Bolu Belediye Başkanı Alaaddin, Uluslararası Köroğlu Parkı’nın demir örme işlerinin tamamlandığını ve beton atma işlemine gelindiğini söyledi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kontrolünde binanın temel demirlerini ören yüklenici firma ekiplerinin, demir örme işlerini tamamlandığını ve betonun dökülmeye başlanacağını açıklayan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türk dünyasını Bolu'da buluşturacak parkta yüklenici firma kaide ve müze binası temel inşaatına başlandığını ve belediye ekipleri de parkın çevresinde düzleme çalışması gerçekleştirildiğini açıkladı.

Bolu Belediyesi'nce "Uluslararası Türk Dünyası Köroğlu Parkı’nın yapımına başlanılan, Alpağut Mahallesi'nde 75 bin metrekare alana inşa edilecek ve 40 metre yüksekliğindeki dev Köroğlu heykelinin yanı sıra müze, amfi tiyatro, at gezinti alanı ve okçuluk sporu yapılacak alan da bulunacağını belirten Başkan Yılmaz, “Türk dünyasının geçmişi ile Türk dünyasının şu anki haliyle birleştiği, bütünleştiği park burası. Tabi bu parkı yaptığımız zaman bir Azerbaycanlı bir Türkmenistanlı bir Gagavuz Türkleri ve ya Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkiye diyecek ki; benim Köroğlu Parkım Bolu’da. Bütün amacımız bu.” dedi.

“BOLU KENTİNİ KÖROĞLU İLE MARKALAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Köroğlu parkta yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Yılmaz “Allaha binlerce şükür ki; şu an temel atmaya başlıyoruz. Şu an üzerinde bulunduğumuz platform Anıtın platformu. Taban alanı 1600 metre kare. 1740 metreküp te sadece temel betonu atılacak. İşin çapı ve büyüklüğü anlamında sadece kaideden bahsediyoruz böyle bir kaidedeyiz. Şu an itibariyle temelde demirlerin üzerindeyiz ama Bolu ayaklarımızın altında. 40 metreden sonra da Köroğlu heykeli gelecek. 40 metrenin üzerinde de bir Seyir terası olacak ki oradan bakıldığı zaman tamamen panoramik olarak Bolu görülmüş olacak. Hemen yan tarafımız da otoban Bolu’nun her tarafından otobandan görülen bir park ve Köroğlu simgesiyle karşı karşıyayız. Bu park toplam alan olarak takriben 85 dönümlük alan üzerindeyiz. Bolu’nun güneyinde D-100’ün bir parkı vardır. D-100’ün üzerinde Atatürk Orman Parkı vardır. Bunlar hep 100 dönüm civarındaki parklardı. Kuzey tarafta park yoktu kuzey tarafın parkı da bu oluşmuş olacak. Bolu büyüklüğünde bir şehir için bu parklar büyük parklardır. Bir de tabi bu park sadece Bolu’nun parkı olarak planlanmadı. Türk dünyasının müşterek parkı Köroğlu Parkı burası. Proje Türk dünyası ile müşterek hazırlandı. İhale Türk dünyasına yapıldı. Türk dünyasını Kazakistanlı bir heykeltıraşın heykeli ve Türk dünyasındaki jüri tarafından kabul edildi. Heykeltıraş ile yaptığımız görüşmelerle kaide ve heykelin park alanı ile bütünleşmesini sağlayan çalışmalarda Bolu’daki yetkili bütün kurumlar, kişiler UNESCO Türkiye temsilcisi yetkilileri aynı zamanda Türksoy ve peyzaj ile ilgili çalışan diğer teknik elemanlarımız ile beraber heykeltıraş ile beraberce onaylanan bir proje haline dönüştü. Şu an dünyada yaşayan 16 tane devlet var. Bu devletlerin bazıları Özerk Cumhuriyet, bazıları tek başına devlet. Bunların her biri burada kendisini ifade edecek. Dolayısıyla Türk dünyasının geçmişi ile Türk dünyasının şu anki haliyle birleştiği, bütünleştiği park burası. Tabi bu parkı yaptığımız zaman bir Azerbaycanlı bir Türkmenistanlı bir Gagavuz Türkleri ve ya Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkiye diyecek ki; benim Köroğlu Parkım Bolu’da. Bütün amacımız bu. Böylelikle Türk dünyasının merkezi haline Köroğlu ile Bolu’ya getirmeye çalışıyoruz. Bolu kentini Köroğlu ile markalaştırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

KÖROĞLU “BENDEN SELAM OLSUN BOLU BEYİNE” MESAJI VERİYOR

Köroğlu’nun bizlere bir mesaj verdiğini ve bu mesajları hepimizin algıladığını söyleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Allah nasip ederse Köroğlu festivalleri daha da gelecekte ciddi görkemli hale gelecek. Ve bunlarla Türk dünyası Kültür Bakanları burada buluşacaklar. İnşallah Başbakanları burada buluşacak. İnşallah Cumhurbaşkanları burada buluşacak. Yani şu an kültürel anlamda sosyal anlamda biraz ekonomik anlamda bir birliktelik gelecekte siyasi anlamda kararların verildiği bir merkez haline dönüşmesi sağlamasını temenni ediyoruz. Çünkü Türk dünyası Köroğlu deyince bir araya geliyor. Ve Bolu Köroğlu deyince sahiplenmek durumundayız çünkü “BENDEN SELAM OLSUN BOLU BEYİNE” diyerekten bize bir mesaj veriyor Köroğlu. Hepimiz bu mesajı algıladık ve bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Bolumuzda Köroğlu deyince aklımıza Dörtdivan geliyor, Kıbrısçık geliyor, Seben geliyor. Çünkü Köroğlu dağları Seben hudutları içerisinde Kıbrısçık’a yakın ve Dörtdivan’da doğduğu sarıklar köyünde doğduğunu kabul ediyoruz.” diye konuştu.

“KÖROĞLU ARAŞTIRMA MERKEZİ OLACAK”

Uluslararası Köroğlu Park’ının Bolu’nun tanıtımına vesile olacak bir çalışma olduğunu ve turistik amaçla gezilip görüleceğini belirten Başkan Yılmaz, “Üniversitemizle beraber yaptığımız çalışmalarla tarihte yaşadığı bilinen Köroğlu ile efsane kahraman Koroğlu aynı mı değil mi onun çalışmasını da ayrıca üniversitemiz Türk dünyasındaki üniversitelerden gelen bilim adamlarıyla tartışıyoruz. Şu bulunduğumuz kaide de bir Köroğlu araştırma merkezi olacak, bir Köroğlu müzesi olacak bir de panoramik olarak Köroğlu’nun tanıtımını içeren yapı olacak. Sosyal olarak yaşayacak bir park olacağı için kafeteryaları, lokantaları olacağı gibi bu 40 metre yükseklinde olacak kule üzerindeki heykel ve oradaki seyir alanıyla da panoramik olarak turistik amaçla gezip görülecek. Bolu’nun tanıtımına vesile olacak bir çalışma olacak burası. Bu çalışmanın bu noktaya gelmesi konusunda çok uğraş verildi. Bu uğraşlardan sonra şu artık temel atılma zamanına gelmiş olması bizim için çok büyük bir gurur kaynağı olur. İnşallah bir terslik olmaz ise heykeltıraş heykeli bitirebilirse hava şartları da müsaade ederse belki bu kışa doğru heykeli de koymuş olabiliriz diye düşünüyoruz. Kışa doğru yaklaştığımız için bu bahara da gelebilir, önümüzdeki süreci hep beraber takip edeceğiz. Bolu’muz için Bolumuzun markalaşması için, ülkemiz için ve Türk dünyası için hayırlara vesile olsun diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim