İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu’ya aktarılan 19 Milyon TL’lik KÖYDES ödeneği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ödenekle yapılacak olan projeleri aktaran Yüceer, 228 projenin KÖYDES ödenekleri ile hayata geçirileceğini söyledi.

 

MEHMET FATİH YALINIZ

 

Bu yıl geçmiş yıllara göre 3 kat daha fazla ödenek geldiğinin altını çizen İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, ödeneğin, ilçelerin sahip olduğu kriterlere göre dağıtıldığını söyledi. Yüceer şöyle konuştu; “AK Parti iktidarının bir projesidir, KÖYDES projeleri. Her yıl KÖYDES’le ilgili illere projeler geliyor. Bu yılki KÖYDES ödeneğimiz geçmiş yıllara göre yaklaşık 3 katı. 19 Milyon 184 Bin TL ödenek geldi. KÖYDES ödeneği İl Özel İdaresi hesaplarına gelerek, meclis kararı ile ilçelere ayrılan bir ödenek değil. Bu yukarıdan, İller Bankasında bizim de uyduğumuz kriterler var. İlçenin köy sayısı, köy nüfusu ve köy yolu ağı kriterlerine göre ödenekleri ayırıyoruz. KÖYDES’te bu kriterler göz önünde bulundurularak her ilçenin bir ödeneği var bu ödenek hesaplara geliyor. Biz bunu meclis kararı ile bu ödenekleri dağıtmıyoruz. Her ilçe kendi ilçesinde kararını veriyor. İl Özel İdare bütçesi olsun, ilave gelen ödenekler olsun bu ödenekleri kriterlere göre ayırıyoruz. İlçe de o ödenekleri İl Genel Meclis üyeleri, ilçe kaymakamı, ilçedeki hizmet birliği ve ilçedeki karar verici yetkililerle birlikte hangi yatırımda kullanılacağı kararını kendi veriyor her ilçe. Her ilçenin kendi gerçeği var, yolu, köy sayısı, atık su, içme suyu şebekesi gibi. Kendilerine göre acil ve önemli gördükleri projeleri, yatırımları gerçekleştiriyorlar. Her ilçe kendi dinamikleri ve kendi ihtiyaçlarına göre kendi kararını kendi veriyor.”

 

“Mevcut ödenekle en fazlasını yapmaya çalışıyoruz”

KÖYDES ödeneklerinin genel olarak altyapı çalışmalarında kullanıldığını ifade eden Yaşar Yüceer, Bolu’ya aktarılan ödenekle en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarını söyledi. Yüceer şöyle devam etti; “Genel olarak, KÖYDES bütçeleri altyapıda kullanılıyor. Yol, kanalizasyon ve içme suyu projeleri çerçevesinde bunlardan her ilçe kendi projesini gerçekleştiriyor. Bu projeler, İl Özel İdaremizin teknik ekipleri tarafından projelendirildi ve şu anda da ihale süreçleri devam etmekte. Bu yıl gelen çok ciddi bir para. Bu konuda başta Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 3 kat bir ödenek. Biz bu ödenekle bütün işlerimizi gördük, ya da bitireceğiz, diyemeyiz. Mevcut ödenekle en iyisini, en fazlasını yapmaya çalışıyoruz.”

 

Toplamda 228 proje

19 milyonluk ödenekle yapılacak olan projelerin detaylarından bahseden Yüceer, “Biz bu ödeneğin 9 milyon 778 bin TL’sini yola ayırdık. Bunun bir kısmı birinci kat asfalt. Birinci kat asfaltın bir kilometresi 50 bin TL’ye mal oluyor. Bir kısmı ikinci kat asfalta ayrılıyor. İkinci kat asfaltın bir kilometresi 15 bin TL’ye mal oluyor. Bir kısmı da sıcak asfalt, oluyor grup yollarında. Sıcak asfaltın bir kilometresi ortalama 200 bin TL’ye mal oluyor.

Ödeneğin 4 milyon 697 bin TL’si, köy içme suları projelerine ayrıldı. Bolu içinde içme suyu, kaynaktan, kaptaja kadar, drenajları, köy içi şebekeleri, su depoları, bakım tamir olmak üzere, bu ödeneğin 4 milyon 697 bin TL’si içme sularına ayrılmış durumda.

4 milyon 013 bin TL’si atık su projelerine ayrılmış vaziyette. Kalan kısmı da diğer konulara ayrılmış durumda. Yol su ve kanalizasyon projeleri için bu ödenek kullanılacak. 84 adet içme suyu projesi, 95 adet yol ve ulaşım projesi, 31 adet atık su projesi, 9 adet sayısal harita yapım projesi, 9 adet de trafik işaret ve levhaları projesi planlanmış.” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim