“KAYISININ DEĞERİNİ BİLEMEDİK”

Alınan karar ile hem devlet hem de üreticinin kazanacağına dikkat çeken Kemal Akbaş, “Günkurusu; kara altın. Kuru kayısı; sarı altın. Devlet kayısıyı bu fiyatlardan alacaksa değeri altından daha fazla yükselir. Üretici de faydalanacak, Tarım Bakanlığı bunu yurtdışına ihraç ederse devletimiz de kazanacak. Biz de devlet de kayısının değerini bilemedik. Üretici çaresiz, malını değerlendiremedi. Biz küçücük bir dükkânda bile kayısıdan para kazanıyorsak, devlet mutlaka kazanacak” diye konuştu.

“SOĞUK HAVA DEPOSU MALATYA VE KAYISI İÇİN KURTULUŞTUR”

Son olarak geçtiğimiz aylarda Malatya’da yapımı tamamlanan ‘Malatya Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’ ile kayısının 12 ay boyunca taze kalacağını ifade eden Kemal Akbaş, “Malatya kayısısına gösterilen ilgiden dolayı herkese teşekkür ediyorum. Malatya’da kurulan soğuk hava deposu sayesinde Türkiye ve dünyaya müjdeliyorum; artık Malatya’da, 12 ay taze kayısı mevcut olacak. Kayısının her çeşidi 12 ay taze kalacak. Bu soğuk hava deposu Malatya ve kayısı için kurtuluştur” sözlerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim