Covid-19 Pandemisi ile mücadele kapsamında “Evde Kal” çağrısının ardından sosyal izolasyon yaşayan Boluluların kaygı düzeylerini dengelemek, bilgi kirliliği kaynaklı endişelerini gidermek ve psikolojilerini güçlü tutmalarını sağlamak amacıyla Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezinde Covid-19 Psiko-Sosyal destek hattı kuruldu. Hattı arayan Bolulular pandemi sonucu oluşan sendromlar, sosyal izolasyon ve stres kaynaklı sorunlarla ilgili destek alabilecekler.

Haber: Aslı Akış

Bolu'da korona virüs tedbirleri kapsamında evinde kalarak kendilerini izole eden ve süreçten etkilenen vatandaşların ruh sağlıklarını koruyabilmeleri için Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Covid-19 Psiko-sosyal Destek Hattı kuruldu. Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi'nde kurulan Covid-19 Psiko-sosyal Destek Hattı'nda görevli 2 psikolog, 1 çocuk gelişimci ve 1 sosyal hizmet uzmanı danışmanı hizmeti veriyor.

Koronavirüs sebebiyle kaygı ve panik yaşayan Bolulular hafta içi, 08.30-17.00 saatleri arasında 0(374) 217 44 14numaralı Psiko-sosyal Destek Hattı'nı arayıp koronavirüs kaygısıyla nasıl başa çıkacaklarına dair telefonla bilgi alabilecekler. Danışmanlar bu süreçte vatandaşlara, kendinizi iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz? Çocuğunuza koronavirüsü nasıl anlatabilirsiniz, kaygılarını nasıl giderebilirsiniz? Bu süreçte ebeveyn olarak çocuğunuzla nasıl doğru iletişim kurabilirsiniz? Baş etme becerilerinizi nasıl güçlendirebilirsiniz? İzolasyon sürecinde nelere dikkat etmelisiniz? İleri yaşta bulunan yakınlarımıza bu süreçte nasıl yardımcı olabiliriz? Doğru bilgi ve kaynaklar nelerdir? gibi konularda destek verecek.

“HER KESİMDEN VATANDAŞIMIZA HİZMET EVEREBİLMEK İÇİN KURULDU”

Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Sosyal Çalışmacı Hicret Betül Kılıç; Covid-19 psiko-sosyal destek hattı hakkında bilgiler vererek, kuruluş amacından bahsetti. Kılıç; “Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de etkileri olan bir salgın ile karşı karşıyayız. Herkesin risk altında olduğu bir salgından söz ediyoruz. Covid-19 virüsü yaş fark etmeksizin her yaş grubunu fiziksel ve ruhsal açıdan da etkiliyor. Yeni tip koronadan korunmak için, hem sağlık çalışanları hem de toplum olarak tüm önlemlere özveriyle uymaya çalışıyoruz. Ruh sağlığımız ister istemez süreçten etkileniyor. Bu kapsamda stresle başa çıkma, kaygı yönetme becerilerimizi artırmak için önlemler de almamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi’nde her kesimden vatandaşımıza hizmet verebilmek için Psiko-sosyal Destek Hizmet Hattı kuruldu” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ SALGIN SÜRECİNDE NELER YAPABİLİRİZİ ANLATMAK”

Destek hattını arayan vatandaşlarla telefon görüşmesi yoluyla bu dönemde evde kalmanın önemi, kaygı yönetimi ve benzeri konularda psikososyal destek sağlandığını ifade eden Betül Kılıç; “Burada yaptığımız görüşmelerde, salgın sürecinde ortaya çıkabilecek tepkiler neler, bu verdiğimiz tepkiler normal mi yoksa anormal mi bunun farkına varabilmeyi amaçlıyoruz. Kendimizi bu süreçte iyi hissetmek için evimizde ailemizle, çocuklarımızla neler yapabiliriz bunu konuşmayı amaçlıyoruz. Çocuklarımıza Covid 19’u nasıl anlatabiliriz, onları korkuya kaptırmadan nasıl açıklamamız gerekiyor onu konuşacağız. Bir de baş etme becerilerimizi nasıl geliştirebiliriz, stresimizle nasıl başa çıkabiliriz gibi bu konuların ele alındığı bir hat” şeklinde konuştu.

"YETİŞKİN HER VATANDAŞ ARAYABİLİR"

Psikososyal Destek Hattını yetişkin her vatandaşın arayabileceğini de belirten Kılıç; “Covid-19 Psikososyal Destek Hattı 4 kişilik bir ekipten oluşuyor. 2 psikolog, 1 çocuk gelişimci ve 1 Sosyal Çalışmacı hattın başında görüşmeleri yapıyor. 0 (374) 217 44 14 numaralı hattımız şu anda aktif. Bununla ilgili görüşmelere başladık. Yetişkin olmak suretiyle genç-yaşlı her kesimden vatandaşımız bu hattı arayabilir” dedi.

“STRES VE KAYGIYLA BAŞAÇIKABİLMEK İÇİN PSİKOSOSYAL DESTEK HATTIMIZ ÖNEMLİ”

Kılıç, zor günlerden geçildiği bu dönemde psikososyal destek hattının öneminden bahsederek; “Aslında çokta normal bir süreçten geçmiyoruz. Ülkemiz ve diğer ülkeler açısından zor bir durum içerisindeyiz. Şu anda kaygılı, panik halindeysek, korkuyorsak,  üzülüyorsak ve bunun yanında belli psikolojik bozukluklar yaşıyorsak aslında bu tepkiler normal. Bunların normalliğinin farkına varabilmek için stresimiz ve kaygımızla başa çıkabilmek için psikososyal destek hattımız bu aşamada aslında çok önemli” diye konuştu.

“AİLE İÇİ İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ”

Evde kalan vatandaşlara psikosoyal destek sağladıklarını aktaran Sosyal Çalışmacı Hicret Betül Kılıç, aile içi iletişimin salgın sürecinde çok önemli olduğun vurgusunu yaptı. Kılıç; “Yetişkinler yanında çocuklarda biliyorsunuz bu süreçte etkileniyor. Ebeveynlerine virüsü soruyorlar, bu süreç nasıl ilerleyecek, gelecek hakkında belirsizlik var. Bu konuyla alakalı çocuklarımızla neler ve nasıl paylaşmamız gerekiyor bunun için danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bizler yetişkinler olarak bazı zorluklara karşı baş etme becerilerimiz var. Aslında bunların farkındayız. Bazen fark edemediğimiz özellikle pandemi sürecinde bunun üstesinden gelebilmek için psikolojik olarak gücümüzü fark etmek adına da görüşmeler yapıyoruz. Tüm bunların dışında bu süreçte iyi olmaya, iyi hissetmeye ihtiyacımız var. Kendimizi iyi hissetmek için neler yapabiliriz? Aile içi iletişimini koparmadan bu süreçte en az hasarla nasıl atlatabiliriz? bu süreçte çok önemli” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim