Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Proje Destek Ofisi Koordinatörlüğü tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Akademik Makale Yazma Eğitim programında, kurum içi ve kurum dışından katılan 647 katılımcıya eğitim veren akademisyenlere teşekkür plaketleri verildi.

Rektörlük Senato Odası’nda düzenlenen törene, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kamil Gürel, Prof. Dr. Aydın Him ve Prof. Dr. Samettin Gündüz, Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Fatma Öztürk, Proje Destek Ofisi Yönetim Kurulu Üyeleri ile akademisyenler katıldı.

Akademik Makale Yazma Eğitimi, 22-23 ve 24 Nisan 2021 tarihlerinde çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirildi. 3 Mayıs 2021 tarihinde ise, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri olmak üzere tüm gruplarda ortak olmak üzere, etkili bilimsel sunum teknikleri, makale yazımında etik kural ve ihlaller, yağmacı dergiler, kullanılabilecek açık kodlu yazılımlar ele alındı.

Törenin açılışında konuşan Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Fatma Öztürk, eğitimlere hedeflenenden daha fazla katılımcının başvurduğunu ve bunun kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, “Katılımcıların büyük bir çoğunluğu Sağlık Bilimleri’nden olmak üzere 550 kişi Sağlık Bilimleri’nden, 60 kişi Sosyal Bilimler’den, 30 kişi de Fen Bilimlerinden olmak üzere toplam 647 kişi katıldı. Kurum dağılımları, yaklaşık yüzde 60’ının kurum dışı olduğunu, geri kalanının üniversite personelimiz olduğunu görüyoruz. Kurum dışı katılımın fazla olması da bizi heyecanlandırdı. Çünkü bu eğitimleri, Üniversitemizde bulunan öğretim üyelerimize ve lisansüstü öğrencilerimize yönelik açmıştık ama kurum dışından da yoğun bir talebin olması bizi mutlu etti.” dedi.

“YENİ EĞİTİM TÜRLERİ İÇİN TALEPLER ALDIK”

Eğitimlerin Youtube’da açtıkları bir kanalda aynı gün yayınlandığını kaydeden Doç. Dr. Öztürk, eğitimler sonrası gerçekleştirdikleri anketin sonuçlarını değerlendirerek, “Katılımcılara bundan sonraki eğitimlerden beklentilerinin neler olduğunu sorduk; proje yazma eğitimlerinin ve makale yazma eğitimlerinin devam etmesini istiyorlar. Üniversitemizde İngilizce çeviri yapacak bir birimin olması yönünde talepleri var. Özellikle Mühendislik alanında kullandığımız bazı yazılımlar var. Bunlar konusunda eğitim verilmesini istiyorlar. Lisansüstü öğrencilerimizden, tez yazımı konusunda eğitim almak isteyenler var. Bunun dışında, Bilim Felsefesi eğitimi almak isteyenler var. Gerçekten çok çeşitli bir portföy oluştu katılımcılardan alınan geri dönüşler sonrasında. Bundan sonra yapılacak eğitimlerde, bu talepler bize yön verecek. Katılımcılar eğitimlerin ücretsiz olması ve herkese açık olmasından dolayı bizlere teşekkür ettiler. Bu eğitimler, üniversitemizde bu kadar kapsamlı düzenlenen ilk eğitimler oldular. O yüzden de aldığımız geri dönüşler iyiydi.” diye konuştu.

Doç. Dr. Öztürk, konuşmasının sonunda, eğitim veren akademisyenlere, Proje Destek Ofisi Yönetim Kurulu Üyelerine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya teşekkür etti.

“GERİ BİLDİRİMLER BİZE YENİ EĞİTİMLER İÇİN YÖN VERDİ”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Akademik Proje Yazma Eğitimlerinin ardından Akademik Makale Yazma Eğitimlerinin de başarıyla tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Akademik Makale Yazma Eğitimlerine başladığımız zaman talebin de fazla olduğunu gördük. Bu, aynı zamanda  bir önceki çalışmanın da iyi olduğunu, bu çalışmalardan verim alındığını ve sonraki çalışmalarda talebin artacağını bizlere gösterdi. Makale Yazma Eğitimlerinde de katılımcıların geri bildirimleri bize yeni eğitimler için yön vermiş oldu.” diye konuştu.

“EĞİTİMLERİN BAŞARIYA ULAŞMASI BÜYÜK YANKI BULDU”

Akademik makale ve proje yazma eğitimlerini ilk önce sadece kurum içinde vermeyi düşündüklerini, ancak talep fazla olunca, kurum dışından katılımcılarında istifade etmesi amacıyla eğitimleri daha geniş kapsamlı verdiklerini vurgulayan Rektör Alişarlı, “Eğitimlerimizin geri dönüşleri çok olumlu. Diğer Üniversitelerden Rektör Hocalarımız eğitimleri kendi üniversitelerinde yaptırmak için davet ettiler. Biz genelde olumlu cevap veriyoruz. Bu kapsamda yansımalar ve dışardan gelen değerlendirmeler çok güzel. Üniversite olarak hayırlı bir niyetle adım attık, gelecekte daha da verimli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Çünkü hem bu işe talip olanlara destek veriyorsunuz, hem de kurumunuzun tanıtımına katkı sunuyorsunuz. Bu da oldukça önemli. Katkı sağlayan, eğitim veren, emeği geçen akademisyenlere desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından törene katılan akademisyenlerden gelen soru ve yorumlar değerlendirildi. Akademik Makale Yazma Eğitimi veren Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Hamid Boztaş, Prof. Dr. Ahmet Ural, Prof. Dr. Akcan Akkaya, Prof. Dr. Ali Evren Tufan, Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Prof. Dr. Seyit A. Kayış, Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Naci Çelik, Prof. Dr. Kemal Polat, Doç. Dr. Mustafa Alper Akkaş, Doç. Dr. Turgay Pekdemir, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Nazmiye K. Yıldırım, İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bilal Gökkır, Fen Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamit Coşkun, Prof. Dr. Ekrem Gürel, Dr. Öğr. Üyesi Galip Çağ, İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan Tutar, Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Eralp Bahçivan, Doç. Dr. İbrahim A. Köse, Teknoloji Fakültesi’nden Prof. Dr. Mithat Zeydan ve Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’ndan Öğr. Gör. Aslı Altundal Çapar’a teşekkür plaketleri Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından verildi.

Konuk akademisyenler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Üstün Aydıngöz ile Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mehmet Halil Öztürk’ün teşekkür plaketleri ise kendilerine gönderildi.

Editör: TE Bilisim