Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart’ta normalleşme ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından 2 Mart’ta açılan kahvehaneler ile ilgili açıklamada bulundu. Kalaycı; “Lütfen temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet ederek Bolumuzu ayakta tutalım. İnşallah en kısa zamanda sarı ve mavi ’ye de dönerek tekrar oyunların başlamasına vesile oluruz. Bunu bizler yapacağız.  Buradan bütün esnaflarımıza hayırlı bol kazançlar diliyorum” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Uzun zamandır birçok işletme gibi kahvehanelerde kapalıydı. 2 Mart itibariyle kahvehanelerin açılmasıyla ilgili Bolu Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Mustafa Kalaycı, 2020 yılının başlarında hastalıkların ve ölümlerin başladığını, bundan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda kahvehanelerin 16 Mart 2020 tarihinde kapatıldığına anımsatarak; “Hükümetimize ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Vatandaşların sağlığını düşündükleri için” şeklinde konuştu.

“30-40 TANE KAHVEHANE KAPANDI”

Mustafa Kalaycı, en çok kahvehaneciler odasının üyelerinin etkilendiğinden bahsederek, “Malumunuz olduğu üzere kahvehanelerimiz kapalı olan işletmelerimiz açıldı. 2 Mart itibariyle hizmete başladı. 2019 yılının ikinci yarısında bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 dünyayı etkiledi. 2020 yılının başlarında maalesef hastalıklar ve ölümler başladı. Bundan dolayı Bilim Kurulu ve Cumhurbaşkanımız bizim iş yerlerimiz 16 Mart 2020 yılında kapatıldı. Tabi önce sağlık dedik. Buradan hükümetimize ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Vatandaşların sağlığını düşündükleri için. Bu bağlamda biz 1 Haziran’a kadar kapalı kaldık. Bu arada bu virüsten dolayı en çok bizim üyelerimiz, kahvehaneciler odasının üyeleri etkilendi. 1 Haziran itibariyle açıldık. Ancak oyunlar olmadı. Oyunlar olmadığı için kahvehanelerin açılması üyeler açısından hiçbir işe yaramadı. Üyelerimizin bazıları açmadı. Şuanda Bolu’da ortalama olarak kahvehane olarak 160 civarında kahvehanemiz vardı. Bunlardan 30-40 tanesi kapandı. 120’ya kadar düştük. Oda üye sayımız 420-430 civarındaydı. 360’lara geriledik. Önce sağlık diyoruz” ifadelerini kullandı.

“ODALAR OLARAK ESNAFLARIMIZA DESTEK OLDUK”

Kalaycı, Cumhurbaşkanı ve hükümet kararname çıkararak esnaflara 25 Bin Türk Lirası gibi bir destek sağlandığını anlatarak, “1 Temmuz’da diğer iş kollarımız açıldı. Fakat maalesef aynen olduğu gibi 20 Kasım 2020 tarihinde tekrar kapandı iş yerlerimiz. Toplamda 101 gün gibi bir süre zarfında kapalı kaldık. Tekrardan 2 Mart tarihinde açıldık. Bu virüsten eğlence mekanları çok yüksek derecede etkilendi. Bu süreçte bizlerde oda olarak boş durmadık. İlk kapandığımız 16 Mart’tan sonra Cumhurbaşkanlığına, Bakanlarımıza, Adaletle Kalkınma Partisine dilekçelerimizi yazdık. Yardımlar istedik. Ama maalesef 1.kapanış döneminde yardım edilmedi. 2.kapandığımızda 20 Kasım’dan bugüne kadar Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz kararname çıkararak esnaflarımıza önce 25 Bin Türk Lirası gibi bir destek kredi sağlama imkânı oldu. Bu krediyi alan ve alamayan esnaflarımızda oldu. 6 ay vadeliydi, iş yerlerimiz açılmayınca bu kredilerin ödeme zamanları geldi. Biz maalesef Bolu gibi küçük bir ilde olmamıza rağmen iki tane Kredi Kefalet Kooperatifin olması esnaflarımız için bir avantajdı. Odalar olarak esnaflarımıza ayrıca destek olduk. Bakanlığımız dedi ki, Halk Bankasından verilen kredilerde sicil affına sığınılarak yani sicili bozuk olanlar dahil bu kredi alınabilecek dediler. Ama maalesef bu olmadı. Bankalar bunu düzenli olarak veremedi. Kooperatif olarak 25-30 arasındaki kişiye ücretsiz kredi verdik. Üye olanlara da ayrıca, hiç sorgusuz sualsiz 25’er bin Türk Lirası olmak üzere 150 civarındaki üyemize kredi verdik” şeklinde konuştu.

“KURALLARA UYARAK BOLU’MUZU AYAKTA TUTALIM”

Kalaycı, kapalı oldukları süre içerisinde tabela vergisi, çevre temizlik vergisi, katı atık vergisi gibi vergilerin tamamını ödediklerini belirterek, “Bu bağlamda Belediyemize de müracaatlarda bulunduk. Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Kahvehanelerin açılışında bazı kahvehanelere gitmiş, arkadaşlarımızı ziyaret etmişler. Siftah adı altında yardımda bulunmuşlar sağ olsunlar. Ama Belediyemizden de isterdik ki 1000-1500 Türk Lirası gibi bir yardımlar ya da işte biz bu kapalı olduğumuz süre içerisinde tabela vergisi, çevre temizlik vergisi, katı atık vergisi bunların tamamını ödedik. Kapalı olduğumuz halde ödedik. Bunların iyileştirmeye gidilmesi gerektiğinde bunların alınmamasıyla ilgili müracaatlar yaptık ama maalesef bunları esnaflarımız ödediler. Cumhurbaşkanımız sağ olsun 1000’er Türk Lirası yardım için bütün Türkiye’de esnaflarımıza gelir kaybı desteği adı altında yardım yaptı. Ayrıca, kira yardımı küçük il olduğumuz için verdiler sağ olsunlar. Gelir kaybı desteğinden faydalanamayan çok az bir üyemiz kaldı. Bugün zincirin bütün halkaları birbirine bağlı. Kahvehane kapanıyor. Bunun yanında işçiler var. Bunun yayında çalışan emekçiler var. Hepsi birbirine bağlı. Lütfen temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet ederek Bolumuzu ayakta tutalım. İnşallah en kısa zamanda sarı ve mavi ’ye de dönerek tekrar oyunların başlamasına vesile oluruz. Bunu bizler yapacağız.  Buradan bütün esnaflarımıza hayırlı bol kazançlar diliyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim