Bolu Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 7’inci Köroğlu Sempozyumu 17 – 18 Kasım tarihleri arasında başlayacak.

Bu yıl, “Türk Dünyasında Köroğlu ve Müzik Kültürü” başlığı ile düzenlenecek sempozyumla ilgili basın açıklaması yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Türk Dünyasındaki âşık geleneğini de Bolu’ya taşıyacağız inşallah.” diye konuştu.   

MEHMET FATİH YALINIZ

Başkanlık makamında basın mensupları ile bir araya gelen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu’nun Türk Dünyasının ortak kahramanı olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz şöyle konuştu; “Köroğlu deyince biz Köroğlu’nu Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar bir Türk Kahramanı olarak biliriz. Türk Dünyası’nın da kahramanıdır. Bunun Türkiye versiyonunun Bolu’da yaşadığına inanırız. Bolu ve Köroğlu arasında müthiş bir ilişki vardır. Zaten ‘Benden selam olsun Bolu Beyi’ne’ diyerek Bolu ile kendisini de bütünleştirmiştir. Ama Türkiye’de de birçok yerde kendisinin olduğu ifade edildiği gibi Türk Dünyası’nın tamamında yaşadığı kabul edilen bir Türk Kahramanıdır. Yiğitlik anlamında, Robin Hood gibi yiğit bir adam. Ezilenin yanında, ezene karşı dik duran biri. Ama bir yönü ile Robin Hood’a benzer, Robin Hood, şu an dünyada herkes tarafından bilinir. Ama Köroğlu’nu Türk Dünyasında sadece biz biliriz. Dünyanın bilmesi lazım, neden? Köroğlu bizim medeniyetimizin kahramanı. Bizim medeniyetimiz, gittiği her yere medeniyet götürmüş. Ne diline, ne dinine, ne örfüne, ne geleneğine hiç karışmamış. Hâlbuki İngilizlerin kahramanı, onların kahramanı ise daha çok sömürgeye dayalı bir kahraman olduğu için sadece tek yönü var. Bizim kahramanımızın, diğerlerinden farkı şudur. Bizim kahramanımız, yiğitlikte herkese öncülük eden bir yiğitken, elinde sazı, dilinde sözü olan bir kahraman. Yani Türk medeniyetinin kahramanı. Böyle bir kahraman dünyada yok. Böyle bir kahraman olsa zaten bize peygamber diye yuttururlardı.

Amerika yeni kurulmuş bir ülke olduğu için onun medeniyeti yeni olduğu için kahraman çıkartamamıştır, çizgi film kahramanları ile övünür. Kahraman çıkarmak için bir medeniyet silsilesi geçmesi lazım. Onun için, Köroğlu bizim kahramanımız, Köroğlu Parkı ile de uluslararası çapta bir parkla Türk Dünyası ile kucaklaşmak istiyoruz. Bolu’yu inşallah, yavaş yavaş, dünya kentine taşımak için de Köroğlu’ndan istifade etmeye çalışıyoruz.”

“Aşıklık üzerine çalışmaları ortaya koyacağız”

Sempozyumun bu yılki konusuna da değinen Başkan Yılmaz şöyle devam etti; “Köroğlu’nun tarihsel anlamdaki çalışmalarını üniversite ile yaptığımız sempozyumlarla yürütüyoruz. Şu an bu yıl 7’incisini yapacağımız sempozyumdaki konu biraz farklı. Bugüne kadar hep tarihi ve kişiliği ile alakalı konuları sempozyumlarda çalıştık. Şu an ise müzikle ilgili konuyu yani âşık versiyonumuzu ki Türk Dünyasının tamamında bu vardır. Âşıklık geleneğimizin kahramanıdır aynı zamanda Köroğlu. Türk Dünyasındaki kahramanların tamamında tanıyıp ve onları özdeşleştirdiğimiz gibi Türk Dünyasındaki âşık geleneğini de Bolu’ya taşıyacağız inşallah. Şu an Türkiye’deki âşıkları buluşturacağımız ve Türkiye’de âşıklık üzerine bilim adamlarının uzmanların çalışmalarını inşallah ortaya koyacağız bu sempozyumda. Ayın 17’si ile 18’i arasında yapılacak bu sempozyuma Türkiye’nin birçok yerinden birçok ciddi bilim adamlarının çalışmalarının sunulacağı gibi, Türkiye’deki aşıklar, bunlardan bir tanesi de Bolulu olan bir aşığımız da orada hünerlerini sergileyecektir. Bu vesile ile biz, bir Köroğlu Parkı ile Türk Dünyası ile kucaklaşırken, Köroğlu’nun hem tarihi hem de müzikle ilgili birikimini de kazanmak kazandırmak istiyoruz. İnşallah çok yakında da Köroğlu Heykelimiz geldi. Şu an hazırlıkları yapılıyor. İnşallah çok yakın zamanda kaidesi bitmiş olan yere konularak Köroğlu Parkı’nın da önemli bir simgesini oluşturmuş olacağız. Önümüzdeki yıl içinde de inşallah park çalışmalarını yapacağız. Park çalışmalarını yaptıktan sonra da orada insanlarımız geçmişimizle diyalogunu kurabilecek, ata binecek, atlı okçuluk yapabilecek, güreş yapabilecek. Dolayısıyla yıl boyunca işleyen bir parkı ve Türk Dünyası ile yapılacak müşterek parkı Bolu Halkımıza kazandırmış olacağız. Böylelikle de, önce orta bölgede Atatürk Orman Parkı, güneyde büyük parklardan bahsediyorum Karaçayır Parkından sonra, Kuzeyde de Köroğlu Parkı ile Bolu’nun ciddi parklarını yapmış olacağız.”

Editör: TE Bilisim