Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, Kurban Bayramı’nda etlerin tüketilmesi ve saklanması konusunda bilgiler verdi. Yüzüak, bayram boyunca nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinerek beslenme önerilerinde bulundu. 

Haber: Mehmet Fatih Yalınız 

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Tuğba Yüzüak, Kurban Bayramı’nda etlerin nasıl saklanması gerektiği, sağlıklı pişirme yöntemleri ve dengeli beslenme önerileri gibi birçok konuda bilgiler verdi. 

“ET 24 SAAT DİNLENDİRİLMELİ”

Kurban kesildikten sonra kurban etinin mutlaka 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Kurban Bayramı’nda öncelikle dikkat etmemiz gereken nokta, eti hemen kesilir kesilmez tüketmemeye özen göstermek. Çünkü etlerde,  ölüm katılığı ya da ölüm sertliği dediğimiz bir durum oluşuyor. O yüzden sağlık olarak, bizim uzmanlar tarafından en çok dikkat ettiğimiz nokta bu. Etin mutlaka 24 saat dinlendirilmesini istiyoruz. 24 saatin ardından işlem görmesinin ve tüketilmesini istiyoruz. Aksi takdirde, çok ciddi sindirim sorunlarına ve bağırsaklarda da çok ciddi bakteriyel sorunlara yol açtığını gözlemliyoruz. Bayramda et kesimi ve tüketimi açısından birinci önceliğimiz budur” ifadelerini kullandı.

“TEK SEFERLİK ÇÖZDÜRME İŞLEMİ YAPMALIYIZ”

Etlerin saklanması ve çözdürme işlemi hakkında bilgiler veren Yüzüak, “Pişirme yöntemi çok önemli, mümkünse ızgara, haşlama şeklinde tüketilmesini istiyoruz. Etin saklanması konusunda, küçük parçalar haline ayrılıp buzlukta ya da derin dondurucuda, tek pişirimlik şekilde poşetlenip saklanırsa çok daha sağlıklı olur. Çünkü etin, çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmasını uygun görmüyoruz. Mümkünse tek seferlik çözdürme işlemi yapılması özellikle et için çok önemli bir noktadır. Kıymalık, kuşbaşılık şeklinde yapılıp, tek pişirimlik poşetlere konulup, o şekilde dondurulursa çok güzel olur. Çözdürme işleminin de buzdolabında yapılmasını istiyoruz. Sıcak suyun içerisinde ya da oda sıcaklığında çözdürülmesini çok uygun bulmuyoruz. Buna çok dikkat edilmeli” dedi.

“ET TÜKETİRKEN YANINDA MUTLAKA SEBZE”

Diyetisyen Tuğba Yüzüak, etin, vitamin zenginliği açısından çok zengin bir kaynak olduğunu belirterek, “Et, aslında çok sevdiğimiz, zengin hayvansal kaynaklardan bir tanesi. İçerisinde B vitaminlerinin hepsi var. Çinko ve demir var. Özellikle şu dönemde en çok sıkıntı yaşadığımız; demir eksikliği. O yüzden, et tüketimi bizim için önemli. Etin içinde sadece C ve E vitaminleri yoktur, o yüzden et tüketirken yanında mutlaka sebze veya salatagillerden yani C ve E vitamini yoğun olan yeşil yapraklı sebzelerle beraber tüketilmesi çok daha iyi olur. Hatta yapılabiliyorsa, kuşbaşılı ya da kıymalı sebze yemekleri ile beraber yapılırsa çok daha güzel olur” diye konuştu.

“ETİN GÖRÜNEN YAĞLARINI AYIKLAYIN”

Etin üzerinde bulunan, görünür yağlarının ayıklanması gerektiğine değinen Yüzüak, özellikle kalp damar rahatsızlığı bulunan bireylerin dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. “Bir yetişkin birey, gün içerisinde 150 grama kadar et tüketimi yapabilir. Ancak, bu rakamın üstüne çıkılması da kolesterol açısından sorun yaratabilir. Kalp damar rahatsızlığı ya da karaciğer yağlanması olan bireylerde gramajlar biraz daha düşürülmelidir. Etin, mümkün olduğunca görünür yağlarından ayıklanmasını istiyoruz. Görünür yağından ayıklasanız bile etin %20’lik kısmı yağdır. O yüzden, yağ ile kavurma, yağ ile pişirme ya da içerisinde kuyruk yağı koyma durumları yağ oranını daha çok artırdığı için kişilerde özellikle kalp damar açısından sıkıntı yaratabilir.”

“GÜN İÇERİSİNDE ET TÜKETİMİNİ NASIL DENGELEMELİYİZ?”

Diyetisyen Tuğba Yüzüak, bayramda gün içerisinde et tüketiminin fazla olması durumunda, beslenme dengesini sağlamak adına kahvaltı ve akşam yemeklerinde yapılması gerekenleri sıraladı. Yüzüak, “Eğer o gün, et tüketimi miktar olarak aşılacaksa, hafif bir kahvaltı yapılmalı. Yoğurtlu, yulaflı, sütlü ya da meyveli bir kahvaltının ardından gün içerisinde et tüketiminin biraz aşıldığını düşünürsek, akşamı da hafif bir proteinli salata ile geçiştirmek gerekir. Eğer başka bir şekilde dengelemek istersek, su tüketimini artırmak önemli. Gün içerisinde normalde 1,5 litre tüketen bir bireyse, bunu en azından 2-2,5 litreye çıkarması metabolizmanın biraz daha aktif çalışmasını sağlar. Böylelikle, o gün içerisindeki kalori açığını biraz daha kapatabiliriz.

Günü kurtarmak için başka bir seçenek olarak; akşamları en az 45-50 dakikalık yürüyüşler yapılması çok önemli.

Gün içerisinde baklava, tatlı gibi çok fazla karbonhidrat alınacaksa, ekmek tüketimi ya da ekstra meyve tüketiminden kaçınarak dengelemeye çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

BAYRAMDA ALINAN FAZLA KİLOLAR İÇİN NE YAPMALI?

Yüzüak, bayramda et tüketiminde aşırıya kaçılmasının ardından alınan fazla kilolar için bayram sonrasında nasıl beslenmek gerektiğinden söz etti. “Diyelim ki, bayramda çok fazla kaçırdık ve kilo alımı gözlemledik. Hemen akabinde, bizim detoks programı dediğimiz, daha fresh beslenmeye gidilirse daha sağlıklı olur. Yani biraz daha sebze, salata, süt ve süt ürünleri ağırlıklı beslenme tablosu. En azından vücudu toksinlerden ve bakterilerden arındırmak adına bayram sonrası 3-4 gün bu şekilde beslenilirse iyi olur. Tarçınlı, limonlu detoks suları yapılabilir. Bu tarz fresh beslenmelere gidilirse vücudu biraz daha arındırmış oluruz.

Herkese, ailesiyle ve sevdikleriyle mutlu, huzurlu, güzel bir bayram geçirmelerini diliyorum.”

Editör: TE Bilisim