Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Gülden Cancan “Türkiye’de her 8 kadından 1 tanesi “Meme Kanseri”ne yakalanma riskine sahiptir.” dedi.

Erken teşhisin hayat kurtarıcı olmasına değinen Opr. Dr. Cancan İzzet Baysal Devlet Hastanesinde genel cerrahi uzman doktorların meme kanseri muayeneleri, ultrason ve mamografi gibi tetkiklerle kanser taramalarının yapıldığını belirtti. Opr. Dr. Cancan Meme Kanseri hakkında kimlerin risk altında olabileceği, korunma ve belirtileri hakkında ayrıntılı bilgilere değindi.

Kimler risk altında olabilir?

Kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla olmakla birlikte erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir. İleri yaş, anne, kız, kardeş gibi ailede kanser öyküsü, yoğun meme dokusu ve memede iyi huylu oluşumlar olması, erken adet görmek ve geç menopoza girmek risk faktörlerindendir.

Korunma

Beslenme, hareketli yaşam ve tarama programları tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinden de korunmaya yarımcı olmaktadır. 20-40 yaş arasında olan kadınlar; ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir doktora meme muayenesi için gitmelidir. 40-69 yaş arası kadınların ise; ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir kere de doktora meme muayenesi için gitmelidir. Ayrıca iki yılda bir mamografi çektirilmelidir.

Belirti

Memede ağrı, kaşıntı, yanma gibi belirtiler, portakal kabuğu görünümü, meme ucundan gelen akıntı, şişlik, koltuk altında ele gelen kitle durumlarında mutlaka uzmana muayene olunmalıdır.

Editör: TE Bilisim