Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan “Kıbrıscık Pirinci”, menşe adı olarak Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Bolu TSO adına tescil edildi. Böylece Bolu’nun tescilli coğrafi işaret sayısı 4’e yükseldi.

 HABER: ASLI AKIŞ

Bolu TSO, Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)’ye yapmış olduğu Coğrafi İşaret Belgelerine, “Kıbrıscık Pirinci”de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

Geçtiğimiz günlerde coğrafi işaret başvurusunda ise Bolu farkını ortaya koymuş ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası coğrafi işaret başvuru sayısında 12 başvuru ile ilk sırada yer almıştı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan oda unvanına sahip olan Bolu TSO başlattığı coğrafi işaret seferberliği kapsamında 12 farklı ürün için yapılan coğrafi işaret başvuruları sonuçlanmaya başladı. Başvuru yapılan 8 ürünün daha ilana çıktığını ve beklediğini kaydeden Bolu TSO Başkanı Türker Ateş, coğrafi işaretlerin ilimiz açısından önemli olduğunun altını çizdi.

“COĞRAFİ İŞARETLER KONUSU İLİMİZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ”

Kıbrıscık Pirinci’nin tescillenmesi ile ilgili bilgi veren Bolu TSO Başkan Türker Ateş, kalkınmanın yerelden başladığını vurgulayarak;  “Coğrafi işaretler konusu İlimiz için son derece önemli. Bizler, her fırsatta kalkınmanın öncelikle yerelde başladığını, ilçelerimiz gelişmeden ilimizin komple gelişmiş ve kalkınmış sayılamayacağını ifade ediyoruz. Yöresel ürün ve değerlerimizi coğrafi işaretler aracılığıyla hem koruma altına alarak kalite ve standardını korumak, hem de ürünlerimizin katma değerini yükselterek ekonomiye katkılarını artırmak için coğrafi işaret enstrümanına yoğunlaştık. Bu konuda adeta bir seferberlik başlattık. Oda olarak 12 ürünümüze coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Bu ürünlerimizden Kıbrıscık Pirinci Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Bundan böyle, Kıbrıscık Pirinci’nin kalitesini, değerini, orijinalliğini ve standardını korumak için sahada aktif denetimler yapacağız. Ekonomiye katkısını artırmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“11 ÜRÜNÜMÜZÜN DAHA TESCİLİ BEKLENİYOR”

Ateş, tescil süreci devam eden 11 ürün daha olduğuna dikkat çekerek; “Bunların dışında Odamız adına tescil süreci devam eden 11 ürünümüz daha var. Bu ürünlerimizin 8 tanesi ilana çıktı, ilan süreleri bitiminde tescil edilecekler. 3 ürünümüz de ilan öncesi çalışmaları devam ediyor. Yıl içinde bu 11 ürünü de TPMK’da tescil ettirerek İlimize kazandırmış olmayı hedefliyoruz. Coğrafi işaretlere en fazla başvuru yapan Oda unvanına sahibiz. Diğer kurum ve kuruluşlarımızın başvurularıyla birlikte coğrafi işaret başvurusu yapılmış toplam 33 ürünümüz bulunuyor. İlimizde bu konuda ciddi bir farkındalık oluştuğunu görmekten ve buna öncülük etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim