Ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak. Kış lastiği takmayan sürücüye 715 lira ceza kesilecek.  Karlı, buzlu ve yağmurlu zeminlerde standart lastiğe göre daha iyi yol tutuş ve fren mesafesi sağladığı için uygulanan kış lastiği zorunluluğuna kısa bir süre kaldı. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2021'e kadar devam edecek.

Haber: Selda Selin ÖZBAY

Kış lastiği takma zorunluluğu ile ilgili açıklamada bulunan Bolu’nun önde gelen firmalarından Albayraklar Otomotiv sahibi Ercan Albayrak, “Lastik değişimlerinin kasım ayında başlaması gerekiyor. 1 Aralık’ta yasal zorunluluk başlamış olacaktır. Onun öncesinde hazırlıkların yapılması ve araçların kışa hazır hale getirilmesi gerekmektedir” dedi.

“KASIM AYI İÇERİSİN DE LASTİK DEĞİŞİMLERİNİ YAPTIRMALARINI ÖNERİYORUZ”

Albayrak, kış lastiği uygulamasının zorunluluktan öte can güvenliği için takılması bilincinde olunması gerektiğini söyleyerek, “Kış lastiği konusunda hasiyet çok önemlidir. Bütün araç kullanıcıların önce kendileri sonra karşındakileri emniyete almaları gerekir. Kış lastiği kullanımı aslında onların ekonomi olarak bir zarara yol açmasına neden olmuyor. Çünkü bir lastiğin kilometresel olarak ömürleri vardır. Her araç grubuna göre değişim gösterir. Yaz lastiği ve kış lastiğini ayrı ayrı kullanmak toplamda 8 adet lastiğin ömrünü uzatmaktadır. Ekonomik olarak bir kayıpları söz konusu olmuyor. Daha güvenli ve konforlu araç kullanımı sağlıyor. Trafiği tehlikeye atamadan doğru zamanda doğru ürünü kullanmalıyız. Tüm sürücülerimizin kurallara uymalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

“YOĞUNLUK OLUŞTURMADAN HER ŞEKİLDE HİZMET VERMEYE GAYRET EDİYORUZ”

Albayrak, koronavirüs salgını nedeniyle hijyene ve yoğunluğa dikkat ettiklerini altını anlatarak, “Pandemi dönemi dolayısıyla yoğunluk yaşanmaması için randevulu sistemle araçların lastik değişimini yapıyoruz. Ama bazen yüzde yüz randevulu şekilde yürütmek çok kolay olmuyor. Seyir halinde olan müşterilerimizde oluyor. Yoğunluk oluşturmadan her şekilde hizmet vermeye gayret ediyoruz. Kasım ayı içerisin de lastik değişimlerini yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.

“UYGUN FİYATA LASTİK SÖKME-TAKMA İŞLEMİ YAPIYORUZ”

Albayrak, lastik sökme ve takma işlem ücretinden bahsederek, “Otomobil gruplarında ortalama lastik değişimi 4 lastik sökme ve takma işlemleri 100 lira seviyelerindedir. Son dönemde bazı değişikliler oluşmaktadır. Patlak üreyen lastikler ya da boyutu farklı lastiklerde fiyatlarında değişiklik göstermektedir. Lastiklerinizi saklama hizmeti de verilmektedir. Lastiği uygun koşullarda saklamanın da önemi büyük.4 adet lastiğin saklanması 50 lira civarında hizmeti verilmektedir.

“LASTİĞİN RAF ÖMRÜ YOK”

Albayrak, bekletilmiş, ömrü dolmuş lastiklerin özelliğini kaybettiğini, balansın da tutmadığını belirterek, “Lastiğin raf ömrü yoktur. Bu nedenle lastik üzerinde son kullanma tarihi yazmayan bir materyaldir. Kullanıma bağlı olarak aracın altına takılması ve gerilmesiyle lastiğin ömrü başlamış olur. Kullanılmaya başlamasıyla birlikte ömrü beş yıldır. O yıllar içersinde az ya da çok kullanım fark etmez. Çünkü gergin havanın bulunması,  yük altına girmiş plastiğin kış, yaz, sıcak, soğuk gibi dayanırlıkları ortalama beş yıl olarak hesaplanır. Belki bir veya iki çok iyi durumdaysa kullanılabilir. Lastiğin aşınması diş derinliği ile ölçülmektedir. Her lastiğin kendine göre belirli diş derinlikleri vardır. Sonuç olarak 1.6mm de trafikten men edilme nedenidir. 3mm altında olanları ise değiştirmek gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim