Mehter veya mehteran, Osmanlı Yeniçeri Askerî Bandosu. Dünyanın en eski askerî bandolarından birisidir. Farsçadaki "mihter" kelimesinden türemiştir. Daha büyük, daha ulu anlamına gelmektedir. İslamiyet’ten önceki Türk devletlerinde, küçük değişikliklerle yer almıştır. Bu bandoda dua okunması ve marşlarda adlarının zikredilmesi bir gelenektendir. Bir diğer dikkat çeken özelliği ise bandonun yürüyüş tarzıdır. Her üç adımda sağa ve sola dönülür, bu yürüyüş tarzı dışarıdan gözlemlenince bir ileri, bir geri gidiyormuş görüntüsü verir.

Günümüzde gerçek anlamına ters düşen hedefe ulaşamama, aynı yerde sayıyor anlamında mehter yürüyüşü ifadesi kullanır. Boluspor'un ilk 8 haftadaki görüntüsü mehter yürüyüşü tarzında. İstenilen 3 puan son dönemde alınamıyor. Sebep kötü oyun, mücadele etmeme değil. Bu konuda Bolusporlu oyuncuların performanslarına eleştiri yapılabileceğini sanmıyor, hedefe ulaşılamamasında son vuruşlardaki başarı oranının düşük olması etkili.

Gençlerbirliği ve son Denizlispor maçında Boluspor takımı 'Bu da kaçar mı arkadaş?' denilebilecek 10'dan fazla gol pozisyonuna girdi ama iki maçta da gol atamadı. Teknik heyetin yapacağı çalışmalarla bu sorunu halletmesi gerekiyor, futbolcularda bu noktada daha dikkatli olmalı.

Aslında bu hafta gol üretememesine rağmen Boluspor'un oyunsal anlamdaki mücadeleci futboluna değinecektim fakat maçta yaşanan gerginliklere değinmek daha önemli. Türk futbolundaki temel sorun oyunun çirkinleştirilmesine yönelik yapılan bilinçli hareketler. Gerçekten hiçbir futbolcuya yakışmıyor. Hangi forma altında mücadele ederse etsin, bir futbolcunun 'numaradan sakatlanması' hem işine, hem sahada ter döken futbolculara hem de kendilerini izleyenlere karşı yapılan saygısızlıktır. Bu tarz hareketlerin önüne geçebilecek uygulamaları federasyon hayata geçirmelidir.

Mücadele esnasında kızabilirsin, hırsına yenik düşebilirsin, tartışabilirsin, aşırı tepkiler verebilirsin ama maç sonu rakibine sarılır, her şeyi unutursun. Nihayetinde bir efor sarf ediliyor, nabız yükseliyor, fiziksel olarak insan anlık tepkiler verebilir ama rakibine, arkadaşına, taraftarlara, tribünlere hakaret ve küfür futbolun içinde yok. Hayatın hiçbir alanında da olmamalı.

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile birlikte taraftarların uyması gereken kurallar belirlenmiş ve bu kanunla ilgili yetkililer taraftarları bilgilendirmiş ve kanun tam anlamıyla da uygulanmaktadır. Benzer bir kanun sporu icra edenler içinde getirilmeli. Örneğin küfür eden sporcu 6222 sayılı yasadaki hükümlere benzer bir şekilde 6 ay spor müsabakalarından men edilebilmeli ki bir nebze de olsa bu kötü davranışların önüne geçilebilsin.

Üzülerek bahsetmek zorunda kaldığımız bu ve benzeri sorunlar galibiyetlerden, liglerden, spordan daha önemlidir. Gençlerimize örnek olacak sporcularımız yaptığın işin öneminin farkında olmalı.  Yüzlerce, binlerce lisanslı sporcumuz var, birkaç kişinin olumsuz davranışları yüzünden tüm futbol ya da spor camiasını olumsuz olarak etiketleyemeyiz ama ilerlemek istiyorsak öncelikle bu tarz sorunları oluşturan ortam ve kişilere de hangi takımda oynarsa oynasın, hangi sporu yaparsa yapsın fırsat verilmemeli. Mehter takımının yürüyüşüne benzetilen bir ileri bir geri görüntüsü son bulmalıdır.