Bolu’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından “Koruyucu Aile Şenliği” düzenlendi. Unutulmaya yüz tutmuş oyunların sergilendiği şenlikte aileler ve çocuklar doyasıya eğlendi.

HABER: ASLI AKIŞ

Koruyucu Aile Günü şenliğine; Bolu valisi Erkan Kılıç, Vali Yardımcısı Yeniçağa Kaymakamı Nurhalil Özçelik, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İI Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin, İl müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, koruyucu aileler ve çocuklar katıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın “Koruyucu Aile” uygulamasının yaygınlaştırılması amacıyla bu yıl ilk kez, Bolu Valiliği himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün organizasyonuyla 30 Haziran Koruyucu Aile Günü etkinlikleri çerçevesinde karaçayır 3000 bin kişilik spor salonunda Koruyucu Aile Şenliği düzenlendi.

Vali Kılıç, programda ailelerle tek tek ilgilenerek sorun ve taleplerini dinledi. Ailelerle bir süre sohbet eden Kılıç, koruma altındaki çocukları birebir ilgi, koruma, sevgi, destek ve gözetim sağladıklarını için kendilerini teşekkür etti.

Kutlamalar kapsamında koruyucu aileliğin yaygınlaştırılması için 2012’de “Gönül Elçileri Projesi”ne öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dan koruyucu ailelere “30 Haziran Koruyucu Aile Günü Tebrik Kartı” gönderildi.

EMİNE ERDOĞAN’DAN AİLELERE TEBRİK KARTI

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin; “Toplumumuzun kadim kültürlerinden biri de yardımlaşma ve dayanışma kültürüdür ki kökleri çok derinlere ulaşır. El ele vermek, bir birimizin elinden tutmak, adeta bir melekedir. İşte ecdadımızın bu melekeyi kurumsallaştırdığı Darülaceze, Daruşşafaka gibi kurumlarımız, şefkat mirasımızın korunduğu çatılardır. Ecdadımızın torunları olarak bugün bu kurumsallığı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak üstlenmiş bulunmaktayız” dedi.

“KORUYUCU AİLEMİZİN, KANATLARI ALTINDA İSE TAM 8 BİN 605 YAVRUMUZ YAŞAMAKTADIR”

Devletimizin himayesinde büyümüş, gerek kamuda, gerek özel sektörde çok iyi yerlere gelmiş, nice insanın var olduğunu dike getiren Keskin; “Sanattan spor dünyasına, adını türlü başarılarla andığımız, topluma rol model olmuş, evlatlarımız yetişti. Devletimizin şefkat eli, bu çocukları, mutlu hikâyelerin kahramanı haline getirdi. Ancak, yine de, çocukların aile ortamında büyümesi, önceliğimizdir. O nedenle, Koruyucu Aile sisteminin yaygınlaşması, gerçekten çok önemli. Bu gün Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşlerinin ve Sayın Bakanımızın himayelerinde ortaya konan çalışmalar ile 2002’de, ülkemizde 515 olan koruyucu aile sayısı. Bugün, 7 bin 88 ulaşmıştır. Koruyucu ailemizin, kanatları altında ise tam 8 bin 605 yavrumuz yaşamaktadır.” şeklinde konuştu.

“BOLU’DA 39 KORUYUCU AİLEMİZ VAR”

İlimizde birçok koruyucu aile tanıtım etkinliği düzenlendiğine dikkat çeken Kesin, “ilimizde ciddi bir farkındalık oluşarak 39 ailemiz yanında 48 çocuğumuz aile huzuru yaşamaktadır.  Sayın Valimizin ve kıymetli eşleri Ayşe Elif Kılıç Hanımefendinin de kıymetli destekleri ile Koruyucu aile sayımızı daha yukarıları taşıyacağız. Hizmet modelimize olan inancınız ve kıymetli destekleriniz için Sayın Valime çok teşekkür ediyorum. Her bir insan zaman zaman, içinde yaşadığı dünyayı, değiştirmek arzusunu hissetmiştir. Adil ve mutlu bir hayat bütün insanlığın ortak payesi olsun isteriz. İşte siz kıymetli koruyucu ailelerimiz bunu hissetmek ya da istemekten de öteye taşıyıp bir adım atmayı başarmış güzide insanlarsınız. Siz değerli koruyucu ailelerimiz vermiş olduğunuz destek paha biçilemez. Allah sizlerden razı olsun. Varlığınız, gerçek anlamda toplumumuzun umududur! Sığınağımızdır. Tüm koruyucu ailelerimize, toplumumuz adına hatta insanlık adına, sonsuz şükranlarımı sunuyorum 30 Haziran Koruyucu Aile Gününü kutluyor, koruyucu ailelerimize ve çocuklarımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu günler diliyorum” ifadelerini kullandı.

“30 HAZİRAN KORUCUYU AİLE GÜNÜ OLARAK KUTLANACAK”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, 30 Haziran Koruyucu aile günü dolayısıyla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek;  “30 Haziran Koruyucu Aile Gününde sizinle bir arada olmak bizim için son derece önemli. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin teşvikiyle artık ülkemizde her yıl 30 Haziran Korucuyu Aile Günü olarak kutlanacak. Aynı zamanda değerli eşi hanımefendinin de buna büyük destek verdiğini biliyoruz.” dedi.

“KORUYUCU AİLE SİSTEMİ DAYANIŞMA RUHUNUN EN ÖNEMLİ PARÇASI”

Koruyucu aile sisteminin kültürümüzdeki öneminden bahseden Vali Kılıç; “Koruyucu aile sisteminin, bizim milli kültürümüzde olan, dayanışma duygununu en üst seviyede olduğu uygulamalardan birisi. Bizim dinimizde de Peygamber efendimizin çok güzel sözleri var. ‘Yetimlerle, çocuklarla, korunması gerekenlerle olanlar cennette benim yanımda olacaktır’ diyor. Bu bizim için bir rehberdir. Bizim tarihimizde insanlar sürekli iyilik yapmak, ihtiyaç sahiplerin yardımcı olmak, desteklemek… Bizim kültürümüzün parçası. Bu kapsamda da Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettirmiş olduğu Koruyu Aile Günü de son derece önemli” şeklinde konuştu.

“KORUYUCU AİLE UYGULAMASINDA BOLU PİLOT İL”

Kılıç, Bolu’nun koruyucu aile uygulamasında pilot illerin başında geldiğine de işaret ederek; “Çocuklara aile ortamındaki sıcaklığı hissettirmemiz gerekiyor. Daha önce biliyorsunuz, çocuklar kurumlardaydı. Uygulamadaki değişiklikle beraber, koruyucu ailelerle beraber, bir aile yuvası ortamında bu çocuklara insanlarımızın, sahip çıkmasıyla beraber bu verilmeye başlandı. 2013 yılından beri de devam ediyor. İlimizde de 48 tane çocuğumuz var, böyle ve 38 koruyucu ailemiz var. Bu da bizim için son derece önemli. Bu uygulamalar Türkiye’de öncelikle Bolu ilimizde başlamış ve daha sonra değişik illerde bu yaygınlaşma devam etmiş. İlk koruyucu aile uygulamasının başladığı illerden birisi de Bolu olmuştur. Bu şu demektir, Bolu halkı gerçekten dayanışmaya, çocuklara, korunması gerekenlere devamlı elini vermiştir ve onları desteklemiştir. Buradan bütün koruyucu ailelerimizi destekliyoruz. Onları tebrik ediyoruz. Onların yapmış olduğu bu katkı son derece önemli. Bu çocuklar bizim çocuğumuz, ülkemiz için gelecek anlamında, ülkeye katkı vermesi anlamında desteklememiz, yardımcı olmamız son derece önemli. Sizin yapmış olduklarınız bizi fazlasıyla mutlu ediyor.” diye konuştu.

“ÜLKE OLARAK MAĞDURUN YANINDAYIZ”

Ülke olarak mağdurun her daim yanında yer alındığını kaydeden Vali Kılıç; “Ülke olarak biz devamlı mağdurun, ihtiyaç sahibinin, ezilmişin yanında olmuşuzdur. Son yıllarda Suriye’de yaşanan olayları da hep görüyoruz. Orada annesini babasını kaybetmiş çocukları görüyoruz. Ukrayna’da aynı şekilde, savaştan birçok çocuk mağdur oldu, annesini babasını kaybetti. Biz onlara her zaman olduğu gibi ülke olarak kapılarımızı açtık. Açmaya da devam edeceğiz. Millet olarak ihtiyaç sahibinin yanındayız. Bu bizim kültürümüzün, dinimizin bir geleneğidir” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN ELİNİ TUTUP ONLARA GÖNLÜMÜZÜ AÇACAĞIZ”

Vali Kılıç, tüm dünyada sosyal faaliyetlerin yanı sıra sivil toplum faaliyetleri ile artık insanların mutlu olmaya çalıştığını vurgulayarak; “İnsan sadece kendini düşünen bir varlık değildir. Bütün gelişmiş ülkelerde görüyoruz. İnsanlar artık sosyal faaliyetlerin, sivil toplum faaliyetlerinin içine girerek mutlu olmaya çalışıyor. Vermiş olduğu yardım ile mutlu olmaya çalışıyor. Onlar bunu yeni yeni görmeye başladı ama bizim kültürümüzde zaten var. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’ Bu anlayışla biz hareket ediyoruz. Onun için etrafımızdaki insanların durumlarını hissetmemiz gerekiyor. Onların sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Dolayısıyla biz bu kültürden geldik, bu anlayışla da devam edeceğiz. Bunun da faydasını hep gördük, görmeye de devam edeceğiz.  Etrafımızdaki insanları teşvik etmemiz, bunu yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu çocuklar bizim, bu durumda olmaları onların suçu değil. Herkesin başına böyle şeyler gelebilir, onlar hissettirmeden onların elini tutacağız. Gönlümüzü onlara açacağız ve devletimizle beraber onlara bu desteği vermemiz önemli.” dedi.

TEŞEKKÜR BELGESİ TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların akabinde Bolu’daki ilk koruyucu aileye Bolu Valisi Erkan Kılıç tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Daha sonra koruyucu aileler ve çocukları ile protokol üyeleri pasta kesti, hatıra fotoğrafı çekildi.

KORUYUCU AİLELER YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ

Müzik dinletisi eşliğinde yemek ikramı ile devam eden programda Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu tarafından yemek duası yapıldı. Aile şenliği oyun istasyonlarında çocuklar için düzenlenen etkinliklerin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim