Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı ve TESUD Bolu Şube Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45'inci yıldönümünde yazılı bir basın açıklaması yaparak, çıkarma esnasında yaşananları aktardı.

Haber: Aslı Akış

Kıbrıs Barış Harekatında önemli görevlerde bulunan, Yamaner açıklamasında hatırlarına da yer verdi. Yamaner’in açıklaması şöyle:

“20 Temmuz Türk Ulusunun Barış ve Özgürlük için verdiği kutsal mücadelenin zaferle taçlanmasıdır. Kıbrıs Türk halkının haklı davasında destansı bir mücadele veren, milletimizin bu günleri görmesini sağlayan başta şehitlerimizi rahmetle gazilerimizi saygıyla anıyoruz. Yokluklar içerisinde 1571’den beri Türklüğünü ve Müslümanlığını unutmayan, var olma mücadelesini veren Kıbrıs Türk halkını bir kez daha kutluyorum.

19 Temmuz 1974 günü Garantör Devlet olmamız nedeniyle Yunan ve Rum’un ENOSİS hayaline dur demek için gece yarısı Alay Harekat ve Eğitim Subayımız Kur. Bnb. Sedat Metin’den harekat emrini aldık. Bende Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nın (K.T.K.A) en uzun menzilli silahları olan Tanksavar Takımı Komutanı olarak Yunan alayı içinde Harekat öncesi tespit ettiğimiz Mevzileri ve Karargahlarına, Toplarıma ilk atışı yaptıracaktım.15 Temmuz 1974’den itibaren ENOSİS‘i (Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhak edilmesi) isteyen Yunan Birlikleri ve sempatizanları ile ENOSİS’i istemeyen Rum tarafları arasında 19 Temmuz akşamına kadar çok şiddetli çarpışmalar oldu.

Bizde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı olarak olup bitenleri Lefkoşa’da birliğimiz içinde izliyorduk. Sonunda “Biz Kendi İşimizi Hallettik Sıra Size Geldi” dediler. Biz orada 650 kişilik bir Alay idik. Ama Yunan’a pabuç bırakacak değildik. İmanımız vardı, inancımız vardı. Arkamızda bize destek verecek Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri vardı. Onların Silah gücü ve Asker sayısı fazla idi. Ama bizde olan Kazanma azmi, ruhu ve Kahramanlığı yoktu.

Mücahit Lider rahmetli Rauf Denktaş; “Türkiye olmadan cennete bile gitmem” diyerek Türkiye’nin ve Yavru Vatan Kıbrıs’ın ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade ediyordu. 20 Temmuz 1974’den beri 45 yıl geçmiştir. Kıbrıslı soydaşlarımızla Türkiye arasında ki bağlar her geçen gün daha da sağlamlaşmaktadır. Kırkbeş  senedir 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlaya gece Girne’de şafak nöbeti tuttular.

ŞAFAK NÖBETİ…

Halkın özgürlük sembolüdür. Her yıl 19’u 20 Temmuz’a bağlayan tarihte İstiklal Marşı ile başlayan şafak vaktine kadar devam eden vefa örneği organizasyon devam etmektedir. Meşalelerle plaja doğru topluca yürünür. Denize Şehitler anısına çiçekler atılır. Şehit ve gazilere sevgi, saygı, minnet ve şükran ifadeleri dile getirilir. Dualar okunur. Mehteran gösterisi yapılır. Duygu zenginliği ile anma törenleri yapılır. Çekilen acıları, sıkıntıları hiç yaşamamış olanlara anlatma günüdür. 45 yıl önce dedelerinin, babalarının, analarının, kardeşlerinin, çocuklarının çektikleri acıları anlatarak gençlerin bu ruhla yaşamaları gerektiğini gençlere anlatma günüdür. Ellerinde bayraklarıyla gelen gençlerin buluşma yeridir.  Özgürlük savaşında şehit olan kocasının, babasının, dedesinin, annesinin, kardeşinin, çocuğunun kaybolan büyüklerinin hatıralarının canlandığı gündür bugün. Kıbrıs Türkü’nün dayanışması ve mücadele ruhunun yenilendiği gündür bugün Türkiye ile olan sağlam bağların pekiştirildiği gündür bugün. Atalarına borcunu ödeme günüdür bugün. Kıbrıs’ın yerini bile bilmeden yavru vatan için, yavru vatanda yaşayan soydaşlarımız için canını, kanını veren ana vatandan gelen Mehmetçiğimizin hatırlama günüdür.

“ŞAFAK NÖBETİ TUTMAK ONURLU VE KUTSAL BİR GÖREVDİR”

Tüm dünyaya Kıbrıs Türkü’nün Türk halkının duruşunu gösterme günüdür bugün. Özgürlük savaşında halkını yalnız bırakmayan sağcısı, solcusu,  yazarı, yazmayanı bir bütün olarak aynı duyguyu yaşayanların günüdür bugün. Bir yiğitlik destanı yazanların günüdür bugün. Ulusal mücadelemizin geleceği hazır olmamız için beraber olduğumuzu gösteren gündür bugün. Tüm renklerimizle, kocaman yüreğimizde tuttuğumuz nöbettir  “şafak nöbeti”. Yaşasın Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile kopmayacak dayanışması. Kıbrıs Türkü bizi sevmiyor diyen karanlık düşüncelere sahip olanlar cevap olarak andığımız tuttuğumuz nöbettir “şafak nöbeti”.“Makarios’un “Beşparmak dağlarından değil Türkler kuşlar bile geçemez.” sözünün boş olduğunu ve Türk’ün gücünü gösteren gündür bugün.

 

Editör: TE Bilisim