Bolu’da, ikinci el araç piyasası, en durgun zamanlarını yaşıyor. Pandeminin başından itibaren oldukça hareketli bir süreç izleyen ikinci el piyasasında, Kasım ayından bu yana adeta galericilerin telefonları bile çalmıyor. Bolu’da, ikinci el araç alacak vatandaşlara uyarıda bulunan galerici esnafı Gürkan Güler, “Piyasa durdu, alış-satış yok. İlanlarımızda 16-17 tane araç var ama telefonlarımız bile çalmıyor. Bu 3 aylık süreçte ikinci el araç fiyatları da düştü. Piyasanın daha fazla düşeceğini sanmıyoruz. Vatandaşlar araba alacaksa şuan tam zamanı” dedi.

Özel Haber: Ömer ÇETİNASLAN

 Pandemi sürecinin başından itibaren fiyatlarını ikiye katlayan ikinci el araç piyasası, Kasım ayından itibaren en durgun zamanlarını yaşıyor. Bolu’da ikinci el araç piyasasında hareketliliğin durmasını pandemi etkisi, kısıtlamalar, yüksek faizler ile dolar ve altının yükselmesine bağlayan galerici esnafı, Mart ayından itibaren fiyatların yeniden yükseleceğini belirterek,  ikinci el araç alacak vatandaşları acele etmeleri konusunda uyarıyor.

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI TAVAN YAPMIŞTI

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde birçok otomotiv üreticisinin üretimi yavaşlatması, Türkiye'de sıfır araç pazarının yanı sıra ikinci el otomobil piyasasını da etkilemişti. Artan taleple bazı ikinci el otomobillerin sıfır değerinden bile pahalıya satıldığı görülen piyasada, sıfır araçların piyasaya girmesiyle ivme tersine döndü. İkinci el piyasasında fiyatlar düşerken, daha fazla düşüş beklemeyen galericiler araç almanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Galerici Gürkan Güler, ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluğun geçici olduğunu belirterek, “İkinci el araç piyasası durdu. Alış-satış yok. İlanlarımızda 16-17 tane araç var ama telefonlarımız bile çalmıyor. Bir durgunluk var ama geçici bir durgunluk olduğunu düşünüyoruz. İkinci el araç sektörü, geçen yıl çok hızlı gitti ve sonra durdu. Açıkçası bunu bekliyorduk. Kasım ayının ikinci haftasından itibaren piyasada bir daralma oldu bu şekilde de ilerliyor. Vatandaşlar araba alacaksa şuan tam zamanı” diye konuştu.

“TELEFONLARIMIZ BİLE ÇALMIYOR”

Araç piyasasındaki durgunluğun nedenlerini sıralayan Güler, “Dediğim gibi telefonlarımız bile çalmıyor ama bu durum mutlaka değişecek. Piyasanın durmasının nedenleri; pandemi etkisi, yüksek faizler, Kasım ayında dolar ve altının yükselmesi. Millet 8.20’lerden dolar, 530 TL’den altın aldı. Dolar ve altın da gerileyince zarar ettiler. Vatandaş, altın ya da dolarını bozdurup araba almıyor. Bir diğer etken ise yüksek faiz. Faizler yükseldiği için vatandaş kredi çekemiyor. Parası olanlar yüksek getirisi olduğu için parasını mevduat hesabına attı, orada değerlendiriyor. Akşam 9’dan sonra ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması var. Vatandaş araba alsa, ne zaman binecek? Ne zaman gezmeye gidecek? Aşının da gelmesiyle, pandemi sürecini atlattıkça bunlar düzelecek. Mart ayı ikinci haftası itibarıyla işlerde açılma, hızlanma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“PİYASANIN DÜŞECEĞİNİ SANMIYORUZ”

Gürkan Güler, bundan sonraki süreçte araç fiyatlarında daha fazla düşüş beklemediklerini ifade ederek, “Yaklaşık 3 aylık sürede ikinci el araç fiyatları düştü. Büyük galericiler ve başka illerdeki galerici arkadaşlar da söylüyor; piyasanın düşeceğini sanmıyoruz. Düşeceği kadar düştü, piyasa oturdu diyebiliriz. Bundan sonraki süreçte eğer kur da yükselirse, piyasa yine hareketlenecektir” şeklinde konuştu.

“HERKES BİZİM İŞİ YAPMAYA BAŞLADI”

Pandemi sürecinin başında araç fiyatlarının yükselmesinin ardından farklı sektörlerden vatandaşların araç al-sat işine girdiklerine değinen Güler, “Ticari araçlarda çok değil ama özellikle binek otomobillerde aşırı bir yüklenme vardı. Herkes bizim işi yapmaya başladı. Parası olanlar al-sat işine girdiler. Faizlerin ve doların yükselmesiyle ellerindeki araçları zarara bakmadan bozdurmaya çalıştılar. Arabalarını satıp, bizim sektörden çıktıktan sonra nakit elde ettiler. Otomotiv, inşaat gibi sektörler durdu. İyi giden tek sektör gıda sektörü. Geçen yıl araba fiyatlarının yükselmesi gibi şuanda da gıda yükseliyor” dedi.

İnternet üzerinden araç alım-satım işine yönelenlerin de piyasayı etkilediğinin altını çizen Gürkan Güler, “Sarı sitedeki satıcı, aracı al-sat için almışsa maliyetine bakmadan hatta maliyetinin altında veriyor. ÖTV fiyatları yükselmeden önce araç aldıkları için 3’e 5’e bakmadan veriyor. Satıcının paraya ihtiyacı varsa, nakde çevireyim diye düşünüp bozduruyor” sözlerine yer verdi.

“MART’TAN İTİBAREN FİYATLAR YÜKSELECEK”

Galerici Gürkan Güler, son olarak ikinci el araç alacak Bolulu vatandaşlara çağrıda bulunarak, “İkinci el araç alacak vatandaşlar, şuan araba almanın tam zamanı. Kredi çekecekse bilemem ama nakit parası varsa şuan alabilirler. Mart’tan itibaren fiyatlarda mutlaka bir hareketlilik olacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim