KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, İş Birliği Destek Programı hakkında açıklamalarda bulundu. Usta, İş birliği destek programının amacı, işbirliği ortaklık modelleri, destek üst limit ve destek oranı, desteklenecek proje giderlerini aktararak, Kobilerin birbirleriyle ve büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesinin önemine değindi.

Haber: Aslı Akış

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lerin işbirliklerini destekliyor. İşbirliği Destek Programı ile geri ödemeli ve geri ödemesiz 10 milyon liraya varan desteğin yolu açılıyor. Program ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi, karşılıklı fayda ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki işbirlikleri tesis etmelerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

2 farklı işbirliği modeline destek sağlanıyor. Projenin kabul edilmesinden sonra proje ortakları tarafından işletici kuruluşun kurulduğu, işbirliğinin ve projeye ilişkin tüm süreçlerin işletici kuruluş tarafından yürütüldüğü ortaklık modeli olan İşletici Kuruluş Modeli'nde 5 milyon liraya varan destek sağlanıyor. Proje ortaklarından her birinin, proje başvuru formunun iş-zaman planında belirtilen faaliyetlerin bir bölümünü yerine getirdikleri ortaklık modeli olan Proje Ortaklığı Modeli'nde ise 10 milyon liraya varan destek imkanı var.

İŞ BİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI AMACI

İş Birliği Destek Programı programın amacının işletmelerde ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikte olmasına dikkat çekerek; “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine ve karşılıklı fayda ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki iş birlikleri tesis etmelerine katkı sağlanmasıdır. Proje başvurusunda, iş birliği amacı ile en az 5 (beş) işletmenin bir araya gelmesi şartı aranır. Ancak orta-yüksek teknoloji alanlarında gerçekleşecek işbirliklerinde en az 3 (üç) işletmenin, yüksek teknoloji alanlarında gerçekleşecek işbirliklerinde en az 2 (iki) işletmenin, büyük işletme ile işbirliği yapılması durumunda en az 1 (bir) işletmenin projede yer alması yeterlidir” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIK MODELLERİ

Abdurrahman Usta İş Birliği Destek Programında 2 farklı işbirliği modeline destek sağlandığını belirterek; “İşletici kuruluş modeli; Projenin kabul edilmesinden sonra proje ortakları tarafından işletici kuruluşun kurulduğu, iş birliğinin ve projeye ilişkin tüm süreçlerin işletici kuruluş tarafından yürütüldüğü ortaklık modelidir. Yatırım, mülkiyet, gelir, gider veya benzeri unsurların tek bir yapı tarafından gerçekleştirileceği iş birliği ortaklık modelidir. İşletici kuruluşun, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen limited veya anonim şirket statüsünde kurulması gerekir.

Proje ortaklığı modeli ise Proje ortaklarından her birinin, başvuru formunun faaliyet-zaman planında belirtilen faaliyetlerin bir bölümünü yerine getirdikleri ortaklık modelidir. Yatırım, mülkiyet, gelir, gider veya benzeri unsurların proje ortağı işletmeler tarafından ayrı ayrı gerçekleştirileceği işbirliği ortaklık modelidir” şeklinde konuştu.

10 MİLYON LİRAYA VARAN DESTEK

İş Birliği Destek Programında destek üst limit ve destek oranıyla ilgili de konuşan KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, “İşletici kuruluş modelinde proje destek üst limiti geri ödemesiz 1.500.000 (bir milyon beş yüz bin) TL ve geri ödemeli 3.500.000 (üç milyon beş yüz bin) TL olmak üzere toplam 5.000.000 (beş milyon) TL’dir. Proje ortaklığı modelinde proje destek üst limiti geri ödemesiz 1.500.000 (bir milyon beş yüz bin) TL ve geri ödemeli 3.500.000 (üç milyon beş yüz bin) TL olmak üzere toplam 5.000.000 (beş milyon) TL’dir. Bu üst limit, öncelikli teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek projeler için geri ödemesiz 3.000.000 (üç milyon) TL ve geri ödemeli 7.000.000 (yedi milyon) TL olmak üzere toplam 10.000.000 (on milyon) TL’dir” ifadelerini kullandı.

DESTEKLENECEK PROJE GİDERLERİ

Son olarak Desteklenecek proje giderleri hakkında bilgiler veren Abdurrahman Usta;  “Program kapsamında, kurul kararı ile Personel, Makine, teçhizat ve kalıp, Hammadde ve malzeme, Yazılım, Hizmet alımı ve Diğer giderlere destek verilir” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim