Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Tema Topluluğu tarafından, “Kömür Karartır, Sen Renklendir” sloganı ile bir bisiklet turu düzenlendi. Atatürk Orman Parkı’nda başlayan ve belirlenen güzergahta devam eden bisiklet turuna çok sayıda gönüllü katıldı.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Tabiatın Kalbi Bolu Bisiklet Amatörleri Derneği, Bolu Bağışçılar Vakfı, Bolu Belediyesi’nin destekleri ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Tema Topluluğu tarafından düzenlenen bisiklet turuna, Düzce Genç Tema Topluluğu Gönüllüleri de katıldı.

Düzenlenen bisiklet turundan önce, etkinlik ile ilgili bilgiler veren AİBÜ Genç Tema Topluluk Başkanı Zeynep Gökmen, bisiklet turunun düzenlenmesine destek veren kurum, kuruluş ve gönüllülere teşekkür etti. Gökmen, “Kömür Karartır Sen Renklendir, bisiklet turu etkinliğimize destek veren, öncelikle Tabiatın Kalbi Bisiklet Amatörleri Derneğine, Bağışçılar Vakfı’na, Bolu Belediyesi’ne ve katılımlarından dolayı Düzce Genç Tema Topluluğuna ve Bolu Genç Tema Topluluğu ve Tema Gönüllülerine teşekkür ediyorum.” dedi.

“Kömüre hayır diyoruz”

Kömürlü termik santrallerin zararlarına dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade eden Zeynep Gökmen, konuşmasına şöyle devam etti; “Biz Tema gönüllüleri olarak, havası, suyu, toprağı temiz bir dünyada yaşamanın bir hak olduğuna inanıyoruz ve kömüre hayır diyoruz. Çünkü, kömürlü termik santrallar, su varlıklarımızı tüketiyor. Kömürlü termik santraller sistemlerini soğutmak için su kullanıyorlar. Kirlenen suyu da akarsulara denizlere boşaltıyorlar. Kömürlü termik santraller, sağlığımızı tehdit ediyor. Kömürlü termik santraller en büyük hava kirliliğinin kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliği kanserojendir. Kömürlü termik santrallerin bulunduğu yerlerde, insan ömrünün 10 yıl kısaldığı belirlenmiştir. Kömürden elektrik üretmek ucuz değildir. 2015 yılında Türkiye’de kömür yatırımlarına teşviklerin karşılığı 24,5 milyon Euro’dur. Bu bedel, ülkedeki gayrisafi milli hasılanın %2,81’i kadarını ifade eder. İstihdam yaratmanın yolu kömür değildir. Yenilenebilir enerjiye yönelik bir enerji politikası kömüre dayalı bir enerji politikasına göre daha fazla istihdam yaratır. Enerji verimliliği ve tasarrufa yatırım yapılmasını istiyoruz. Biliyoruz ki en temiz ve en ucuz enerji tüketilmeyen enerjidir. Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesini, bu yapılırken, çevresel etki değerlendirme süreçlerinin, bilimsel, etik, kriterlere dayanarak işletilmesini istiyoruz. Tarım havzalarımız kömür ocağına dönüşmesin diyoruz, kömüre hayır diyoruz.”

Sağlıklı yaşam için temiz hava şart”

Gökmen’in ardından, bisiklet turunun düzenlenmesine destek veren Bolu Tabiatın Kalbi Bisiklet Amatörleri Derneği Başkanı Sabahattin Arslan konuştu. Arslan, “2014’ten beri Bolu’da faaliyet gösteriyoruz. Gerek toplumsal kuruluşlar, STK’lar, birlikte işbirliği ile projeler geliştiriyoruz. Genç Tema Gönüllüleri ile de böyle bir etkinliğe katıldık. Duyarlılığı ön plana çıkarmak istedik. Onların öngördüklerini biz de destekliyoruz. Sağlıklı yaşam için, sağlıklı insanların ve temiz havanın olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim