Kamuoyunda uzun süredir tartışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilerek yeniden düzenlenmesini isteyen 14 eğitim sendikası bugün iş bırakma eylemi yaptı.  Bolu Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri, kardelen meydanında bir araya gelerek ses yükseltti. İş bırakma eylemine pek çok veli de destek verdi.

Haber: Aslı Akış

Öğretmeler, tartışılan Öğretmenlik Meslek Yasası ve kariyer basamakları sınavına karşı tepkilerini göstermek için bugün iş bıraktı.  Bolu Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri sloganlar atarak Öğretmenlik Meslek Kanununun yeniden düzeltilmesi gerektiğini haykırdılar.

Topluluk adına basın açıklaması yapan Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, öğretmenlik meslek kanunun kamuoyu ile paylaşıldığından bu yana basın açıklamaları yaparak, kokart takarak, imza kampanyaları düzenleyerek bu yasaya neden karşı olduklarını ve nasıl bir yasa istediklerini kamuoyuyla paylaşarak bakanlığı ve iktidarı uyardıklarını belirtti.

“ÖMK AYRIMCILIĞI VE EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİREN BİR KANUNDUR”

Gezici, Milli Eğitim Bakanlığının tepkilere rağmen ısrarla somut adımlar atmadığını dile getirerek; “Eğitimin gerici, ırkçı, cinsiyetçi müfredat gibi; Torpil ile yerleştirilen; liyakatsiz yönetim kadroları gibi, Fırsat eşitliğini bozan, giderek ticarileşen, piyasacı eğitim gibi, Yetersiz derslik sayısı nedeniyle sabah 7.30’da başlayıp, akşam 19.30’da biten ve ikili eğitim yapan okullar gibi onlarca sorunu varken, yine öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin barınma, ulaşım, öğle yemeği ve neredeyse açlık sınırında olan maaşlar sorunu varken, Öğretmenlik Meslek Kanunu diye çıkarılan öğretmenin hiçbir sorununu çözmeyen yeni sorunlar üreten bir dayatmayla karşı karşıyayız. Bu kanun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir kanundur. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır” ifadelerini kullandı.

“TALEPLERİMİZ YOK SAYILMAKTADIR”

Öğretmenlerin, ekonomik, sosyal ve özlük haklarının yok sayıldığına işaret eden Zehra Kulalı Gezici; “Türkiye’de aynı işi yaptıkları halde, farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan, başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında hala var olan aday, sözleşmeli, ücretli, kadrolu ayrımına yenileri eklenirken; eğitim siteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin, çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığının gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” dedi.

Gezici, eğitim sen olarak ÖMK’ya sessiz kalmadıklarını da ifade ederek; “Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan, kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı, hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Birleşik bir mücadeleden yana olan EĞİTİM -SEN yasa çıktığından bu yana eğitim iş kolunda örgütlü tüm sendikalarla görüşerek birlikte mücadele çağrısı yapmıştır. Bu çağrımız başlangıçta karşılık bulamamış, eğitim emekçilerini büyük bir oranda örgütlemiş olan iki yandaş sendika sessizliğini korumuş ya da göstermelik eylemle adeta yasaya destek olmuştur. Geç de olsa 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlemiştir.” şeklinde konuştu.

“TALEPLERİMİZ TÜM EĞİTİM VE BİLİM EMEKÇİLERİNİNDİR”

Ortak hazırlanan metne imza atan sendikaların taleplerinin aslında tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri olduğunu vurgulayan Gezici;  “19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi, tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile- çocuk yardım tutarlarının iyileştirilmesi, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi, 3600 ek gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi, öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması, Bu talepler ve uyarılara rağmen bir düzenleme yapılmaması halinde 2 Kasım 2022 tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yapılması karara bağlanmıştır. Taleplerimiz sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir.” İfadelerini kullandı.

“KARİYER BASAMAKLARI SINAVI İPTAL EDİLMELİ”

Kariyer sınavının iptal edilmesi gerektiğini de savunan Gezici,  “Öğretmenlere yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı yapılmasını, mülakat uygulamalarına son verilmesini, vergi dilimi gibi uygulamalarda düzenleme yapılmasını isteyerek;  Bugüne dek görmekteyiz ki Milli Eğitim Bakanlığı eğitim alanında örgütlü sendikaların sesini duymamakta ısrar etmektedir, her konuda olduğu gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürmektedir. Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığına çağrımız kariyer basamakları sınavını yapmaması ve öğretmenlik meslek kanununu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir. Eğitim Sen kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanununun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenli iş, kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Sendika üyeleri, açıklamanın ardından halay çekip, slogan attıktan sonra meydandan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim