Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Sevil Ülger, et pişirilmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kurbanlar kesildi, paylar dağıtıldı. Kurban Bayramı tüm neşesiyle sürerken, sıra hazırlanan etlerin pişirilmesine geldi. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Sevil Ülger anlattı.

“10 SANTİMETRE KADAR BİR MESAFE OLMASI GEREKMEKTE”

Izgara yapılırken dikkatli olmak gerektiğini aktaran Ülger, “Özellikle ızgara yöntemi kullanırken eğer doğru pişirme teknikleri kullanmazsak orada kanserojen maddeler ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu kanserojen maddelerin ortaya çıkmaması için etle ateş arasındaki mesafenin çok yakın olmasını istemiyoruz. Arasında 10 santimetre kadar bir mesafe olması gerekmektedir. Özellikle bunlara dikkat etmemiz gerekmektedir” dedi.

“150 GR KADAR GÜNLÜK ET TÜKETİMİ UYGUN”

Ülger, bir kişinin tüketmesi gereken günlük et miktarına ilişkin, “Günlük tüketilen et miktarı da tabi ki de bireyden bireye göre değişmektedir. Biz ortalama 100-150 gram kadar kırmızı et tüketilmesini uygun görüyoruz. Tabi bu çok genel bir bilgi olur. Bireylerin yine kronik rahatsızlıklarına göre kilolarına göre ya da erkek, kadın olmasına göre bu miktar değişebilir. Ortalama 100-150 gr kadar günlük et tüketimi uygundur” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİLMESİNİ KESİNLİKLE ÖNERMİYORUZ”

Sağlık sorunu olan vatandaşların için sakatatlardan uzak durulmasını öneren Ülger, “Sakatatlar baktığımızda kolesterol oranları çok yüksek. Dolayısıyla hele ki bireylerin herhangi bir kronik problemleri varsa bu dönemde bunların tüketilmesini kesinlikle önermiyoruz. Bu özellikle karaciğer, işkembe, kelle paça tarzı şeylerin yağ oranları çok yüksek. Dolayısıyla eğer herhangi bir problemimiz yoksa bayram günü olduğu için belki çok az tadımlık. Yine kızartma yöntemleri değil de karaciğer tüketilecekse bol sebzeyle yapılmış bir sote şeklinde porsiyon kontrolü sağlayarak tüketebiliriz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim