Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Kıbrıscık Orman İşletme Müdürlüğü Çökeren Orman İşletme Şefliği, Sakal Mevkiinde bulunan 1, 3 ve 4 nolu bölmelerde, ortalama 25 yaşına gelmiş meşcere tipindeki toplam 115 hektar sahada bakım çalışmaları yaptı.

Ortalama 25 yaşına gelmiş olan sahalarda bugüne kadar herhangi bir bakım çalışması yapılmadığı, meşcere içerisinde çok sayıda altta kalmış gövde sınıfları taksimatına göre 5.sınıf grubuna giren çok sayıda fert tespit edildiği belirtildi.

Bu amaçla 400 metrekare deneme alanında yapılan bakım çalışmalarında altta kalmış mağlup gövdeler sınıfındaki 4. ve 5. sınıf gövdelerin (altta kalmış, ölmüş ve ölmek üzere olan fertler) tamamı, 3.sınıf gövdelerinde boşluk oluşturmayacak şekilde bir kısmını alındığı ifade edildi.

Deneme alanında yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler şu şekildedir;

“Bakım yapılmadan önce: 21.800 adet (Hektardaki fert sayısı), 4.3 cm (Ortalama çap)

3.95 metre (Ortalama boy)

Bakım yapıldıktan sonra:7.400 adet (Hektardaki fert sayısı),7.5 cm (Ortalama çap)

6,08 metre (Ortalama boy)

Ormanlarda yapılan sıklık bakım çalışmaları sonucunda, hasta, fena şekilli ve sıkışık fertleri çıkartarak, meşcerenin başta yangın, böcek ve mantar olmak üzere birçok biyotik ve abiyotik tehlikelere karşı dayanıklı hale getirildiği, ormanların daha stabil hale geldiği, meşceredeki istikbal ağaçların bakımının yapıldığı, onlara daha iyi gelişme ortamı sağlandığı ifade edildi.

Editör: TE Bilisim