Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına neden olan kene zararlısı ile mücadele kapsamında muhtarlara kene ilacı ücretsiz şekilde dağıtıldı. Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Faruk Akyol, kene ilacının hayvanın bel kemiği (omurgası) üzerine omuzdan kuyruk sokumuna kadar dökülerek uygulanması gerektiği bilgisini verdi.

Haber: ASLI AKIŞ

İlaç dağıtım törenine AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, muhtarlar ve besiciler katıldı.

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene ile mücadele çalışmaları kapsamında tüm muhtarlara kene ilacı dağıttı.

“KENELER BAŞKA HASTALIKLARA NEDEN OLURLAR”

Programda ilk olarak Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimi Faruk Akyol, Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına neden olan keneler hakkında bilgiler verdi.  Akyol; “İnsanlarda tedavisi olmayan ve ne yazık ki bazı durumlarda ölüme kadar seyreden bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının taşıyıcısı kenelerdir. Keneler yavsı, sakırga, kemi gibi isimlerle de bilinir. Genellikle otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan, küçük oval şekilli, 8 bacaklı bir böcektir. Keneler uçmazlar ve sıçrayamazlar. Yerden ve otların uçlarından yürüyerek vücuda tırmanırlar. İnsanlardan ve hayvanlardan kan emer ve kan emerken de virüsleri bulaştırırlar. Keneler hayvanlarda KKK A hastalığına neden olmazlar ancak kene felci, terleme hastalığı, anemi ve myasis gibi başka hastalıklara neden olurlar” şeklinde konuştu.

“KENELERİN BİRÇOK ÇEŞİDİ VARDIR”

Kenelerin kutuplar hariç dünyanın bütün bölgelerinde yaygın olduğuna dikkat çeken Faruk Akyol; “Ülkemiz hayvancılığı da bulunduğumuz coğrafik konum nedeniyle kene hastalıkları açısından büyük risk altındadır. Özellikle Orta Anadolu ile Orta ve Batı Karadeniz bölgelerinde görünmektedir. İlimizin bu bölgeler içerisinde olması ve dağlık bir coğrafyaya sahip olması da ilimizde kene ile mücadelenin önemini artırmaktadır. Kenelerin birçok çeşidi vardır. Her kene KKKAteşi hastalığına neden olmaz. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılmayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır” dedi.

KENE İLACI NASIL KULLANILMALI?

Faruk Akyol, kene ilacının nasıl uygulanacağını da aktararak; “Türkiye’de ilk olarak 2003 yılında tanısı konan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı gittikçe artmış, en fazla 2008-2009 yıllarında görülmüştü” diyerek; “ Uygulanan kene ile mücadele programları ile üreticilerinin ve halkın bilinçlendirilmesi sonucunda hastalığın görülme oranında önemli ölçüde azalma gözlenmiştir. Bu durum da kene ile mücadele uygulamalarının ne kadar önemli olduğunu ispatlamaktadır. Kene mücadelesinde en uygun ilaç bu tür sırttan dökmeli ilaçlardır. Çünkü bu tür ilaçlar süte geçmez ve gebeliğe etkisi yoktur. İğne şeklindeki ilaçlar da çok etkilidir ancak sütü çok uzun süre bozduğundan ve gebeliği tehlikeye attığından gebe ve sağılan hayvanlarda kullanılmaz. İlacımızın dozu 100 kilogram canlı ağırlık için 10 mililitredir. İlacımızı 3 aylıktan küçük buzağılara uygulamayalım. Sürekli ahırda kalan hayvanlara da, mesela erkek hayvanlara, uygulamayalım” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIĞIMIZIN TÜM İMKANLARINI SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bakanlığın tüm imkânlarınını vatandaşlara sunmak için çabaladıklarını dile getirerek; “Bakanlığımız tarafından üreticilerimize ücretsiz olarak vereceğiz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz olabilir ama eşit bir şekilde bakanlığın tüm imkanlarını, tüm desteklerini sunmaya çalışıyoruz. İl genelinde 10 bine yakın üreticimiz var. Bizde bu imkanları üreticilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

“KENEYİ ÖLDÜRELİM DERKEN KENDİMİZE DİKKAT EDELİM”

Murat, kene ilacının uygulanması noktasında dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak; “Muhtarlar bizim için çok önemli. Çünkü tüm üreticilerimize birebir ulaşamıyoruz. Muhtarlarımız aracılığı ile ulaşıyoruz. Bizler 7/24 hizmet vermeye hazır durumdayız. Birinin 5, birinin 10, birinin 15 hayvanı olabilir. Dağıttığımız ilacı başka kaplara koyarak uygulama yapmamalıyız. Aynı kap üzerinden birinin işi bittikten sonra kalanları diğer üreticinin kullanması noktasında titizlik göstermeliyiz. Nihayetinde bu bir zehirdir. Çıplak el ile temasta bulunmamalıyız. Keneyi öldürelim derken kendimize dikkat edelim” şeklinde konuştu.

“RİSK ALANLARINA GÖRE İLACI GÖNDERECEĞİZ”

Ak Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın kene ilacının ücretsiz dağıtıldığına aktararak, ”Bu hastalığa karşı bakanlığımızın ücretsiz olarak gönderdiği ilaçları dağıtıyoruz. Bolu bu hastalık açısından 26 ilden bir tanesidir. Bu nedenle bu ilaçlar gönderildi. Bizlerde Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte merkeze ve risk alanlarına göre başlamak üzere ilçelerimize göndereceğiz. Bu dağıtımı yaparken ilçelerin nüfusuna göre, hayvan sayısına göre bir dağıtım yapacağız” diye konuştu.

“KENE İLACINI ÜCRETSİZ DAĞITIYORUZ”

Arzu Aydın, vatandaşların ihtiyaçlarını yerine getirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ifade ederek, “Tarım İl Müdürlüğünün yaptığı programlara, programım müsait olduğu sürece katılmaya gayret ediyorum. Bunun iki sebebi var. İlk olarak hizmet ayrıntıda gizlidir. Ak Parti iktidarının vatandaşının ihtiyacını yerine getirmektedir. 26 il arasında bulunan Bolu ilimizinde ihtiyacı olduğunu için devletimizin bu ilacı ücretsiz olarak dağıtıyor. Pandemi sürecinde Avrupalı devletler vatandaşlarını bir ilaç veremezken, tedavilerini para karşılığında yapıyor. Türkiye’de buna ihtiyaç duyulmadığı bir aşamada insanlarımızın sağlığını da hayvanlarımızın sağlığı da ücretsiz olarak korumaktayız” şeklinde konuştu.

“ VATANDAŞIMIZIN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Aydın, Bolu’nun coğrafi konumunun önemli olduğunu belirterek, “Bizler vatandaşımızın her zaman yanındayız. Tarım ve Hayvancılık alanında, ülke genelinde ve Bolu özelinde yapılan yatırımlar en çok muhtarlarımız sayesinde olmaktadır. Elbette yapılacak daha çok işler vardır. Yapılmaya da devam edilecektir. Bizim Bolu özelinde en çok önemsediğimiz coğrafi işaretler noktasında da çok dikkat ediyoruz. İlçelerimizdeki bize özel, bizim bildiğimiz ürünlerin coğrafi işaretlenmesi noktasında çalışmalarımızı Ticaret Odası Başkanlığımız vasıtasıyla devam ettirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“MUHTARLARIMIZLA BİRLİKTE OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM”

Aydın, muhtarlarla bir arada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydederek; “İkinci sebep ise buraya her geldiğim zaman muhtarlarımızla her daim telefonda da yüz yüze de görüşüyoruz ama toplu olarak görüşmek daha güzel. Muhtarlarımızın toplumun önderleridir. Muhtarlarımız ile birlikte olmaktan çok mutluyum. Çok önemli bir görev yürüttüklerini biliyorum” dedi.

Konuşmacıların ardından Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından kene ilaçları hayvan sahiplerine dağıtılmak üzere muhtarlara ücret alınmaksızın teslim edildi.

veterinerlerin katıldığı dağıtım sırasında besicilere ilaçların nasıl kullanılacağı anlatıldı. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığının Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile mücadele amacıyla uyguladığı kene ilacı 2 büyükbaş üzerinde denenerek kullanımı gösterildi.

Editör: TE Bilisim