Bilim Kurulu koronavirüs ile mücadele, aşılamada son durum ve mevcut kısıtlamalar gibi gündem maddeleri ile bir kez daha bir araya geldi. Bakan Koca'nın açıklamaları ile kısıtlamalar kalktı mı? Maske için yeni karar ne soruları da cevap buldu. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Normale dönüşün son aşamasına gelmiş bulunuyoruz.' diyerek alınan yeni kararları peş peşe açıkladı.

Bilim Kurulu kısıtlamalar ve maske için yeni kararlar gündemi ile bir araya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu açıklamalarda bulundu.

“Beni dinlerken hatırınızda tutmanızı rica edeceğim. Huzurlarınızda kişi 2 yıl boyunca kısıtlama ısrarında bulunan kişidir. Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim. Koronavirüs bilim kurulumuz gelişmeleri sürekli mercek altında tuttu ve öneriler geliştirdi. Tedavi rehberleri hazırlayıp sürekli güncellemelerde bulunduk. Dünya Sağlık Örgütü henüz küresel salgını ilan etmeden tedbirleri alan Bilim Kuruludur.”

“Hastalığın gündemde kalma vasfını kaybettiğini söylüyorum”

“Bilim insanlarımız ve karar vericiler olarak, gerekli tedbirlere erken başvurduk. Tüm dünyada en hızlı hareket eden ülkelerden biri olduk. Şu an Türkiye'de salgının toplumsal hayatı eskisine göre çok daha az etkilediğini vurgulamak isterim. En büyük teşekkürü aziz milletimiz hak ediyor. Birlikte eşsiz bir mücadele verdik. Kıymetli vatandaşlarım bir süredir sizlere kovid denilen hastalığın gündemde kalma vasfını kaybettiğini söylüyorum. Dünyanın birçok ülkesinde de bu böyle. Tedbirlere bizden çok geç başlayan ülkeler kısıtlamalardan vazgeçmiş durumda.”

“Karantina gibi birçok uygulamada değişikliğe gitti”

“Salgının biteceğini dair somut durumlarla bazı adımları atmıştık. Karantina gibi birçok uygulamada değişikliğe gitti. Bizim normalleşmeye götüren bu adımların isabetli olduğunu görüyoruz. Gelinen noktada kovid 19 ile mücadelenin aşı ile verileceğidir. Salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilacımız da var.”

ALINAN KARARLARI TEK TEK AÇIKLADI

-Bundan sonra açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.

-Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak artık şart değil.

-Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu istenmeyecek.

-Hastalık olmayan belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

-Okullarda 2 vaka çıkması durumunda sınıfın kapatılması uygulaması kaldırılacaktır. Sadece pozitif çıkan öğrenci izole edilecektir.

“Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeleri gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz”

“Bir kişi salgın bitti ya da bitmedi dediğinde somut gerçek değişmiyor. Salgın etkisini yitirdi, somut gerçek budur. Salgını gündemin ana kriteri olmaktan çıkarmalıyız. Salgın ile kısıtlamalar ile mücadele etme döneminden, hastalıktan bireysel olarak korunma yoluna geçmeliyiz. Maske konusunda bence prensip şudur: Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeleri gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimiz ve kronik hastalarla birlikteyken maske hayatımızda olmalıdır.”

 

 

Editör: TE Bilisim