Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde belirlenen ve altından, kömüre kadar birçok madenin aranma ihtimalinin olduğu 240 hektarlık alan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından “arama” ruhsatıyla 11 Ocak 2023 Çarşamba günü ihale edilecek.

Haber: Oğuzhan Eke

Resmi Gazete’de Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları yayımlandı. Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne ait, Türkiye genelinde 222 adet maden arama ve işletme sahasının ihale edileceğine dair bilgi paylaşıldı.

İhaleye çıkılan 222 alan arasında Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde bulunan 240.4 hektarlık bir bölge de yer aldı. İhaleye çıkılacak devasa alana “Arama” ruhsatı verileceği belirtildi. Alan için taban ihale bedeli ise 226 bin 264 lira olarak açıklandı. Kıbrıscık’ta bulunan alanın ihalesi 11 Aralık Pazar günü yapılacak.

HANGİ MADENİN ARANACAĞI BELLİ DEĞİL

Öte yandan arama ruhsatı verilecek devasa bölgede hangi madenin, hangi yöntemlerle aranacağına dair detaylı bilgi verildi. Sadece arama ruhsatı verilecek bölgenin madenin grubu “IV. Grup” olarak açıklandı.

ALTIN, PLATİN, URANYUM, TORYUM…

 1985 tarihli Maden Kanunu’nda “IV. Grup” madenler için büyük bir alan ayrıldı. Kanuna göre bu gruptaki madenler içerisinde; sodyum, potasyum gibi endüstriyel hammadde; uranyum, toryum, linyit, taşkömürü gibi enerji maddeleri; gümüş, demir, altın, platin, titanyum gibi yüzlerce metalik madde yer alıyor. Ancak Kıbrıscık’ta bu madenlerden hangilerine yönelik çalışılacağı bilinmiyor.

TEHLİKELİ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ MEVCUT

Söz konusu madendenler bazılarını çıkarmak doğaya ve çevreye büyük zararlar verebiliyor. Kazdağıları ve Ordu’nun Fatsa ilçesindeki altın madeninde uygulanan siyanürlü altın çıkarma yönteminin doğaya zarar verdiği birçok defa dile getirildi.

BOLU’DA RESMİ AÇIKLAMA YOK

240 hektarlık alanda, maden arama ruhsatlı ihaleye ilişkin Bolu yerelinde resmi bir açıklama bulunamadı.

Editör: TE Bilisim