Ada tarih boyunca çok fazla el değiştirdiğinden dolayı çok karışık bir toplum yapısına sahipti. Adanın Mısırlılar, Hititler, Fenikeliler, Asurlular, Persler, Ptolemiler, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Lusinyenler, Cenevizliler, Venedikliler ile süren serüveni, Türklerle son buluyordu. 1571 Fethinden sonra adada Türk varlığı yerleşmeye başlıyordu. Ada artık Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olduğundan dolayı, yükselme döneminin sağladığı düzenden en üst düzeyde faydalanabiliyordu. Bu da mevcut halkın belli bir düzende yaşamasını sağlayabiliyordu. İlk etapta 30.000 Anadolu insanı düzenli bir biçimde adaya yerleştirildi. Birbirlerini tamamlayacak meslek gurupları özenle gönderiliyordu. Bir zamanlar korsan adası olarak adlandırılan Kıbrıs adası, artık hem kültürel hem de ekonomik alanda daha düzenli bir yapıya sahip olmuştu. Osmanlı İmparatorluğu'nun "Vakıflar" yönetimi Kıbrıs'ta yerleştirilmişti. Osmanlı yönetiminde adada suyolları, hanlar, köprüler, camiler, çeşmeler ve yeni yollar yapıldı. Bunların bir kısmı hala ayaktadır.

İngiliz Yönetiminde Kıbrıs

Osmanlı İmparatorluğu 04 Haziran 1878’ de, (İngiltere’den Rusya’ya karşı destek sağlamak amacı ile) adanın mülk olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda kalması koşulu ile “ yalnızca idaresini ” İngiltere’ye kiraladı. İngiliz idaresi 1878’de başladığında Kıbrıs’ta hâkim olan iki halk vardı; Türkler ve Rumlar. Diğer karışık guruplar çok az sayılardaydılar. Din olarak da Müslümanlar ve Ortodokslar çoğunluğu oluşturuyordu. Türk nüfusu adadaki toplam nüfusun yüzde (%44)’ü idi. Vakıflar idaresi’nin mülkü olan arazilerle birlikte, Türklerin adada sahip olduğu pay (%50)’nin üzerindeydi. Ancak İngiliz yönetimi sistemli bir biçimde hem Osmanlı İmparatorluğu döneminde hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde adadaki Türk nüfusunun göçünü özendirmiştir. Öte yandan, I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere’nin düşman konumunda bulunmaları, Kıbrıs’taki Türklerin üzerinde büyük baskıların doğmasına yol açtı. 1878’den itibaren Türklerin Ortodoks ve İngiliz baskısı altında bulunmaları, Türk nüfusunun Anadolu’ya ve Londra başta olmak üzere diğer bölgelere göçmelerine yol açtı. Adada Türk kimliğinin silinmesi konusunda sistematik bir çaba söz konusuydu.

—Türk kimliği yok edilmeğe çalışılırken İngiliz ve Rum kimliği öne çıkarıldı.

—Türkler üzerinde kültürel baskı uygulandı. Eğitim ve din alanlarında bunu görüyoruz.

—Ekonomik olarak Türklerin olanakları kısıtlandı. Özellikle (vakıf) malları, hileli bir biçimde İngiliz ve Rum özel şahıslarla, kiliselere getirildi.

Osmanlı İmparatorluğu I.Dünya Savaşı’nda Almanya ile beraber olunca, İngiltere, adayı ilhak etmek için 1878’den beri yürüttüğü politikayı uygulama fırsatını buldu. İlk olarak 1917’de, bir “krallık emri” yayınlandı. Bu emirname ile Osmanlı vatandaşlarının İngiliz vatandaşlığına geçebilecekleri “iznini” çıkardı.

Bu tutum, adada Türklerin bir bölümünün Anadolu’ya ve İngiltere’ye göç etmesine yol açtı. Savaş sırasında Osmanlı tabiiyetinde oldukları için zaten büyük baskı altındaydılar. Lozan Antlaşması ile de 1923’de Kıbrıs adası İngiltere’ye resmen bırakıldı. (madde 20). Bu maddeye göre adadaki Türk halkına Türk veya İngiliz vatandaşlıklarından birini seçmeleri öneriliyordu. Türk vatandaşlığı seçmeye başlayanlar Türkiye’ye göç etmeye başladılar.

Bu göç yıllarca sürdü. Bu nedenlerdir ki bugün (yaklaşık olarak), Türkiye’de 235.000, İngiltere’de 120.000, Avustralya’da 40.000, Amerika ve Kanada da 17.000 Kıbrıslı Türk bulunmaktadır.

İngiliz idaresi döneminde Türkler ekonomik, siyasal, kültürel olarak ezilen taraf olmuştur. Buna karşılık Rumlar ve Ortodoks kilisesi, İngiltere’nin hoşgörüsü ile sürekli gelişmiştir.

1878’den İkinci Dünya Savaşına kadar geçen dönemde;

— Osmanlı İmparatorluğunun Kıbrıs Türklerine gereken desteği vermemesi,

— Türkiye Cumhuriyetinin bu dönemde yeterli aktif rol almaması,

Kıbrıs Türklerinin, İngilizlerin, Rumların ve Ortodoks kilisesinin baskısı altında kalmalarına neden oldu.

Buna karşın adadaki Türkler, özellikle Rumlara karşı direnç göstermişler ve kendi kimliklerini korumaya çalışmışlardır. Siyasal, ekonomik ve kültürel alandaki bu direnişin, 19. yüzyılın sonlarında yeşermeye başladığını görüyoruz.

Özellikle Rumların, adayı Yunanistan ile birleştirme girişimleri karşısında Türkler, ada üzerindeki haklarını korumak konusunda dış destek almamalarına karşın çaba göstermişlerdir.

Atatürk devrimlerinin Ankara’ da ilk uygulamaya konulduğunda Anadolu’ dan önce Kıbrıs Türkleri bu alanda öncülük yapmışlardır. Bu çok dikkat çekicidir. Kıbrıs Türklerine, Türkiye Cumhuriyetinden bir telkin gelmemesine karşın, tamamen kendi inisiyatiflerini kullanmışlardır.

İngilizlerin bu politika çerçevesinde kendi denetimleri altındaki Atina yönetimleri ile Kıbrıs adasında izledikleri politikayı değiştirmeleri çok doğaldı. Özellikle Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra, Kıbrıs ile Anadolu arasındaki ekonomik, siyasal ve kültürel bağları koparmaya çalışmak istemeleri, bölgesel politikalarının doğal bir sonucu idi.

02 HAZİRAN

1931- Devlet Denizyolları İdaresi'yle Liman İşletmesi birbirinden ayrıldı.

1934- Artırma, Eksiltme ve İhale Kanunu TBMM'de kabul edildi.

1935- Türkiye'de ilk kez pazar günü resmi tatil uygulamasına başlandı.

1964- Demokratik, laik ve ulusal bir Filistin devleti kurmayı amaçlayan ve çeşitli ulusal örgütleri bir araya

getiren Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Kudüs'te kuruldu. Yaser Arafat, 3 Şubat 1968'de örgütün başına geçti.

1966- Kıbrıs'ta Rumlar, Lefkoşa'nın Türk kesimine giriş çıkışı yasakladı.

1978- Madrid Büyükelçisi Zeki Kuneralp'in eşi Necla Kuneralp ile emekl1i Büyükelçi Beşir Balcıoğlu katledildi. Suikastı bir Ermeni örgütü üstlendi.

1980- Yahya Demirel, ''mobilya davası''nda Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesince 4 yıl ağır hapse çarptırıldı.

2016- Almanya'da Federal Meclis, 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen tasarıyı onayladı.

03 HAZİRAN

1912- İstanbul'un İshakpaşa semtinde çıkan yangında; 1.111 ev, 118 dükkân, 6 cami, 3 hamam, 5 okul kül oldu.

1933- Sümerbank'ın kuruluşuna ilişkin kanun kabul edildi.

1937- Ertuğrul gemisi şehitleri anısına Japonya'da dikilen anıt açıldı.

1963- Şair Nazım Hikmet (Ran) Moskova'da 61 yaşında öldü.

2016- Dünya boksunun efsane ismi Muhammed Ali yaşamını yitirdi.

04 HAZİRAN

1878- Kıbrıs, Osmanlı devletinden ayrılarak İngiliz egemenliğine girdi.

1932- Türkiye'deki yabancıların kamu işlerinde çalışması yasaklandı.

1937- Orman Genel Müdürlüğü kuruldu.

1994- İslam toplumunda kadınların baskı altında olduğunu söyleyen Bangladeşli yazar Teslime Nesrin, radikal

dinciler tarafından ölümle tehdit edildi.

05 HAZİRAN

1916- Mekke şerifi Hüseyin, Osmanlı devletine karşı ayaklandı.

1919- Yunanlılar Akhisar'ı işgal etti.

1919- İtalyanlar Yatağan'ı işgal etti.

1947- ABD Başkanı Truman, Dışişleri Bakanı George C. Marshall tarafından hazırlanan ve komünizm tehdidine

karşı koymayı amaçlayan ''Marshall Planı''nı imzaladı.

1964- Hükümetin Kıbrıs'a müdahale kararı üzerine, ABD Başkanı Johnson, İnönü'ye, müdahalede ABD yardımından silahların kullanılamayacağını belirten bir mektup gönderdi.

1967- İsrail ile Arap ülkeleri arasında; tarihe ''Altı Gün Savaşı'' diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar

sonrasında, kendi topraklarından daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi'ni, Bethelem ve Hebron

kentlerini, Batı Şeria'yı ve Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.

06 HAZİRAN

1919- İstanbul'daki İngiliz Kuvvetleri Komutanı General Milne, Harbiye Nezaretine yazı göndererek, Mustafa Kemal Paşa'nın geri çağrılmasını istedi. Harbiye Nazırı Şakir Paşa da 8 Haziranda Mustafa Kemal Paşa'ya geri dönmesi için yazı gönderdi.

1968- ABD Senatörü ve başkan adayı Robert Kennedy vurularak öldürüldü.

1983- Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu. Genel Başkanlığa Erdal İnönü seçildi.

1992- Şırnak'ın Şenova, Sarıziyaret jandarma karakollarına saldırmak isteyen 60 PKK'lıdan 20'si ölü ele geçirildi. Teröristlerin, 23 cesedi ise Hezil Çayı'na attığı bildirildi.

07 HAZİRAN

1866- Anadolu'da kurulan ilk demir yolu hattı olan İzmir- Aydın demir yolu hizmete girdi.

1914- Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayan Panama Kanalı gemilere açıldı.

1920- ''Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi'' (Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) kuruldu.

1929- Vatikan bağımsız devlet oldu.

1942- Etimesğut fabrikasında yapılan ilk Türk uçağı havalandı.

1956- Demokrat Parti hükümetinin, muhalif partiler ve basından gelecek eleştirileri önlemek amacıyla

hazırladığı Basın Kanunu, TBMM'de kabul edildi. Gazete çıkarmak ve imtiyazını almak için ağır koşullar öngören yasa, yayın anlayışını da denetim altına alıyordu.

1982- Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay ve eşi, Ermeni bir teröristin silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda, Erkut Akbay öldü, eşi Nahide Akbay ağır yaralandı.

2006- Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Necmettin Erbakan'ın, ''Kayıp trilyon'' davasında ''özel belgede sahtecilik'' suçundan aldığı 2 yıl 4 aylık hapis cezasını yeniden yargılama sonunda değiştirmedi, ancak cezasını konutunda çekmesine karar verdi.

08 HAZİRAN

1933- Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kabul edildi.

1941- İngiltere, Suriye'yi işgal etti.

1951- Türkiye'de ilk kalp ameliyatı Gülhane Askeri Hastanesinde yapıldı.

1960- Ordu mensupları, Hazineye yardım amacıyla alyanslarını bağışlamaya başladılar.

1985- Atatürk'ün manevi evlatlarından tarih araştırmacısı Afet İnan yaşama veda etti.