Kuray Kültür Evi, Bolu’nun yetiştirdiği bilim insanlarını ve sanatçılarını, Bolulu gençlerle buluşturacak. Onlarca farklı türde kitabın bulunduğu mekânda, dans eğitimleri için de hazırlıklar sürüyor.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’da sanat ve kültür severlerin buluştuğu Kuray Kültür Evi, pandemi dönemi kısıtlamalarının gevşetilmesiyle beraber, bünyesindeki eğitim, sanat ve kültür etkinliklerine yeniden başlıyor. Binlerce kitabın bulunduğu kültür evinde öğrenciler tarihten, bilime; sanattan, edebiyata birçok esere erişebiliyor. Geniş bir toplantı salonuna da sahip mekânda, alanında uzman isimler tarafından farklı konularda seminerler de veriliyor.

“İNSANLARIN GELİŞTİKLERİ BİR YER OLMASINI AMAÇLADIK”

Kuray Kültür Evi’nin amacına ve hedefine ilişkin konuşan Gezgin Aşkın Çakır,  “Bütün gezginlerin hayali olan bir yer düşünün, ben de onlar gibi düşünüyordum. Bütün Türk Dünya’sını ve Avrupa’yı komple gezdim. Gezdiğim, gördüğüm yerlerde, gezginlerin gidebileceği kafe bir açtım. Bunu daha da geliştirip hem kitabın hem sanatın hem kültürün, eğitimin birleştiği bir yer olması için, böyle bir yer açtım. Burada arkadaşlarımız; eğitim atölyeleri, danslar, sanat, kültür, müzik hepsi bir arada olan güzel bir yer açtık ve zamanı öldüren değil, zamanı yaşayan insanların buluştukları, kendilerini geliştirdikleri bir yer olmasını amaçladık” dedi.

“BOLU’NUN YETİŞTİRDİĞİ BÜYÜKLERİ GENÇLERLE BULUŞTURUYORUZ”

Verilen seminerler konusunda bilim insanlarını ve sanatçıları Bolulu gençlerle buluşturduklarını belirten Çakır, “Bolu’nun yetiştirdiği Sabri Sümer Hocam, daha önce de Prof. Dr. Mustafa Çakır hocam buradaydı. Yine Bolu’nun yetiştirdiği Prof. Dr. Kemal Orak hocam da buradaydı. Bolu’nun yetiştirdiği sanatçıları, büyükleri buralarda ağırlayıp, gençlerimizle buluşturup, gençlerimize örnek olmaları, yetişmelerinde deneyimlerini paylaşmalarını amaçlıyoruz. O yüzden kendilerini bugün davet ettik. Biraz da ısrarla davet ettik, kırmadılar geldiler. Prof. Dr. Kutlu Kaan Sümen hocamın ailesi de burada. Kendisine vefa borcum da var, benim yetişmem de büyük katkısı oldu” ifadelerini kullandı.

“TANITIM GEZİLERİ YAPACAĞIZ”

Bolu’nun tanıtımı için gezi turları da düzenleyeceklerini açıklayan Çakır, “Bolu’nun tanıtımının biraz sıra dışı olmasını istiyoruz.  Bolu; Abant, Yedigöller, Gölcük, Seben Kaya Evleri’nin de dışında başka türlü de tanıtılması lazım. Frigler’in burada yaşadığını, Hititlerin bölge olarak, sınır da olsa buralarda etkilerini, bunları arkeolojik olarak tanıtmak istiyoruz. Bu konuda da arkeolog olarak dostlarımız var… Dağcı dostlarımız var… Dağcı dostlarımızla bu konuda derslerimizi çalışıyoruz. Bahar ayından sonra tanıtım gezileri yapacağız. Biraz Bolu’yu dışarıya tanıtacağız, arkeolojik olarak tanıtacağız. Bolu’nun kültürünü tabi ki elbette Köroğlu’nu tanıtacağız. Bolu’nun gelmiş geçmiş uzun tarihi var, bunu ince ince işleyip tanıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Kuray Kültür Evi’nde yakın zaman içinde planlanacak programlarla dans eğitimleri verilecek. Yine sanatseverlere hitap edecek sergilere de ev sahipliği yapacak.

Editör: TE Bilisim