Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne Bağlı İzzet Baysal Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Rengin Aygüler, “Sigara içen, ailede akciğer kanseri öyküsü veya mesleki maruziyetleri olan bireylerin göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmaları önemli” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Son yıllarda tütün ve tütün ürünlerinin kullanımındaki artış, irritan ve kimyasal maddelere maruziyetin daha erken yaşlara inmesi ile yıllık KOAH tanısı konan hasta oranının da hızlı bir şekilde artırdı.  KOAH, hastanın performansını en çok etkileyen durumlardan biri. Hastanın zayıflığı, kilosu bile çok önemli, nefes darlığı ileri düzeyde ise yani bir KOAH hastasıysa tedavi şeklini belirliyor.

“EN BÜYÜK FAKTÖR GENETİK YATKINLIK”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Rengin Aygüler, ailesinde sigara içen ve genetik yatkınlığı olan kişilere dikkat çekerek; “Risk faktörleri arasındaki en önemli sebeplerden biri de ailede akciğer kanseri öyküsü olması. Çünkü sigarayı içmeyen bir kesimde ‘Ben neden kanser oldum?’ diyor. Maalesef genetik bir yatkınlık varsa bu kanser riskini daha da arttıran bir durum ama akciğer kanserlerini toplam olarak kanser olan insanlara baktığımızda yüzde doksanında tek bir sebep görülmüş o da sigara. Dolayısıyla akciğer kanseri ve sigara ilintisini düşündüğümüzde aile öyküsü üzerine bir de sigara içenlerde maalesef kanser kaçınılmaz oluyor” ifadelerine yer verdi.

“HAVA KİRLİLİĞİ DE ÇOK ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ”

Doktor Aygüler, çevrenin ve solunan havanın kalitesinin önemine değinerek; “Hava kirliliği de çok önemli bir risk faktörü. Örnek veriyorum sanayisi gelişmiş olan Marmara Bölgesi’nde yani İstanbul’un olduğu Kocaeli’nin olduğu bölgelerde hava kirlilik düzeyi arttıkça Akciğer Kanseri riski artıyor Çünkü Akciğerler dışarıya açılan bir organ yani bizim dış ortam havası bizi çok etkiliyor. Mesela KOAH dediğimiz hastalıkta özellikle biomez mazuriyetinin olduğu yani sigaradan ayrı, bu tandıra ekmek vuranları çünkü o da bir duman maruziyeti, Güneydoğu’da da KOAH hastalıklarının yine olduğunu görüyoruz. Yani dış hava, dış ortam havası Akciğerlerimizi çok etkileyen bir parametre” şeklinde konuştu.

“ÇEŞİTLİ MARUZİYETLER KOAH’YA SEBEP OLABİLİYOR”

Mesleki maruziyetlerin de çeşitli göğüs hastalıklarına sebep olabileceğini belirten Doktor Aygüler; “Asbest gemi inşaatında çok kullanılıyor, otomotiv sanayinde çok kullanılıyor. İzolasyon maddesi, malzemesi olarak çok kullanılıyor ve yine Güneydoğu taraflarında veya iç Anadolu’da beyaz toprakla yapılan evlerde asbest maruziyetine bağlı kanser oranları artabiliyor” dedi.

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Aygüler, Kanser ve göğüs hastalıklarından korunmanın en önemli adımının sigara kullanmamak olduğunu vurgulayarak; “Sigara içmeyerek. Bizim göğüs hastalıkları uzmanlarının öncelikli vazifesi halkımıza özellikle de genç guruba sigara içmemelerini önermek. İçmemelerini önermek bile Akciğer kanser, oranını yaklaşık olarak yüzde 5 oranında düşürüyor. Biz eğer bunu başarabilirsek, örneğin yurt dışında, gelişmiş ülkelerde bu akciğer karşıtı kampanyalar o kadar fazla, o kadar başarılı yönetiliyor ki şu anda Akciğer kanseri oranları yurt dışında giderek düşmeye başladı ve maalesef gelişmekte olan bizim gibi böyle 3. Dünya ülkelerinde Akciğer kanser oranları halen çok yüksek. İşte sebebi bu. Yani biz göğüs hastalıkları uzmanı olarak ve toplum olarak aslında kendi maliyetimizi de düşürebilmek için çünkü bu hem ülkenin maliyetini hem sağlık maliyetini hem bireysel olarak asgari ücret alan birinin cebindeki paranın gitmesine yol açıyor. Asgari ücretin yüzde 40’ını sigaraya veriyor bir birey. Bu çok acı bir şey ayni dolayısıyla biz maliyeti de düşürebilmek için sağlık açısından da sigarayı bıraktırma yönünde hekim olarak öncelikle sigarayı bırakmalarını önereceğiz. Genç gruba başlamamalarını, içen gruba da bırakmalarını önereceğiz. Sonrası zaten kendiliğinden geliyor” diye konuştu.

“SİGARA, GÖĞÜS HASTALIKLARININ 1 NUMARALI SEBEBİ”

Kronik öksürük yaşayanların göğüs hastalıkları uzmanına mutlaka başvuru yapmaları gerektiğine işaret eden Rengin Aygüler, “Sigara içen, risk faktörü olan bu kesimin yani sigara içen, ailede akciğer kanseri öyküsü olan veya mesleki maruziyetleri olan hastalarda kronik öksürük. Ne demek kronik öksürük, bir ayı geçen öksürükler önemlidir. Bu durumda göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmaları önemli olacaktır. Bizim sadece tütün kullanımı ve yani kullanan kişinin sahip olduğu bir risk olmuyor. Yanındakiler pasif içici oluyorlar ve Akciğer kanserlerinde pasif maruziyeti olanlarda yüzde 20 ile yüzde 30 arasında risk içerisinde oluyorlar. Şunu düşünün bir hanımefendi eşi içtiği için yaklaşık yanında 30 yıl sigara içmiş ama eşi kanser olmadı neden kendisi oldu? Çünkü eşi 3 içiyorsa kendi 1 içiyor oluyor. Çünkü yüzde 30 riske sahip dolayısıyla biz sigara içenlerin dışarıda, açık havada mümkünse içmelerini yanındaki insanların hürriyetlerini kısıtlamamalarını ya da onların hastalanmalarına yol açmamalarını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim