İslam dini, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün insanların haklarını saygın ve dokunulmaz kabul eder. Her türlü şartta adaletli olmayı, hakkı önde ve üstün tutmayı, helal-haram hassasiyeti gözetmeyi emreder. Kul hakkını çok önemser ve kamu hakkına riayet de çok daha fazla önemser.

Bir mümin olarak, Önce Allah’a, sonra kendimize ve daha sonra da diğer insanlara karşı sorumluluklarımız vardır. Bunların ayrı ayrı hepsi de çok önemlidir. Sorumluluklarımızın tamamı imanımızın bir gereğidir. Bu sebeple bir Müslüman, hiç kimsenin canına, malına, ırzına, namusuna şeref ve haysiyetine dil uzatmaz. Bunun kul hakkı olduğunu ve büyük bir günah olduğunu bilir.

Kamu hakkına gelince, sadece yaşayanların değil, henüz dünyaya gelmemiş çocukların da haklarını kapsayan bir haktan bahsediyoruz. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Kim devlet malına hıyanet ederse, kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir.”( Âl-i İmrân, 3/161). Kamu malına el uzatmak ve kamu hizmetinde görevi ihmal etmek ağır bir vebal olup sayamayacağınız kadar insanın hakkına tecavüz etmiş olursunuz.

Biz müminlere yakışan; işimize son derece özen göstererek, devlet malını gözümüz gibi koruyarak ve  asla israf etmeyerek , her hak sahibine de hakkını vererek görevini layıkı ile yapmaktır.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadislerinde bizleri şöyle uyarıyor: “Kimse hakkı olmayan bir karış toprağı bile almasın! Eğer alırsa, kıyamet gününde Allah yedi kat yeri onun boynuna dolar.”( Müslim, Müsâkât, 141)

O halde hiçbir kimseye, hiçbir ayrıcalığın yapılmayacağı, mutlak adaletin gerçekleşeceği, herkese hakkının tam olarak ödeneceği mahşer gününde yüzümüzün kara çıkmaması için kul ve kamu hakkına çok dikkat edelim. Üzerimizde hakkı olanları bulup mutlaka helalleşelim. Şunu asla unutmayalım; kul ve kamu haklarını ihlal edenleri, hak sahipleri bağışlamadıkça Allah Teâlâ da bağışlamayacaktır.

Öyle ise, henüz hayatta iken ve imkanlarımız da var iken, hem ahlakımızı düzeltelim hem de helalleşmeyi unutmayalım.

Ali Rıza TAHİROĞLU/Bolu İl Müftüsü