İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli arasındaki tartışma damgasını vurdu. Daha önce de birçok kez İl Özel İdaresinin işini yapmadığını açıklamalarında dile getiren Tanju Özcan, Özel İdarenin Bolu Belediyesini yok saydığını, asfalt ihalesini belediyeye vermediklerini ifade ederek, köylerin taleplerini yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Başkan Özcan’ın açıklamalarına cevap veren Sırrı Köstereli ise Tanju Özcan’ı siyaset yapmakla suçladı. Köstereli, “Ben siyasetçi değilim. Yaptığınız açıklamalar siyasi açıklamalar. Siz köylere hizmet götürmeyin, biz yıllardır zaten köylerimize hizmet götürüyoruz. Siz şehir merkezindeki işlerinizle uğraşın. Sürekli Özel İdare çalışmıyor gibi bir algıyla bizim çalışanlarımıza hakaret ediyorsunuz. Bizim çalışanlarımız gece gündüz işini yapıyor” diye konuştu.

Haber: Aslı Akış – Oğuzhan Eke

Senenin son İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, İl Özel İdare binasında gerçekleşti. Toplantıya Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli arasındaki gerginlik damga vurdu. Toplantıda söz alan Başkan Özcan, belediyenin icraatlarından bahsederken; atık su, köylere hizmet ve sıcak asfalt konularına değindi.

“ŞİMDİDEN UYARIYORUM SIKINTI YAŞAYACAĞIZ”

Atık su hatlarına Özel İdarenin izinsiz bağlandığını dile getiren Başkan Özcan, “Özel İdaremizle çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Özel İdare bizden izin dahi almaksızın 2013 yılında grup köylerinin kanalizasyonunu, kolektör hatlarımıza bağlamış. Biz verdiğimiz ve aldığımız atık sulara bakıyoruz, 40 bin metreküpü bulamıyoruz. Ama atık su tesisimize 80 bin metreküp su geliyor.  Şimdiden uyarıyorum sıkıntı yaşayacağız. Kapasitenin üzerinde maalesef. Bir kısmının köylerden geldiğini bu izinsiz bağlantılardan oluştuğunu farkındayız. Geriye doğruda atık su ücreti olarak Özel İdaremize tahakkukta bulunacağız” dedi.

“15 YILDIR BİRÇOK YOLU BELEDİYE İLE YAPMIŞ”

Bolu Belediyesinin 15 yıldır Özel İdareye ait yolları yaptığını hatırlatan Özcan, “15 yıldır Özel İdare birçok yolunu belediye ile protokolle yapmış. Bizimle protokol yapmak bir yana Özel İdare ihaleye dahi bizleri davet etmiyor. Ucuz teklif veriyoruz, 1 gün kala sözleşmeyi iptal ediyorlar. ‘Davet usulü ihale yapacağız’ deniliyor, ‘Bizi de davet edin, yeterliliğimiz var’ diyoruz, yapılmıyor. Bolulu olarak üzülüyorum. Özel İdare bir, bir buçuk Türk Lirası’na bizim yapacağımız işi 3 Türk Lirası’na başkasına yaptırıyor. Bu konuya Valilik makamımızın da el atmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ONLARIN TALEPLERİNE HAYIR DİYEMEYİZ”

Köylerden gelen taleplere ‘Hayır’ diyemeyeceklerini ifade eden Özcan, “Özel İdare İl Genel Meclisi Başkanımız açıklama yapıyor. ‘Belediye neden köylere yardım ediyor?’ diyor. Bizden yarım isteyen birine hayır diyebilir miyiz? Bizim anlayışımızda da geleneğimizde, göreneğimizde yok. Dolayısıyla biz onların taleplerine ‘Hayır’ diyemeyiz. Özel İdare bize müracaat etsin, Özel İdarenin taşı yok, bankı yok, çardağı yok… Özel İdare bizden talep etsin, üretim fiyatına Özel İdareye verelim, Özel İdareye taleplerinizi iletin. Ancak Özel İdare bu konuda da protokol yapmaya yanaşmıyor. Sonra diyor ki, ‘Benim sınırımdaki köylere sen meclis kararı almak suretiyle neden yardımcı oluyorsun?’ Siyaset üstü bir mesele bu. Hizmet meselesi bu. Dolayısıyla bir an önce sizin aracılığınızla çözülmesinin çok büyük fayda olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“BELEDİYE KALİTELİ ASFALT YAPAMIYOR”

Özcan’ın konuşmalarına Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli cevap verdi. Özcan’ın asfalt konusundaki açıklamalarına değinen Köstereli, “Biz bu sene zaten sıcak asfalt yapmadık. Belediye kaliteli asfalt yapamıyor, o yüzden vermiyoruz. Belediyenin yaptığı asfaltları biliyoruz. İsterse buradaki hazirun gezebilir. Sıcak asfalt en az 10-15 sene ömrü olan asfaltlardır ama belediyeye yaptırdığımız asfaltlar 2 yıl. Geçmişteki dönem için de bahsediyorum. Daha önce yaptırmakla hata yaptık. Ben burada bir devlet memuru olarak konuşan biriyim. Başkanım siz şehir merkezindeki asfaltları yapın. Bizim köy yolları işlerini bırakın. Biz sizin dediğiniz gibi bir bütçeyle de yaptırmadık. Devletin memurları var, müfettişleri var, yöneticileri var… Şüpheniz varsa bunlara bildirimde bulunabilirsiniz, zaten bunların da denetimine tabiyiz” kelimelerini kullandı.

“BELEDİYENİN BİLGİSİ DÂHİLİNDE YAPILMIŞ”

Atık su hatlarının Belediye işbirliğinde yapıldığına dikkat çeken Köstereli, “Özel İdare burada haydut bir kurum gibi, Özel İdarenin kaçak hat bağladığını söylüyorsunuz. Yapılan bağlantıların hepsi, Belediyenin bilgisi dâhilinde. Hatta Belediyenin personelince yapılmış, 2012’de. Yazışma var mı yok mu bilmiyorum ama çalışanlarınıza sorarsanız bilirler. Üstelik bu hatlar için de 2012 yılından beri atık su bedeli ödüyoruz. Her ay size 10 bin lira para ödüyoruz. Ben devlet memuruyum, ben siyasetçi değilim. Devlet memuru ciddiyetiyle burada konuşuyorum. Siyasetle ilgili şeyleri siyasetçilerle konuşun, bizimle değil. Ben buradaki kayıtlara göre konuşuyorum” açıklamasında bulundu.

“KÖYLERİN İSTEKLERİNİ VERMEYİN BAŞKAN’IM”

İki isim arasındaki gerilim, köylere verilen hizmetler konusuna gelindiğinde yükseldi. Köstereli, konuyla ilgili, “Köylerin isteklerini vermeyin Başkan’ım. Köyler her şeyi istiyor. Köylü gelir ister, herkesten ister. Başka illerden de ister, ihtiyaçlarını görmek için muhtarlar istiyor. Biz köylerin ihtiyaçlarını görüyoruz. Size geldiği zaman deyin ki, ‘Özel İdarenin alanındasın’ bize gönderin. Bize kimse gelmiyor bu hususta, parke taşı… Gelsin buradan karşılanabilecekse karşılanır. Yani burada siz kendinizi zora sokmayın, varsa zaten yollayacağız. Her yıl köylerimize 100 milyon masraf ediyoruz. Bir de bunu siyaset malzemesi yapıyorsunuz. ‘Özel İdare çalışmıyor, biz köylerin işlerini yapıyoruz’ diyorsunuz. Yani buradaki arkadaşlara hakaret ediliyor, bu doğru bir şey değil. 24 saat çalışıyor buradakiler” şeklinde konuştu.

Köstereli’nin konuşmasının ardından Özcan cevap vermek için söz isteyince, İl Koordinasyon Kurulunu yöneten Vali Yardımcısı İlhan Turgut, konuların kurumlar arasında görüşülmesini isteyerek, toplantıyı sonlandırdı.

 

 

 

Editör: TE Bilisim