Bolu Ticaret Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle, 2018 Mali Destek Programları kapsamında “İmalat Sanayiine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi”, “Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı”, “Ulaşım Araç ve Sistemleri Değer zincirlerinin güçlendirilmesi” ve “Turizm Mali Destek Programı” toplantısı düzenlendi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2018 yılı proje teklif çağrıları kapsamında bölgedeki kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşların bölgesel gelişmeye ivme kazandıracak projeleri için toplamda 25.000.000 TL destek verecek. Bu kapsamda, programların içeriğinin ve detaylarının paylaşıldığı "Bilgilendirme Toplantıları" Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda gerçekleştirildi.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş’in ev sahipliği yaptığı toplantıya; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket Kırıcı, kurum müdürleri ve çok sayıda yönetici katıldı.

Toplantı, İstiklal Marşının okunmasının ardından Saygı Duruşu ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı.

“BÖLGESEL YENİLİK STRATEJİMİZ ÖZ OLARAK BÖLGEMİZİN VİZYONUNU ORTAYA KOYMAKTA”

Çöpoğlu, Doğu Marmara Kalkınma ajansı bölgemizin kalkınmasana yönelik çalışmalarına 2010 yılından bu güne devam etmekte olduklarını ifade ederek;  “Bu amaçla bir taraftan planlama, stratejik geliştirme ve yatırım destek maliyetleri ile ilgilenirken diğer taraftan nitelikli projelere mali teknik destek sağlamak faaliyetlerini yürütmekteyiz. Bu çalışmalar çerçevesinde bölgemizin kalkınmasına ışık tutan 2014-2023 dönemisin kapsayan Doğu Marmara Bölge Kalkınma Planı bölgemizin her kesimini kucaklayan bir anlayışla hazırlanmıştır. Doğu Marmara Kalkınma Planı 30Aralık 2014 tarihinde Başbakanımızın Başkanlığında toplanan bölgesel gelişme yüksek kurulunca onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Ajansımızca hazırlanan ve hala yürürlükte olan 2014-2020 Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisidir. Yine katılımcı bir anlayışla hazırlanan bu çalışma bölgemizin odaklanıcı alt sektörleri ve bu sektörlere yönelik desteklerin çerçevesini çizmektedir. Bölgesel Yenilik Stratejimiz öz olarak bölgemizin vizyonunu ortaya koymakta bölge vizyonumuz bilgi üreten ve teknoloji geliştiren küresel yenilikleri takip eden ve kendini şekillendiren bir bölge olmaktır” diye konuştu.

“458 PROJE İÇİN TOPLAM 3,7 MİLYON TL TAHSİS EDİLDİ”

MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Kocaeli başta olmak üzere Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın sorumluluğunda yer alan illere sağlamış oldukları finansman ve teknik desteklerin verilerini açıklayarak, kurum olarak hayata geçirdikleri yeni projelerden de bahsetti. Çöpoğlu; “Bu hedeflere ulaşmak için MARKA kurulduğu yıldan bu yana bölgesel ihtiyaçlara özgü tasarlanmış proje ve faaliyetlere doğrudan finansman desteği ve teknik destek sağlamıştır. Doğrudan finansman desteği kapsamında 19 mali destek programı, 6 doğrudan faaliyet destek programı ve 6 güdümlü proje hayata geçirilmiştir. Toplamda 450 proje için yaklaşık 109 milyon destek sağlanmıştır. Eş finansman katkıları ile birlikte bölgemizde yaklaşık 194 milyon tutarında bir yatırım gerçekleştirilmiştir. MARKA ayrıca 9 teknik destek programı hayata geçirmiş 458 proje için toplam 3,7 milyon TL tutarında bölgemizin hizmetine tahsis etmiştir. Teknik ve mali desteklerin yanı sıra sürekli eğitim merkezimiz MARKASEM bünyesinde de paydaşlarımızın kurumsal kapasitesi ve insan kaynakları kapasitesini geliştirmeye yönelik eğitimler yapmaktayız. MARKASEM bu güne kadar bölge genelinde 27 farklı konuda düzenlediği eğitim organizasyonu ile toplamda 29 bin 32 kişiye eğitim desteği sağlamıştır” şeklinde konuştu.

“2018 DESTEĞİ 25 MİLYON TL”

2018 yılında sunacağımız mali destek programı hakkında bilgilendirme yapan Çöpoğlu; “ Bu yıl kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik imalat sanayiine yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi mali destek programı ve üretim altyapılanın geliştirilmesi küçük ölçekli altyapı mali destek programına toplanda 14 milyon, kar amacı güden kurumlar yönelik ise ulaşım araç ve sistemleri değer ve zincirlerinin güçlendirilmesi mali destek programı ve turizm destek mali programı ile toplamda 11 milyon destek sunulacaktır. Kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşlarımızın fark yaratacak yüksek katma değerli ürünlerle hizmetler geliştirecek projeler için 2018 yılında faydalandıracağımız desteğin toplam tutarı 25 milyon TL’dir. İnanıyorum ki doğu Marmara kalkınma ajansımızın ve 5 ilimizin giderek artan işbirliği bölgemiz ve ülkemizin daha güzel adımlara vesile olacaktır” dedi.

“KALKINMA AJANSININ İLİMİZE VERDİĞİ DESTEKLER VAR”

MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu’ndan sonra konuşan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu’da kalkınma ajansının verdiği desteklerden mutlaka yararlanılması gerektiğini vurguladı. Ateş; “Biliyorsunuz her sene bu desteklerden mali destek programları açıklanarak ilimiz olarak da burada konum almak zorunda kalıyoruz, çalışmalarımız ona göre yapıyoruz. Tabi kalkınma ajansımızın özellikle ilimize verdiği destekler var doğrudan faaliyet desteği olsun teknik destek olsun, mali destekleri, güdümlü destekler olsun. Biz ilimiz olarak ta bu konuda bir hayli yol katettik. Mali destek programlarında özellikle illerin yarıştığını görüyoruz daha doğrusu firmaların yarıştığını görüyoruz, projelerin yarıştığını görüyoruz. İlimiz bir turizm kenti olduğunu ifade etmiştik. Turizm de bu kapsamın içinde” dedi.

“PROJEYİ DOĞRU YAZMAK VE İFADE ETMEK ZORUNDAYIZ”

TSO Başkanı Türker Ateş, yönetim olarak proje konusunda müdahale etmediklerini fakat destek almak konusunda projeyi doğu yazmak ve ifade etmek durumunda olunduğunu belirterek; “Projelerimizi hazırlarken projelerin değerlendirilmesi bağımsız denetmenler sayesinde oluyor. Biz burada yönetim olarak müdahale edemiyoruz. Özellikle söylüyorum projeyi yazarken yazıcı firmalarımızın senaryosunu iyi yazması gereğini iyi anlatıp ifade etmesi gerektiğini biliyorum. Bu konuda mutlaka ama mutlaka teknik destek alın. Biz hep beraber çalışıyoruz. Ne kadar çok proje yapabilirsek sıralamaları, kriterleri 100’ün üzerinden başlıyor puanlaması da para ayrılmış bir miktar varsa o miktar dolana kadar projenin değerlendirmesi ne kadarsa işte 100 puan alan önde 60 puan en altta veya daha altında. Biz burada projeyi doğru yazmak ve ifade etmek zorundayız. Hizmet sektöründe çok fazla destekler olmuyor ama bu mali destek programında var. İmalat sektörüne baktığımız zaman da imalat sektörümüzün destekleri Ekonomi Bakanlığından, KOSGEB’den çekişti yerlerden desteler var. Ama burada da bir destek var. Arkadaşlar aynı gemideyiz. İlimizin kalkınması için bizlerin bu projelerden faydalanmanız gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“2017 YILININ ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE DÜNYANIN EN HIZLI KALKINMA HAMLESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

TSO Başkanı Türker Ateş’den sonra Bolu Valisi Aydın Baruş, ekonomik kalkınmada dünyanın önemli ülkelerinde biri haline gelindiğine değinerek; “Çok değerli katılımcılar, ülkemiz her geçen yıl dünya ekonomisinde payı arttıran ve gerek 2023 gerekse daha uzun vadeli hedeflere emin adımlar ile ilerleyen bir ülke ülkemiz gerçekleştirmiş olduğu bu ekonomik kalkınmada dünyanın en önemli ülkelerinden bir haline gelmiş durumda. Malumunuz olduğu üzere 2017 yılının üçüncü çeyreğinde dünyanın en hızlı kalkınma hamlesini gerçekleştirdik. Bu kalkınma başarısında özel sektörümüzün yeri çok büyük, dolayısıyla önümüzdeki vizyonumuzu gerçekleştirmede Türkiye’nin dünyanın sayılı ekonomilerinden biri haline gelmesinde özel sektörün, bu vazgeçilmez payı devam edecek. Bu çerçevede de devletimizin gerek doğrudan destekleri gerekse kalkınma ajansları ile verdiği destekler çerçevesinde Bolu’lu iş adamlarımızın da çok önemli roller üstleneceğine inanıyorum.

Doğu Marmara kalkınma ajansı beş ilimizi kapsıyor, Yalova’dan başlayıp Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu illerini içeriyor bu beş ilimiz Doğu Marmara kalkınma ajansı yönetim kurulunda temsil ediliyor. Aynı zamanda Belediye Başkanlarımız, İl Genel Meclisi Başkanlarımız, Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanlarımız yer alıyor. Bu ajans toplantılarında biz bölgemizin Türkiye ekonomisinde rolünü nasıl daha fazla arttırırız ve illerimizi bundan nasıl faydalandırırız yönünde tartışmalar yapıyoruz ve bu kapsamda da önümüzdeki yıllarda yapmayı planladığımız çalışmaları planlıyoruz” diye konuştu.

“DOĞU KALKINMA AJANSI 104 MİLYON DESTEK SAĞLAMIŞ”

Baruş, Güdümlü proje kapsamında gümrük binasının bitme aşamasında olduğunu ve verilen desteklerin sevindirici olduğunu kaydetti. Baruş; “2010 yılından bu güne kadar 104 milyon civarında bir destek sağlamış Doğu Marmara kalkınma ajansı. Bu desteklerden ilimizin nüfusuna göre almış olduğu destekte sevindirici düzeyde, son yıllarda artan bir ivme kazandı. Özellikle güdümlü proje kapsamında bir gümrük binası projemiz vardı ve bitme aşamasında ve sanayicilerimizin gümrük işleri daha kolay yapıla bilinecek. Bir güdümlü projemiz daha gündemde oda Gerede ilçemizdeki deri ve yağ atıklarının değerlendirilmesi, o konuda da başarılı bir şekilde süreç devam ediyor. Bu güdümlü destek projelerinden yararlanmak çok önemli çünkü bütün sanayicilerimizin çalışmalarına alt yapı teşkil edecek nitelikte ve onları destekleyecek nitelikte çalışmalar bunlar. Diğer taraftan mali destek programı kapsamında da her yıl önemli miktarda ajansımız destek sağlıyor bu kapsamda da bu yıl dört program açıklanıyor. Bu programlardan iki tanesi özel sektöre, iki tanesi de ker amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik. Bildiğiniz gibi sanayide aynı zamanda hizmet sektöründe de insan alt yapısının daha donanımlı hale getirilmesi, kaliteli insan gücünün iş gücü piyasasına getirilmesi üretimin nitelikli hale getirilmesi açısından son derece önemlidir. Bu çerçevede de mesleki ve teknik eğitime verilecek destekler layıkıyla yararlanmamız lazım” şeklinde konuştu.

“ARGE ÇALIŞMALARI SON DERECE ÖNEMLİ”

Baruş, Bu yıl Bolu’daki tüm iş adamları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardan destek alması için güzel çalışlara beklediğini ifade ederek; “ Diğer programlarımızda üretim alt yapısının desteklenmesi buda sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu gerek teknolojik alt yapı gerek insan altyapısını güçlendirilmesine yönelik bir program olacak. Bu çerçevede de organize sanayi bölgemize rol düşüyor sanayi bölgelerindeki ARGE bölümlerinin güçlendirilmesi, teknolojik çalışmalara alt yapı hazırlayacak projelerin üretilmesi son derece önemli. İlimizin bu yıl gerektiği gibi destek alması için tüm sanayicilerimizden iş adamlarımızdan ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarımızdan güzel çalışmalar yapmasını bekliyoruz” dedi.

Son olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket Kırıcı 2018 mali destek programları hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirerek destek sağlanacak programlar içeriği hakkında bilgilendirme yaptı. Kırıcı, sunumunda şu ifadelere yer verdi:

“Kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, yerel potansiyeli harekete geçirmek, proje ve faaliyetlere sağlanacak mali ve teknik destekler ile kurum ve kuruluşların proje üretme ve yönetme kapasitesini geliştirmek, Doğu Marmara TR42 Bölgesi'nin yatırım imkânlarını iç ve dış yatırımcılara tanıtmak suretiyle Bölge'nin, ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalar çerçevesinde rekabet gücünü artırmak, ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek amacı ile 2014-2023 Bölge Planı kapsamında 2018 yılı için 4 ayrı Mali Destek Programı açıklamıştır.

Söz konusu programlara yapılacak proje başvuruları 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren alınmaya başlanılacak olup, başvuruların sistemde tamamlanması için son tarih 23 Mart 2018 saat 23.59 ve başvuruya ilişkin taahhütnamenin elden teslim edilmesi için son tarih 30 Mart 2018 saat 17.00 olarak belirlenmiştir.

İmalat Sanayine Yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı

Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik olarak hazırlanan bu programda; Doğu Marmara Bölgesi'nde imalat sanayiinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılmasına yönelik projeler desteklenecektir.

Desteklerin Tutarı,

Asgari tutar: 75.000 TL, Azami tutar: 600.000 TL

Kimler Başvuru Yapabilir? Meslek Yüksekokulları (MYO), Mesleki Eğitim Merkezleri (MEM), Mesleki ve Teknik Liseleri (MTL), OSB, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi ve Ticaret Odaları başvuru yapabilir.

Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri

Proje süresi asgari 12 ay azami 24 aydır.

Ulaşım Araç Sistemleri Değer Zincirlerinin Güçlendirilmesi Mali Destek Programı

Ulaşım araç ve sistemleri değer zincirinde yer alan işletmelerin; yenilikçi ekosistemlerle entegrasyonunu ve üretim süreçlerinde ve ürünlerinde ileri teknolojiye geçişini destekleyerek bölgemizin ulaşım araç ve sistemlerine yönelik üretim ve hizmet faaliyetlerinde değer zincirlerinin rekabet gücünün artırılması amaçlanmaktadır.

Desteklerin Tutarı

Asgari tutar: 100.000 TL, Azami tutar: 750.000 TL

Kimler Başvuru Yapabilir?

KOBİ statüsündeki işletmeler, Kar amacı güden kooperatif ve birlikler başvuru yapabilir.

Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri

Proje süresi asgari 12 ay azami 24 aydır.

Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Mali Destek Programı

Bölgenin öne çıkan sektörlerinde, iş birliği ve ihtisaslaşma yoluyla yenilikçi üretim kapasitesini artırmaya yönelik çatı kurum ve kuruluşlar tarafından ortak kullanım amaçlı fiziki altyapıların oluşturulması ve/veya geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Desteklerin Tutarı

Asgari tutar: 75.000 TL, Azami tutar: 750.000 TL

Kimler Başvuru Yapabilir?

Odalar ve Borsalar, Organize Sanayi Bölgeleri, Üniversiteler, Kamuya ait Araştırma Merkezleri, Enstitüler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri veya Teknoloji Transfer Merkezleri (Üniversitelerin ve/veya teknopark yönetici şirketlerin ortak olduğu bir özel hukuk tüzel kişisi (şirket) olarak faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ara yüzleri). Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Birlikler ve Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler başvuru yapabilir.

Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri

Proje süresi asgari 18 ay azami 24 aydır.

Turizm Mali Destek Programı

"Turizm Mali Destek Programının amacı, turizm sektöründe yüksek katma değerli hizmetlerin geliştirilmesine katkı sağlayarak bölgenin turizm gelirlerinden aldığı payın artırılmasıdır.

Desteklerin Tutarı

Asgari tutar: 40.000 TL, Azami tutar: 400.000 TL

Kimler Başvuru Yapabilir?

KOBİ statüsündeki işletmeler, Kar amacı güden kooperatif ve birlikler başvuru yapabilir.

Başvuru Süreci ve Uygulama Yeri Proje süresi asgari 12 ay azami 24.”

Editör: TE Bilisim